Radio actief?

Beste Alle,
Ik ben redelijk nieuw op dit forum. wel al veel leuke dingen gezien en gelezen. Door alle berichten en mooie foto’s herinnerde ik me mijn oude automaat. ooit gekocht op 30 april deed het leuk tot dat er door condens vocht in kwam en ik het jaren geleden weg heb gelegd. De seconde wijzer loopt nog maar de wijzers staan vast.

Net voor dat ik het open wilde maken, begon ik de twijfelen over eventuele gevaren. Vroeger is er nog al eens radioactief materiaal gebruikt om de wijzers en cijfers te laten oplichten in het donker.

Weet iemand hoe ik op een eenvoudige manier er achter kan komen of dit ook voor dit hrologe speelt?
het is een Giroxa automatic Swiss 23 jewels INCABLOC.
het heeft een fixoflex bandje waarvan ik denk dat dat orgineel is.
(als ik door heb hoe ik een foto moet plaatsen doe ik dat)

groet Rob

http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-NL4MDGJ6.jpg

ik krijg nog niet de html tags er voor en achter, maar met de link werkt het toch ook?
:slight_smile:
(img)http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-NL4MDGJ6.jpg(/img)

Jij zit wel goed hoor :slight_smile: Als je in de jaren 30 in de fabriek werkte waar ze radium op de wijzers deden had je meer problemen. Het radium is al vrij snel vervangen door het onschadelijkere tritium.

Roberto Schreef:

http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-NL4MDGJ6.jpg

ik krijg nog niet de html tags er voor en achter,
maar met de link werkt het toch ook?
:slight_smile:
(img)http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-NL4MDGJ6.jp
g(/img)

Als je nu (img) en (/img) vervangt door

(en ook nog even ‘GroteFoto’ door ‘Foto’, anders wordt het wel heel erg groot:D)

krijg je dit:

Ik ben stralingsdeskundige van beroep, zodoende beschik ik over een goed functionerende straling meter en meet natuurlijk al mijn horloges door. Horloges van voor 1955 willen nog wel eens Radium bevatten, dat is herkenbaar aan een groene kleur, meestal met bruine puntjes erin. Na verloop van tijd lijkt het materiaal te werken: het zwelt op en raakt los.

Na 1955 en nog steeds wordt o.a. Tritium gebruikt dat kan ik thuis niet meten. (Tritium is ongevaarlijk)

Ik heb een Nivada met Radium, ook hiervan was veel losgeraakt en op de wijzerplaat terecht gekomen. Zag er erg vies uit, daarom heb ik het horloge open gemaakt en de wijzerplaat opgeknapt. Vooraf straalde het horloge 0,5 micro-Sievert na het poetsen nog maar 0,25 micro-Sievert.
De helft van het Radium zat dus los in het horloge, dus dat was niet ongevaarlijk. Maar zolang je maatregelen neemt zodat je het niet inademt of inslikt, valt het risico wel mee.

Ik kan niet aan de hand van deze foto zien of er radium in je horloge zit, maar als je een PB stuurt kan je een afspraak maken om langs te komen, zodat ik kan meten.

Vouwfietser

1 like

Dit is voor mij ook altijd de vraag bij vintage horloges, ook al omdat James Bond in één van de eerdere films z’n Geigerteller uitprobeert op z’n duikhorloge. En die films zijn toch echt niet van vóór 1955. Of werkt die truc ook met Tritium?

edit- is dat niet in Dr No? Dat zou dan in 1962 geweest zijn…

De heer Bond droeg zeker een oud horloge toen hij zijn Geigerteller wilde testen?
Overigens, dat doe ik op mijn werk regelmatig als ik toevallig een radiumhorloge om heb!

Ik heb niet kunnen vinden wanneer exact ze zijn gestopt met Radium op polshorloges. Volgens mij is het eerder langzaam afgebouwd.

Interesante link:

http://www.roger-russell.com/jeffers/radiumdials.htm

Wat een interessante vraag… In eerste instantie was mijn reactie, “doe niet zo raar, een horloge geeft toch geen schadelijke straling”, maar dat is dus echt te kort door de bocht zo blijkt.

Nu vraag ik me af, die 0,5 micro-Sievert en 0,25 micro-Sievert waarover “vouwfietser” spreekt, in wat voor verhouding moet ik zo iets zien? Is dat veel of weinig. Kan het echt kwaad als je het wel inademt?

0,5 microSievert is geen maat voor de hoeveelheid radioactieve stof, maar voor de hoeveelheid straling die er vanaf komt. Bij mij op het werk is dit precies de grens tussen wel of niet afschermen en is dus nog wel veilig. Ik heb gemeten aan de kant van het glaasje: de kast schermt af op de pols. Maar een zakhorloge met veel Radium zou ik niet met het glaasje naar mijn lichaam willen dragen.

Inademen is niet van toepassing: alles zit in of aan het horloge.
Pas als je een horloge openmaakt en er komt Radium vrij, dan kan het worden opgenomen.
Zolang je niets binnenkrijgt kan het geen kwaad.

Nu vraag ik me af, die 0,5 micro-Sievert en 0,25
micro-Sievert waarover “vouwfietser” spreekt, in
wat voor verhouding moet ik zo iets zien? Is dat
veel of weinig. Kan het echt kwaad als je het wel
inademt?

Oke duidelijk. Dank!

Beste vouwfietser. Wat een uitgebreid antwoord ook de link is heel waardevol goed gedaan!. Zo wort ik steeds wijzer. dank daar voor.
Je aanbod om eens te meten lijkt me wel wat ik hbe eeb pb gezonden
gr Rob