Orient staat regelmatig stil

Heeft iemand van jullie enig idee waarom de Orient op onregelmatige tijden er geen zin meer in heeft?Het gaat hier om een automaat met wereldtijden waar je niets aan hebt.Mijn goede vriend Rob is en beetje verliefd op deze klok en baalt enorm dat ie steeds stil staat.Hebben jullie enig idee wat er aan de hand is,Rob is naar twee juweliers geweest en die vertelden hem dat de Orient helemaal uit elkaar gehaald zou moeten worden.De een hing er een prijskaartje van 80 euro aan en de ander vroeg 180 euro.Kan het misschien een kwestie van olie zijn?Ben heel benieuwd naar eventuele suggestie’s.Alvast bedankt voor jullie medewerking.Niet echt relevant,maar m’n MM loopt gewoon super.Hans

Hoe oud is het horloge? Bij “olie” moet het sowieso ook helemaal uit elkaar, maar alleen door een gebrek aan smering staat hij niet opeens stil. Dan had hij al langer slecht moeten lopen.

Bedankt voor je reaktie,het horloge loopt al geruime tijd onregelmatig.Horloge is ongeveer 10 jaar oud en en is ook nooit geservised.GR Hans en Rob

Het is handig om even na te gaan onder welke omstandigheden het horloge stilvalt.
Bijvoorbeeld:
Om de pols of juist niet, stopt het horloge met de sekondenwijzer op dezelfde plaats of misschien ergens in de buurt van middernacht, staan er wijzers bij elkaar als het horloge stilvalt ?

Hallo Lucien,horloge stopt op onregelmatige momenten,wel of niet om de pols.Bedankt voor je reaktie.Hans

Ik denk dat een servicebeurt wonderen doet. Bij Orient is het alleen wel mogelijk, dat de kosten voor een servicebeurt de kosten van een nieuwe overstijgen. Maar je kunt natuurlijk altijd even gaan buurten bij een horlogemaker, kijk in de rubriek “ervaringen met horlogemakers” voor een lokaal adres.

Wordt het horloge zodanig gedragen dat hij voldoende reserve opbouwt? Anders misschien eens handmatig goed opdraaien (als dat kan).

kenwood Schreef:

Bedankt voor je reaktie,het horloge loopt al
geruime tijd onregelmatig.Horloge is ongeveer 10
jaar oud en en is ook nooit geservised.GR Hans en
Rob

Na 10 jaar zal zelfs een Orient behoefte hebben aan wat TLC (service dus :wink: )

€80 a €180 is wel erg veel gezien de waarde van de meeste oudere Orients. Het hangt natuurlijk wel af van wat voor uurwerk het is (een service voor een Royal Orient voor €80 is een koopje).
Wat dat betreft zou je eens op eBay kunnen kijken of daar misschien voor minder een vergelijkbaar model beschikbaar is, dat je de uurwerken omwisselt. Als je het type nummer van je Orient plaatst is daar misschien nog wat zinnigs over te zeggen :).

Als je toch wilt repareren dan kan het best eens een lange (onderdelen bestellen e.d.) en dure klus worden. Maar dat geldt eigenlijk voor alle ‘goedkopere’ automaten - soms is het onderhoud duurder dan een nieuw horloge. Anderzijds na 10 jaar dienst verdient een horloge ook wel eens wat liefde ;).

Je kan ook contact opnemen met Orient zelf, info2@orient-w.co.jp, die zijn soms nog wel eens behulpzaam met vintage modellen (advies e.d.). Alleen grote kans dat ze je naar een dealer hier doorverwijzen. Maar niet geschoten is altijd mis.

Succes - ik ben wel benieuwd om welk model het hier gaat!