Opknappen zakhorloge

Heren,

Hieronder een overzicht van de zaken die ik wil laten opknappen aan mijn zakhorloge. Ik heb getracht zo volledig mogelijk te zijn. Alle suggesties van jullie kant worden zeer gewaardeerd. Ik heb geen zin om het klokje te verpesten.

  1. Het eerste probleem; de wijzers:

Ik wil in ieder geval de wijzers herstellen. Hieronder een foto, hoe de afgebroken wijzer heeft vastgezeten. Het is duidelijk te zien dat de wijzers alle drie van een ander materiaal gemaakt zijn. Ik vermoed dat de originele wijzers van goud waren, maar in de loop van de tijd vervangen zijn. Ze waren dan ook zwart geverfd, waarschijnlijk om de vervanging te verbergen. Wat ook zou kunnen - en dit schiet mij net te binnen - is dat ze opzettelijk zo gemaakt zijn… Eentje van goud, eentje van zilver en eentje van brons? Wat denken jullie?

ik heb ze laten reinigen, maar ik ben niet blij met het resultaat. De minutenwijzer is misschien origineel, maar het lijkt donkerder van kleur dan de steentjes op de plaat. Ik denk dat het gewoon niet goed gereinigd is - overblijfselen verf - net als op de secondenwijzer.

Zelf denk ik:
Urenwijzer namaken van goud en vervangen of gewoon de huidige wijzer terugsolderen (als deze origineel is?)
Minutenwijzer beter reinigen zodat de glans terugkomt (zelfde wordt als van de steentjes)
Secondenwijzer beter reinigen en polijsten (zou deze origineel zilver zijn?)

  1. Tweede probleem: verontreinigingen op de wijzerplaat.
    Ik vraag mij af of deze te schonen zijn. Zie bijvoorbeeld de stippen boven de tien, tussen de 3 en 4, rechts naast de 2 en de strepen op de secondenplaat. De plaat lijkt emaille. Ik weet het, het zijn slechts details, maar als ze op te schonen zijn, waarom niet? Graag advies.

In de behuizing (zilver 0.875) zit een kleine deuk. Is deze uit te kloppen? Het uurwerk is onlangs nagekeken waarbij een gebroken asje is vervangen. Ik zie echter bruine vlekjes zitten, waarvan ik bang ben, dat het roestplekjes zouden kunnen zijn. Zie onderste ‘brug’, als dat zo heet. Graag advies. Zie:

Tot slot zou het aardig zijn, om iets meer over het merk te weten te komen. Ik heb zeer uiteenlopende meningen gehoord over een mogelijk productiejaar. Dat liep uiteen van 1830 tot 1920. Op de behuizing staat Quartier Girard Brenets. Ik heb nog niemand kunnen vinden, die mij meer zou kunnen vertellen over dit merk…

De enige twee verwijzingen die ik gevonden heb, die in de richting wijzen, zijn:
http://cgi.liveauctions.ebay.com/90018-Silver-Faberge-Czar-Nichollas-II-Mandolin-Watch_W0QQcmdZViewItemQQcategoryZ28221QQihZ008QQitemZ180028119159

En deze, een klokje waarvan het uurwerk zeer gelijkend is - zie ‘movement’:
http://barrygoldberg.net/watch8.htm

suggesties zijn welkom…

mooi klokje.
ik denk dat er wel tips voorbij zullen komen.
gr oscar

Dat hoop ik ook, voorlopig is het stil…

Ik vind het horloge er goed uitzien, en zou er niet al teveel aan (laten) doen, wijzerplaat en uurwerk zou ik zo laten.
Een deukje in de kast zou er wellicht wel uit te drukken zijn (daar is speciaal gereedschap voor), maar dan zou je een gespecialiseerde restaurateur moeten weten te vinden.

Als het minutenwijzertje te solderen is, zou dat mooi zijn, en dan het hele setje opnieuw laten vergulden; de sekondenwijzer zou ik vervangen door een dunnere goudkleurige, er bestonden ook van die “fancy” sekondewijzertjes in de stijl van de uren/minuten wijzer, maar die zijn nauwelijks nog te vinden.
De nieuwere wijzertjes in deze vorm (zoals ook al door Mario gemeld), zien er trouwens ook best goed uit, en zouden een goed (en simpel) alternatief zijn:

Nieuwe wijzertjes uit goud laten maken lijkt mij nogal kostbaar, en ik zou ook niet weten wie dat zou kunnen.

