Oud zakhorloge

Hallo allemaal,

Ik ben hier nieuw en ik heb een vraagje over een zakhorloge welke ik gekregen heb van mijn opa.(30jaar geleden)

Ik ben eigenlijk benieuwd naar de leeftijd en de maker van het horloge, er zit een sleuteltje bij van Kollman en Jourdan maar ik weet niet of dan automatisch hiervan ook het horloge is

In het klepje staan ook nog enkel nummers en heel klein iets geschreven maar wat weet ik nog niet.
Ook staan in de rand lijkt, een soort van Romeinse cijfers .

Kunnen jullie mij misschien helpen of tips geven.

Ik heb wat foto’s bijgevoegd .

Alvast bedankt,

Mvg Dave

Hoi Dave,

Aan de hand van een wijzerplaat zonder merkaanduiding en een achterdeksel met alleen een nummer, valt er niet veel over te zeggen.

Een foto van het uurwerk zou al heel veel meer info geven. Onder het achterdeksel zit vaak nog een deksel voor het uurwerk. Die kan je openen door voorzichtig met een mesje deze open te wippen.

Daar had ik nog niet aan gedacht, bij deze het uurwerk.
Er staan inderdaad wat meer tekens en tekst.

Alvast bedankt voor je reactie

Gr Dave

1 like

Ik heb geen antwoord op de vraag wie de maker van dit zakhorloge is, of wat de precieze leeftijd is. Gezien het opschrift lijkt het van Franse origine.

De eerste zakhorloges, zeg maar vanaf de 16e eeuw tot halverwege de 19e eeuw, werden opgewonden met een sleutel. Pas vanaf 1850 kwamen er uurwerken, die middels een stem/opwindstift, werden opgewonden. Dat zijn de zakhorloges met een opwindkroon aan de boven- of zijkant. Dat wil niet zeggen dat er na 1850 geen uurwerkjes meer werden gebruikt die met een sleutel opgewonden werden.

Op veilingsite Catawiki staat een oud kavel van een zakhorloge met precies hetzelfde uurwerk. Daar wordt aangegeven dat het zakhorloge rond 1910 is geproduceerd. Geen idee hoe dit bepaald is, maar het geen een idee wat de leeftijd van het zakhorloge kan zijn. (en heb je gelijk een beetje indicatie mbt de waarde van het zakhorloge).

Kollmar en Jourdan is een Duitse firma uit Pforzheim, dat heeft bestaan vanaf begin 20e eeuw tot 1977 (wikipedia) en bijouterie en sieraden maakten. Mogelijk dat de sleutel later bij dit zakhorloge is gebruikt, omdat de originele was kwijtgeraakt?

Misschien dat er zakhorloge specialisten op het forum zijn die meer duidelijkheid kunnen geven over het zakhorloge en uurwerk.

1 like

Hier heb ik op een zakhorloge eenzelfde roos gezien

Toeval?

Alvast bedankt allemaal voor jullie reacties, ik ga er morgen avond even mee aan de slag.