Probleempje met mijn horloge

Het is niet zo’n groot probleem dus ik dacht dat ik eerst even beter hier kon navragen voordat ik naar een specialist ga.

Ik heb een horloge met een citizen uurwerk (Miyota OS2 geloof ik) en het probleem is dat de kleine wijzer op een vol uur staat als de grote wijzer op een half uur staat.
Hetzelfde geld als de grote wijzer op 12 staat dan staat de kleine wijzer op een half uur.

Is er een makkelijke manier om dit te maken?
Het is een Zeno horloge die ik van ebay heb, kan best een neppert zijn dat weet ik zo niet maar het klokje heeft het tot nu toe prima gedaan.

Dit is het type horloge:

Bedankt voor de eventuele hulp.

uurwijzer op 6 uur zetten,sekondewijzer er afhalen, minutenwijzer er af, ,minutenwijzer op 12 uur weer vastdrukken
checken of het geheel nu wel goed staat,daarna sekondewijzer weer op 12 uur vastdrukken,
heb je eigenlijk wel een speciale tool voor nodig, om die wijzers er af te halen.
als je niet handig bent ,zou ik 't maar een juwelier/horlogemaker overlaten,
Groet André

Ok dan doe ik dat, ik dacht kon het net zogoed even checken :slight_smile:

Men kan zich de vraag stellen hoe dit gekomen.

Een wijzer kan los komen te zitten op zijn AS door een zware klap. Dit kan men zien wanneer men het uurwerk in verticale positie houd, dan valt de wijzer zo naar beneden.

Een andere oorzaak, en ik denk dat dit hier de oorzaak van is, is dat bij een zware klap de wijzerplaat gedecentreerd is. In de wijzerplaat is een gat waardoor de middenas komt met de secondenas, daarover de minuutpijp en daarover het uurwiel. De wijzerplaat is door de klap scheef komen te zitten en de rand van het gat in de wijzerplaat komt te wrijven tegen het uurrad. Dit kan deze foute positie van de wijzer aangeven.
Een stapje erger is dat een tand afgebroken is van het uurwiel. Bij dit caliber is het uurwiel in teflon (plastiek). Ook kan die wrijving het horloge doen achterlopen. Ook kunnen de stiftjes van de wijzerplaat zelfs afbreken.
Hier zal de wrijving echter miniem zijn.

Wat is hier aan te doen ? De twee stiftjes die aan de achterkant van de wijzerplaat staan zijn scheef en moet terug geplooit worden en daarna het uurwerk met de wijzerplaat juist centeren. Moet gebeuren door een horlogemaker.

Volgensmij is het niet zo erg… alles werkt nog prima zover ik weet niets is afgebroken zover ik weet anders zou er veel meer niet werken. Maar ik ga er even mee naar de juwelier voor de zekerheid. Bedankt voor jullie reacties.

Het is een Zeno horloge die ik van ebay heb, kan best een neppert zijn dat weet ik zo niet maar het klokje heeft het tot nu toe prima gedaan.

Niet echt een mooi verhaal!!!

Bram

Ik ben er ook op aan het bieden want ik vind um er mooi uit zien. Volgens mij is het wel een echte hoor…

hoop ik …

Sorry voor dat ik een tijdje niet heb gereageerd, ben even naar de juwelier gegaan en die hebben de wijzers opnieuw gesteld, het horloge had een smakkert gemaakt kennelijk.

Alles doet het weer naar behoren.

Ik heb de verkoper van het horloge ook geemaild en die had me verteld dat het een echte is en dat ik naar een Zeno service center moest gaan wilde de garantie niet vervallen, helaas zat de meest dichtbijzijnde in Breda dus heb ik helaas geen garantie meer.

Zelfs voor een analoog horloge maakt neem ik de positie v.d. wijzers uit, tenminste als er een datum functie op het uurwerk zit… Zit er geen aanduiding op de asjes?

Is gewoonlijk de oorzaak van deze problemen zoals ik hierboven heb vermeld.
Men geeft dikwijls zware kloppen zonder men het merkt.

Ja dit is waarschijnlijk gebeurt toen het horloge in mijn sporttas zat, er word nogal ruw dingen bovenop gegooid en aan de kant gesmeten om ergens bij te kunnen.

Als het een automaat is waar ik niet aan denk kan je het beste naar een specialist gaan die ook neppers repareert, als het een batterijtje is kan je zowieso naar een juwelier want die kan je helpen, omdat ik denk dat een tandwieltje niet meer soepel loopt.