Opgewonden blijven?

catchy titel hè?
ik heb een automatisch mechanisch horloge met een gangreserve van ca 40 uur en observeer het volgende:
als ik deze nonstop op mijn pols heb, is de afwijking ongeveer -/- 4 secondes per 24 uur.
als ik deze niet om heb en laat liggen dan is de afwijking al snel richting de 10 secondes. is dat te verklaren?

3 likes

Om je pols heb je je horloge in verschillende posities. Als je hem weglegt blijft hij in 1 positie. Afhankelijk van de regulering kan dat resulteren in langzaam of sneller lopen. De ‘betere’ horloges worden op min. 5 posities gereguleerd zodat je een perfect gemiddelde hebt.

Je kan de positie dus ook gebruiken om het horloge zelf te reguleren. Dan moet je er even achter komen in welke positie je horloge sneller of langzamer gaat lopen.

2 likes

ok, en voor mij als noob, wat is dat reguleren precies?

Ik heb een video voor n00bs gevonden! Gaat sneller dan dat ik dat hier ga uitleggen. En ik ben ook geen specialist dus …

5 likes

Inderdaad posities hebben effect, maar ook de temperatuur. Aan je pols is het vaak warmer, waardoor een horloge ook sneller kan gaan lopen.

1 like

Volgens mij werkt dit precies andersom, bij een niet- temperatuur gecompenseerd uurwerk wordt de spiraal van de balans iets langer bij hogere temperaturen. En korter bij lagere. Een iets langere spiraal resulteert in langzamere gang, een korte spiraal zal iets sneller gaan lopen.

1 like

Hier zit ook wel wat in. Ik ging ervan uit dat de smeermiddelen het beter gingen doen naarmate de temperatuur steeg. De lengte van de veer drukt inderdaad de snelheid, maar een dikkere (dus sterkere) veer maakt het ook weer sneller.

Wat ik lekker vind en wat de opwinding voor beide op een zeer hoog peil houd is het volgende.

Kijk, laat haar lekker zo van, je een beetje zo voor je eh…

Ow fuck wacht

Whoops

3 likes