Omega Seamaster Soccer Timer opwinden

Hallo,

Ik heb de oude Omega van m’n net overleden opa gekregen.
Met het opwinden van het horloge is er iets niet helemaal in orde, denk ik.
Ik kan aan de kroon blijven draaien zonder dat ik de spanning van de veer voel stijgen. Uiteindelijk stop je dan maar met opwinden, natuurlijk. Maar daarna blijft het uurwerk maar zo’n 8 á 10 uur lopen.
Wind ik het horloge te weinig op (ongeveer 200 omwentelingen van het kroonwiel, ± 5 min. – wat ik best veel vind) en mag ik zonder gevaar voor beschadiging gewoon verder draaien tot ik het einde voel? of is er iets loos met de veer?
Graag hulp a.u.b.
Groeten!

Klinkt naar een gebroken veer.
Om dat i.o. te laten brengen moet je naar een echte horlogemaker gaan. Niet naar een juwelier.
Overigens, je mag altijd een paar foto’s van het horloge plaatsen

1 like

Beste Maurits,
Bedankt voor het antwoord.
Als de veer gebroken is, is het dan mogelijk dat het uurwerk toch nog 10 uur loopt? Je zou denken dat bij een gebroken veer de aandrijving is weggevallen en het uurwerk dan niet meer loopt.

Ik kan Ferry Schweitzer uit Heerlen adviseren. Een echte Omega specialist, die veel onderdelen heeft.

1 like

Na een keer of 20 / 25 draaien moet het eindpunt wel bereikt zijn. Klopt dus niet aangezien het een handopwinder is :slight_smile:

Gecondoleerd met je opa, mooi aandenken heb je gekregen dan.
Als je oneindig kunt blijven opwinden (200 is veel te veel) en niet stopt dan is zeker de opwindveer gebroken, het kan zijn dat die toch nog wat kracht gegenereerd waardoor die nog een paar uur loopt.

Door het opwinden draai je de veerton. De veer is weliswaar "gebroken maar door de wrijving tussen de veer en de wand van de veerton wordt de veer een klein gedeelte opgewonden. Zodra de doorsnee van de opgewonde veer te klein wordt wordt de wrijving minder en wordt niet verder opgewonden, hoe lang je ook draait. Door diezelfde wrijving kan dan een tijd lang de kracht ook weer afgegeven worden.

Als het DE soccer timer is lees dan even dit artikel https://omegaforums.net/threads/seamaster-soccer-timer-145-016-review.1768/ voordat je hem aan een horlogemaker geeft. Het is bij dit soort horloges (net als bij een Speedmaster bijv.) belangrijk, dat de originele wijzerplaat, wijzers, pushers, kroon en noem maar op behouden blijven. Anders verminder je de waarde van het horloge en maak je van een museumstuk een klokkie.

Helemaal eens. Nog een reden om naar Ferry Schweitzer te gaan: die snapt dat en vervangt niets wat je niet wilt (wel erbij vermelden uiteraard).

We zouden een foto overigens erg op prijs stellen :grinning:

Toen ik je bericht een tweede keer las, zag ik overigens dat je opa pas recent is overleden. Gecondoleerd.

:point_up:

Mijn soccer time (145.016) is destijds helemaal opgeknapt door Nico Rijsman in Culemborg. Heeft ook vakwerk geleverd. :+1:

1 like

Ok, even een foto!
Sorry dat ik dit niet in eerste instantie heb gedaan op een forum van liefhebbers.

12 likes

Gecondoleerd met je grootvader. En wat een gaaf horloge heb je als aandenken. Ik onderschrijf de aansporing om naar een horlogemaker te gaan met respect voor de originele staat van vintage horloges. Er zijn er beslist een aantal meer dan Ferry Schweitzer, maar hij is wel een Omega man.

Heel mooi, en buiten de belangrijkste emotionele waarde, de soccer timer vertegenwoordigd in originele staat een waarde van >2.5k.

Dus zeker zorgvuldig mee omgaan.

Heel, heel mooi. Een reparatie zal wel geen tientjeswerk zijn (…hoewel, je kunt geluk hebben) maar is het zeer zeker waard. En dan heb ik het niet eens over de emotionele waarde.

Uurwerk reviseren en verder niks laten vervangen als de rubbers! Niet alleen leuk om de originele onderdelen van het horloge van je opa te hebben, maar het is in de huidige staat inclusief krasjes, verkleuringen en wijzers die niet langer licht geven, gewoon meer waard dan wanneer je ‘m laat polijsten of onderdelen vervangen.