Poljot. Nieuw maar steeds stil

Nét een nieuwe Poljot met een handopwindwerkje Poljot 31682 er in. Hij staat om de paar uur stil.
Terugsturen naar Rusland (met alle tijd en kosten vandien) of is het een simpel reparatieklusje voor de juwelier op de hoek? Iemand iets soortgelijks of enig idee?
Jur

Laat je de chrono meelopen? Dan stoppen die van mij ook, maar die zijn resp. 20 (cal 31659) en 40 (cal 3017) jaar oud;).
Wel balen hoor, maar ik heb wel eens gelezen, dat het een afstelling is, waar Poljot beroemd om is. Misschien is er een Poljot specialist in de zaal, die dit kan bevestigen? En eventueel oplossen?

Groeten, Tom Vreeken.

Volgens opgave heeft de Poljot een gangreserve van 42uur zonder, en 37 met chrono. Maar zonder staat hij na twee uur stil…

Moeilijk om vanop afstand zomaar een oorzaak te duiden (het werk is normaal gezien heel bedrijfszeker) , maar toch even proberen:

  • Hoor of voel je bij het opwinden een “tikkend” of “zippend” geluid ? (veer kapot ?)
  • Staat ie telkens op dezelfde “positie” stil (dus bvb altijd op x minuten voor of na het uur) ? ( uur/minuten/secondenwijzers slecht ge-recht)
  • Hoe krijg je’m terug werkend (schuddend ? terug opwinden ?)
    -Is het een nieuw uurwerk of een oud (moet evt. een gewoon onderhoud krijgen) ?

Ik probeer maar hoor…

Met Vriendelijke Groeten,

Morse.

Als je hem tussentijds, terwijl ie nog loopt, nog effe opwindt…wat doet ie dan ?

Valt ie dan ook stil ?

Maakt het iets uit of de chrono meeloopt of niet ?

Als er iets mis zou zijn met de afstelling van de chrono dan doet hij het in de regel maar even, maar ja als je het horloge volledig opgewonden hebt moet hij het gewoon doen. Of er met de aansluiting naar de chrono iets mis zou zijn dat merk je aan de manier waarop de secondenwijzer loopt en de klank van het tikken, even fonetisch weergeven de klank is een krachtig dzjung dzjung dzjung dzjung. haperingen in het geluid duiden op een slechte afstelling. Bij een te strakke stelling van het tandwiel naar de grote secondenwijzer zal de kleine secondewijzer een schokkend verloop hebben. Vaak zal bij inschakelen van de chrono de zaak helemaal stil gaan staan… Hoe ik controleer waar de crux zit. Ik maak met de stelschroef van het betreffende zwenkmechanisme de aansluiting op het grote tandwiel op de kleine secondewijzer helemaal los zover hij gaat. De aandrijving van de chrono komt dan los. Dan merk je of er iets mis is met de opwindveer want als daar niks mee aan de hand is blijft het uurwerk lopen. Als het euvel blijft bestaan is er dus iets met het opwindmechanisme niet goed, maar dat zou de eerste keer zijn dat ik hiervan verneem. Weet je zeker dat je het horloge volledig hebt op gewonden?

Arjay

Het zou weleens aan het opwinden kunnen liggen. In vergelijk met mijn Unitas-klokjes loop hij soepeler en draai ik volgens mij niet ver genoeg. Heb zojuist eens een flinke slinger gegeven. De Unitas zou dan al soep zijn, de Poljot draaide véél verder. Ff afwachten nu maar… Heb er wel een idee van dat het de draai was. Toch te voorzichtig geweest (maarja, nét een uurtje binnen he?).
Jur
Ps Thanx voor al jullie typewerk!!