Een Google zoekaktie leverde trouwens deze link op:

https://www.jewelersweb.com/liveauctioneers_webcatalog.php?showdate=2006-09-16

Item 1199 is een zakhorloge van dezelfde maker, er staat wat info bij, ook wel aardig, gezien de Cyrilische tekst op jouw exemplaar; misschien heb je er wat aan.

En hetzelfde horloge op Ebay:

http://cgi.liveauctions.ebay.com/90018-Silver-Faberge-Czar-Nichollas-II-Mandolin-Watch_W0QQcmdZViewItemQQcategoryZ28221QQihZ008QQitemZ180028119159

Groet,

Hartelijk dank Paul,

Nuttige informatie. Denk jij dat de wijzers origineel ook verguld zijn geweest? Waarom zijn ze nu alle 3 anders?
Ik heb iemand gevonden die het deukje er uit wil kloppen… Maar je zegt dat er speciaal gereedschap voor bestaat… Toch maar een restaurateur zoeken?

Bij zo’n oud horloge lijkt het me voor de hand te liggen dat er in de loop der jaren al eens iets is vervangen, misschien is vroeger bij een reparatie ooit een wijzertje afgebroken, en is een andere geplaatst die voorhanden was; waarom zou men in het verleden opletten dat alle 3 de wijzers exact dezelfde kleur hadden, als het horloge maar weer funktioneel was; over het algemeen waren/zijn horlogemakers praktisch denkende mensen :smiley:
De sekondewijzer oogt wel wat te “dik”, daar zou ik een dunnere opzetten.

Deukjes worden meestal uit het kastje gedrukt (zilver is redelijk dun en zacht) ik zou wel even vragen of de uitdeuker die je gevonden hebt ook daadwerkelijk ervaring heeft met zakhorloges, het is redelijk makkelijk om een deuk te verwijderen, maar als het deksel daarna niet meer sluit, is dat natuurlijk ietsje minder…

Speciaal gereedschap ziet er zo uit: om grotere deuken uit deksels te drukken, achterste blok en 2 “drukkers”:

Om deukjes in de kast zelf (van binnenuit) eruit te drukken, en om butsen eruit te trekken:

Dit zijn speciale Bergeon ijzers, vraag me aub niet hoe deze precies te gebruiken zijn, want ik heb werkelijk geen idee… :smiley:

Ha Paul,

Leuke foto’s. Ik heb inmiddels een professionele restaurateur gevonden bij mij in de buurt, dus ga ik daar eens mee praten. Waarschijnlijk laat ik de wijzers gewoon alle 3 vergulden. Wat dik lijkt aan de secondenwijzer, weet ik niet. Miscchien lijkt het maar zo op de foto. Als ik er naar kijk op het klokje, dan lijkt het mij vrij gewoon van dikte…

Groet en dank voor tips,
measwel

Ja… het is de foto. Hij lijkt dikker door de schaduw. In werkelijkheid is het gewoon een dun wijzertje… Wel is het ringetje vrij ‘fors’ :slight_smile:

Wat het vergulden betreft van de wijzers, dit zal je niet makkelijk kunnen laten doen, want als er tinsolduur of andere onzuiverheid dan koper aanwezig is zal het bad om te vergulden direct kapot zijn en dat is een zeer dure grap.

Dit model van wijzers zijn nog altijd te vinden en ik zou er een nieuwe set op zetten, zal ook veel goedkoper zijn.
Ofwel solderen en opschuren met een glasvezelborsteltje, misschien komt de kleur van beide wijzers overeen.

Uitdeuken van blutsen in een kast is zeeeeeer moeilijk, voor mij toch, ik heb er al verschillende gedaan en met weinig goede resultaten. Ik bedoel dan ook kasten die gevallen zijn en de scharnieren zo vervomd zijn dat de kast niet meer sluit, zijn lastige werkjes.

de laatste foto die Paul K liet zien zijn volgens mij wrijfijzers hiermee is het mogelijk kleine butsen onder de dekselrand weg te wrijven zonder dat het zilver uitzet en zoals Paul al aangaf de deksel niet meer sluit.
Je zal het niet geloven maar ik heb zelf als eens butsen in het midden van de horlogedeksel kunnen verwijderen door de wrijven met een halve houten wasknijper op een harde metalen ondergrond.
Het blijft behelpen maar bij een goedkoop uurwerkje waarbij dit soort reparaties altijd te duur zijn kan je dat natuurlijk wel voorzichtig proberen.

