Project Riva

Ik denk een jaar of drie geleden kwam ik op het idee om een horloge te maken met een houten wijzerplaat. Ik was nogal verbaasd dat zoiets niet al bestond. Niet lang daarna attendeerde iemand mij op de Riva van Hamilton. Mooi,maar niet helemaal wat ik in gedachten had.
Ik had namelijk ook bedacht, geheel onafhankelijk, dat de houten wijzerplaat de allure van een Riva moet hebben. De Riva is een speedboot, geheel gemaakt van hout. Het dek van de Riva bestaat uit mooi donker bruin/rood houten latten met lichte latjes ertussen. Het donkere hout is mahonie.
Het heeft mij enige jaren gekost, maar ik heb nu drie horloges opgeleverd, waarvan er twee naar mijn eigen tevredenheid. Eén hiervan wil ik graag met jullie delen.

Wat ik zelf heb gemaakt is enkel de houten wijzerplaat. De uurwerken heb ik gekocht via ebay, evenals de kasten, wijzers, banden en gereedschappen. Deze versie die ik hier laat zien is gemaakt met een Unitas 6497 uurwerk uit Zwitserland (dus geen Chinese troep) eneen kast die lijkt op de Panerai, maar natuurlijk niet echt is.

Dit is het eindresultaat:

Het heeft mij enige tijd gekost om een geschikt productieproces te ontwikkelen. Eerst heb ik houten latjes op een bestaande wijzerplaat geplakt, maar dat leverde een te dikke wijzerplaat op. Vervolgens lang op zoek geweest naar fineerhout. Dit is niet zo eenvoudig meer te vinden. Gelukkig was er in Amsterdam West nog een houthandel waar ze kilometers mahonie fineerhout hadden. Ik had maar voor 4 euro nodig…

Het maken van de dunne strookjes en ronde uitsparing kost enige moeite, maar is na veel prototypen uiteindelijk wel redelijk onder de knie.

Het enige dat lastig blijft is het vinden van geschikte digits, oftewel de streepjes die de uren aangeven. Deze zijn nergens te koop, dus ik heb ze van oude wijzerplaten af moeten halen. Deze zijn echter meestal van kunststof en reageren niet zo lekker op superlijm. Ik ga binnenkort een poging wagen bij een edelsmid, misschien dat ze daar iets van zilver voor me kunnen maken. Als iemand op het forum een idee heeft, dan houd ik mij aanbevolen.

Hier nog een foto:

Het is eigenlijk best verassend hoe weinig informatie te vinden is over hoe wijzerplaten gemaakt worden. Dit is niet onbelangrijk, aangezien de wijzerplaat het meest zichtbare deel van een horloge is. Het heeft mij ook verbaasd dat bijvoorbeeld Lange & Sohne hun wijzerplaten inkopen…

Hier zie je de Unitas in het horloge:

Ik ga nog wel even door met het maken van mijn Riva horloges. Ik ben nog niet klaar met het perfectioneren ervan. Ik heb nog een versie met een Eta 2824 en een Seiko 7S26. Ik denk dat ik verder ga met de Unitas en de Eta. Prima uurwerken en in vrij veel kasten in te bouwen.

Heeft iemand op dit forum wel eens wijzers gemaakt? Ik wil graag nog eens een single-hand versie proberen te maken.

Hier nog een uitsmijter tegen een zwarte achtergrond:

Ik hoop dat jullie het leuk vonden!

Groet,
Boetz

Gaaf man, mooi gedaan. Bedankt voor het delen en uitleg.

Mooi werk,indrukwekkend, wat een gepriegel. En voor nog meer priegelwerk, misschien kun je de, wat jij noemt, digits, (indices) niet ook van dat lichte hout maken i.p.v. ander materiaal? En als je dan toch bezig bent: houten wijzers?(tu)

Succes!

Groet
Herman

(p.s.: ik heb de Hamilton Riva, waar ik zeer blij mee ben)

Apart projectje!

Mooi project,

En goed bezig.

Persoonlijk zou ik op de wijzerplaat die typische Riva diepglans aanbrengen, op zich is dit niet moeilijk en veel werk is het ook niet, alleen ben je er wel 3 tot 4 weken mee bezig als je een mooi resultaat wilt.
Als je niet moest weten hoe je dat moet doen en er interesse voor hebt, PB me maar, dan leg ik het je wel uit.

