presse-papier ww2 zak horloge

Ik sluit mij aan bij @skylge
Dit is pure kitsch op basis van dit insigne:

je hebt het krimschild en de krim 5 reichsmark uit 1942.En deze gelijk aan de krim 5 reichsmark maar zonder de text 5 reichsmark.

Je krijgt hier inderdaad ongefundeerde antwoorden van mensen die het woord quartz nog niet kunnen spelen en ook nog denken dat je een quartz moet opwinden.

1 like

Ik ben zo’n horloge weleens eerder tegengekomen. Een soort bolle tafelklok. Ik denk zelf dat die hoe dan ook fake zijn. Ik betwijfel of ze dit soort horloges ook echt in die tijd maakten. Zoals sommigen hierboven al schrijven: dit zal hoogst waarschijnlijk een samenraapsel zijn uit Oekraïne.

1 like

“Spellen”

1 like

Hallo, gewoon wat vraagjes ,als je iets vervalst in welke oplage doe je dit dan? Waarom kan er niets van vinden op google en is het de moeite waard om de 2 halve vergroot glazen erbij te maken plus de wijzerplaat die daaraan moet worden aangepast. Wat worden de kosten dan. Heb zelf het idee dat hij gemaakt in opdracht van een betrokkene. MVG Pablos.

In het Oostblok is er een ware knutselkunst omtrent het vervalsen van nazi memorabilia. Het kan er 1 zijn, het kunnen er 1000 zijn.

maar er moet ook verdient worden toch?

De vorm doet me heel erg aan deze fakes denken:

@pablos: verdienen doen ze ermee door het aan onwetende mense te verkopen voor een aantrekkelijke prijs. De “omega” van hierboven wordt ook soms voor aanzienlijke bedragen aangeboden én verkocht, terwijl het niets met het merk heeft te maken

Wel pablos, er is wel wat te vinden maar schaars, er is ook niet veel bekend over de achtergrond en wat en waarom deze uurwerken zijn gemaakt.
Wel kan ik het volgende zeggen, deze uurwerken of klokjes zoals ze vaak worden genoemd heten in de volksmond Bulls Eye’s, tenminste ze zijn als zodanig bekend bij het publiek en zijn in feite hele gewone uurwerken exact zoals ze ook in een zakhorloge zitten, met dit verschil het uurwerk zit in de binnenring van de bull eye.
Dan komt er een ring aan de voorkant op met een bol glas net als een bezel bij een zakhorloge, de achterkant is dito dus met een sluitring met een bol glas en met een vlak geslepen gedeelte op het glas waarop het geheel kan staan zonder om te vallen en weg te rollen. Je krijgt dan als het ware een grote knikker.

Doxa kwam indertijd als eerste uit met deze Bulls Eye’s, althans dat is hetgeen ik heb meegekregen uit de informatie die ik van uurwerkspecialisten heb gekregen, de periode dat Doxa deze bulls eye’s ging produceren kwam voort uit de tijd dat o.a. de erotische complicaties in zwang waren. Dus veel Bulls Eye’s werden voorzien van een erotische wijzerplaat met een beweging als complicatie. Later werden door andere manufacturen eveneens dit soort horloges nagemaakt omdat er veel vraag was naar deze uurwerken. Niet alleen erotische voorstellingen werden gemaakt maar ook andere met een beweging.
Deze bulls eye’s werden veel gebruikt om op een schrijfbureau te zetten o.a. ook als presse-papier.

Zie hier enige voorbeelden van bulls eye’s uit mijn eigen collectie;


Tja, ik kom dit soort objecten regelmatig tegen, maar de meeste zijn een kopie, resp. namaak, veel worden gemaakt in Hongarije en hebben veelal koper gekleurde binnenringen. De uurwerken zijn dan ook van een zeer matige kwaliteit en dat is goed te zien. Immers het uurwerk is normaal altijd zichtbaar in dit soort objecten.

Welnu, dan kom ik terug op de topic opener resp. vraagsteller, het door hem getoonde bulls eye is vermoedelijk vrij nieuw, geen kopie van een vintage bulls eye van een bekende manufactuur, maar vermoedelijk een in serie gemaakt model van goedkope materialen uit ook vermoedelijk oost Europa. Het is ook zeer ongebruikelijk dat het uurwerk niet zichtbaar is, de schacht met opwind as heeft dezelfde vorm als alle namaak uurwerken die ik ben tegen gekomen in de afgelopen 30 jaar dat ik met dit soort objecten bezig ben, net zoals de opwind kroon en ring om ergens aan vast te maken. bij deze ring kan er vrijwel niets tussen, de ring is ook dun, ziet eruit als een rond gebogen staafje. Kijk hieronder op de foto, daar is goed te zien hoe een dergelijke opwindgeleider met kroon en ring er uit moet zien.
Dus geachte pablos het getoonde is niet direct een waardevol object, maar als je het een leuk ding vind en als je er plezier in hebt, lekker ergens neerzetten.