De wijzers waren oorspronkelijk vuur verguld. De wijzers horen niet bij elkaar, 100% zeker.
Dezelfde nieuwe wijzers kan ik wel voor je regelen, mooier en goedkoper.
Opnieuw vergulden of repareren is wel mogelijk maar erg duur.
De kast is met het juiste gereedschap goed en snel uit te deuken, dat kan ik ook voor je. ( meerdere gouden en zilveren gedaan )
Vlekjes laten zitten, alhoewel waarschijnlijk wel te verwijderen, mits het niet in je emaille zit.
Ronde beugel vanaf 1850, het soort onrust is gemaakt tot 1885, gekleurd emaille cijfers vanaf 1875.
Gemaakt tussen 1875 en 1885.

In het midden van een deksel blutsen verwijderen gaat redelijk goed zolang je maar niet het metaal gaat “walsen” waardoor het uitzet en er altijd een golving naar buiten of binnen zal zijn .
Anders is het als er aan de zijkant van de kast blutsen zijn en de kastrand waarop de lunette van het glas of de bodem moet vastklikken, of verbogen is, is niet meer zo makkelijk bij te werken zonder sporen te laten.
Met zilveren of gouden kasten heeft men het voordeel van de mogelijkheid te solderen.

Caligula,

Dank je wel. Zijn de nieuwe wijzers nieuw in de zin, dat ze nu gemaakt worden? Ik vind de minutenwijzer erg mooi gedetailleerd, ik vraag mij af of deze origineel is. Zijn de nieuwe wijzers ook zo gedetailleerd? Wat kosten nieuwe?

Ik heb ondertussen kunnen achterhalen wie de maker is:
names: Quartier, Edouard.
address: Neuchatel, Le Brenets, La Chaux de Fonds
period: ca.1888-1923
subject: hor.
source: r19
remarks: QUARTIER, EDOUARD, Neuchatel, Le Brenets, La Chaux de Fonds Trade marks: ‘Aurora’ on a ribbon with an anchor and a heart (1888); ‘NEVA’ on a peacock (1893); ‘Quartier-Girard. Brcncts, Garantie’ on a shieldd in a design (1886); two Qs intcrlaced with stars in an oval (1889); Russian inscription with a Roman chariot in a circle (1897); Russian inscription in a circle (1898); ‘Tobias Echappement à ancre Aiguillcs 15 Rubis ligne droite.’ skaters, in a circle (1890) History: The company registered the "Aurora’ trade mark as above from Les Brenets, in 1888. The 1897 Russian inscription was registered for watches, dials, watch parts, boxes and packagings. The 1898 Russian inscription was registered for watches, movements, cuvettes, dials, and packagings. The 1898 Russian inscription was registered from La Chaux de Ponds. The company may have moved there temporarily, or had a representative there. In 1905 the firm was granted Swiss patent No. 31613 for a watch. The patent was ceded in 1906 to EBERHARD The firm was listed in 1923 at Neuchatel.

Brenets is dus de plaatsnaam. Quartier de naam van de meester. Maar waar komt Girard vandaan? Zou dat dezelfde zijn die later Peregaux erbij nam?

Groetjes,
Marek

De wijzers zijn dan nieuw en nu gemaakt.
Ik restaureer hele diverse dingen, net als musea, militaire spullen, Lodewijk de 15e stoelen, horloges etc.
Alleen puristen zouden de orginele wijzers willen, beschadigde schilderijen worden ook opnieuw met verf gerestaureerd, dus is het schilderij in feite ook niet “orgineel” meer.
Credo, gewoon nieuwe erop, wie ziet dat?
Dat Girard de “grote” zou zijn, kan zeker zo zijn, dat moet ik even checken.
Ik zat er ongeveer een jaar of 5 naast.
Groeten, Caligula S.P.Q.R.

Als je dat zou kunnen vinden, dan hoor ik het graag.

Ik heb het klokje inmiddels in handen van een horlogemaker in Den Haag gegeven.