Mvg, Ben.

Erg mooi project. Ik hoop dat er meer volgt!

Super gedaan! Persoonlijk ben ik het met Montredon eens en zou die typische glans het geheel nog mooier maken.

Heb je trouwens ook iets grotere foto’s voor een nog beter beeld?

Mooi werk, leuke uitbreiding op je horloge hobby, ik geloof dat dit je extra veel voldoening geeft, een geheel eigen horloge.
Ik vind de Riva motorboten ook helemaal geweldig, vooral op het Gardameer (ik vind de stad Riva ook helemaal top, een historische toeristenplaats met veel vergane glorie).

heel leuk gedaan !

Respect voor je kunde en het resultaat.:~
Bedankt voor het delen en ik wil nog wel meer van dergelijke projecten zien.

De Hamilton Riva vind ik ook prachtig. Ik heb zelf ook een Hamilton, maar dan de Jazzmaster. Heel mooi en met een prima uurwerk er in ( Valjoux)
Ik vind alleen de wijzerplaat van de Riva te druk om het typische houtwerk voldoende aandacht te geven. Tja, over smaak valt niet te twisten niewaar?!

Respect!!!,Waanzinig idee en leuk dat het dan ook uitvoerbaar is, al kost het de nodige moeite, maar dat de aanhouder wint is hier wel bewezen.
Veel succes met het perfectioneren van je plannen, en zie uit naar je verdere projecten.
Ps is aluminium geen optie bij een gespecialiseerde metaalhandel te krijgen in diverse dikte’s en afmetingen, maakte hier in mijn jeugd altijd antenne’s van voor mijn illegale radiozenders.

Heel origineel idee en fraai uitgevoerd! (tu)
Heb je het patroon als “inlay” gemaakt (dus alles vlak) of heb je de donkere delen op de lichtere basis geplakt?

Misschien een kleine tip: de Arnhemse fijnhouthandel heeft heel veel fineer, moet je wel even langsgaan om zelf op de hobbyzolder te struinen, maar ze hebben ook een monsterkatalogus die je kan bestellen, met alle fineersoorten in een A4 formaat map, daar kun je een heleboel wijzerplaatjes van maken :slight_smile:

Het verbaasd me trouwens dat mensen zich verbazen over het feit dat horlogefabrikanten werk uitbesteden: dit was namelijk de grondslag voor het succes van de hele Zwitserse horloge-industrie: een heleboel gespecialiseerde bedrijfjes die gezamelijk de horloge-industrie vormden: wijzerplaatfabriekjes, schroefjesfabriekjes, tandwielfabriekjes, verenfabriekjes …

Groet,
Paul

Mooi, mooi, mooi! Ik heb diepe bewondering voor mensen die dit kunnen!

Menno

complimenten Boetz!!

Super! Dit vind ik altijd hele leuke posts. Ik heb altijd grote bewondering voor mensen die op deze manier bezig zijn.

Je vroeg overigens of er ook andere liefhebbers bezig zijn geweest met het vervaardigen van andere wijzerplaten. Nu weet ik zeker dat ik op dit forum daar al een keer eerder iets over heb gelezen, maar ik kan het niet meer vinden. Ik weet dat die persoon de wijzerplaten vervaardigde van doorzichtig plastic, waarbij hij met de computer verschillende achtergronden daarop kon printen.

Gevonden:

http://www.horlogeforum.nl/read.php?8,101809

Bedankt voor de tip.
En weer wat geleerd over de horloge industrie!

Groet,
Boetz

Ja, die had ik ook al eerder gezien en met interesse bestudeerd.
Het was voor mij alleen geen optie, op hout.
Bovendien moeten de cijfers dan wit zijn en niet zwart.

Groet!
BOetz

boetz Schreef:

Ja, die had ik ook al eerder gezien en met
interesse bestudeerd.
Het was voor mij alleen geen optie, op hout.
Bovendien moeten de cijfers dan wit zijn en niet
zwart.

Groet!
BOetz

Je hebt PB terug.

Mvg, Ben.