Dan laat ik hier nog een mini bulls eye zien, met een diameter van 3,5 cm. uit mijn collectie met de bijpassende staander;


Wel, pablos, kan je wat met deze info?

14 likes

Mooie collectie, bedankt voor het delen @vinwat

1 like

Beankt voor de serieuse info, Pablos

1 like

Ik lees even mee. Dit is helemaal nieuw voor mij. Dank voor je info en beeldmateriaal, bijzondere creaties

3 likes

Deze zakhorloge is niet origineel . Is idd in Oekraïne of Polen in mekaar geknutseld .
Deze Oostblok items zijn maar al gekend in het fakemilitaria wereldje.
Gaat van lucifersdoosjes tot…….al het geen geld opbrengt om de souvenirjager aka beginnend verzamelaar geld uit zijn zakken te schudden.
Deze items kom je ook regelmatig tegen op rommelmarkten .

nazi memorabilia wordt ontzettend veel vervalst en al heel lang. Net als horlogeverzamelaars, zijn er veel opstartende leken bij WO2 verzamelaars en daar wordt veelvuldig misbruik van gemaakt. Kun je dus lekker mee cashen als je het combineert met armoedslonen en schimmige constructies.

Ik vraag me soms ook af hoe je zoiets rendabel maakt bij horloges. Zelfs de goedkoopste casios worden nagemaakt.

Maarja… als het uurloon van het land van herkomst meer naar slavernij neigt dan naar eerlijke arbeidskosten, wordt uiteindelijk alles rendabel voor deze criminele organisaties.

Bedankt voor de info. mvg Pablos.

Zelfs de goedkoopste casio,s worden nagemaakt maar in welke oplage en makkelijk of moeilijk na te maken.vorm van het horloge.

Even nog een opmerking over sommige antwoorden inzake fake object die hier worden gegeven.

Het getoonde bull eye uurwerk door pablos is niet een fake horloge.
Het is een nieuw object, waarvan vermoedelijk het uurwerk van twijfelachtige kwaliteit is.

Een fake horloge is een nagemaakt horloge van een gerenommeerde manufactuur ofwel een kopie in de volksmond.
Hier wordt geen manufactuur nagemaakt, er staat niets op de wijzerplaat, het uurwerk is niet te zien en zal vermoedelijk een goedkoop Chinees uurwerk zijn.
Conclusie niets fake, gewoon een goedkoop gemaakt object, waar een nazi-achtige wijzerplaat op is gezet en een medaille achtige deksel over het uurwerk.
Het nazi gedoe op dit object is zoals ik het zie een goedkoop rommelige en niet historisch voorstelling om verzamelaars te foppen. Dus niet fake, maar onkundig en zonder kennis te hebben van de historie van het nazi verleden.
De echte verzamelaars die werkelijke kennis hebben van dit soort nazi memorabilia weten dat dit iets is waarvan ze zeker af zullen blijven.

Terug naar de echte al oude bulls eye’s, deze werden in het verleden wel door meer manufacturen gemaakt.
Wat is dan fake, hoeveel verschillende automerken rijden er niet rond in de wereld, zijn die ook fake nadat Ford auto’s ging produceren? Nee dus.

Hieronder laat ik een bulls eye kast zien waarvan het uurwerk momenteel nog in restauratie is.
Zodra het is gerestaureerd, is het een oude gerestaureerde bulls eye.
Niets fake, gewoon een leuk object wat niet zal misstaan op een schrijfbureau.
De omtrek van deze bulls eye is 8,5 cm. De grootste die ik ooit onderhanden heb gehad. De kleinste die ik ooit heb gerestaureerd was niet groter dan 2 cm.
dixi



5 likes

Dank u voor de info.Pablos.

Bedankt, vinwat, voor de uitgebreide toelichting. Een opmerking van wellicht semantische aard, maar als je dit fake noemt, doet dat recht aan de betekenis van het woord fake.

1 like