Reparatie Slava

Beste mensen,

Op dit forum ben ik nieuw. Ik heb een probleem met mijn horloge en wellicht kan iemand hier me helpen.

In 1995 was ik op studiereis in Moskou en daar heb ik 's-avonds op straat voor $10 een horloge gekocht. In eerste instantie omdat ik het gewoon mooi vond. Achteraf bleek dit een Slava horloge te zijn met kaliber 2414, zoiets als de bovenste op: http://www.sammlerpage.de/Verkauf/V_Uhren/U_Slava/U_Sla_Handaufzug/u_sla_handaufzug.html Alleen dat met andere afbeelding op de wijzerplaat, met een Mig-29.

Hij deed het niet goed en later ben ik er mee langs geweest bij De Twaalf Apostelen in Zierikzee. Die hebben hem bekeken en het volgende gevonden:

  • uurwijzer sleept over plaat
  • schroefplatine veerton afgebroken, gaat scheef -> staat af en toe stil
  • spiraalveer gammel

Het was het toen niet waard en heb het daar bij gelaten. Inmiddels heeft mijn nieuwe horloge (quartz Esprit Chrono) het ook laten afweten en heb ik het plan opgevat om mijn Slava weer werkend te krijgen.

Weet iemand of dit gemaakt kan worden? Moet er evt een ander binnenwerk (kaliber 2414) in? Weet iemand waar je die kan krijgen?

Andere vraag: Is deze evt om te bouwen tot een kaliber 2416 zodat het een automaat wordt? Of past dat niet? Wellicht met een ander deksel?

Ik ben geen horloge reparateur of zoiets dus wellicht zijn termen niet goed. Hopelijk is er iemand die me kan helpen.

Alvast bedankt,

F. Spek

Beste F Spek, er zijn hier wel wat specialisten in “russen” dus dat komt vast wel tot een antwoord.

Grtz

roB

Allereerst van harte welkom.

Op je vraag over reperatie: een hoop kan gemaakt worden, maar ik denk dat de kosten relatief hoog uitvallen. Uurwijzer die over de wijzerplaat sleept (heb ik ook meegemaakt) kan komen doordat de wijzerplaat een beetje verbogen is. Dat is wellicht relatief makkelijk te herstellen. De andere twee lijken me wat lastiger. Mocht je toch gehecht zijn aan dit horloge, kun je wellicht proberen om 't internet een nieuw uurwerk te bestellen en te verwisselen. Ik heb zelf wel eens onderdelen verwisseld. Probeerde de rest van 't horloge zo authentiek mogelijk te laten.

De kalibers ken ik niet, dus weet niet of je er een automatisch uurwerk in kunt zetten. Vaak is dit echter niet het geval. Formaat is anders, waardoor er andere spacers (soort van vulling, zodat je uurwerk niet in de kast wiebelt) in moet, afstand voor kroon is verschillend, etc.