Review: Doxa Sub 300

Het heeft een paar weken geduurd maar ik waag me eindelijk een review nummer 3. Enkele weken terug heb ik de gok gewaagd en een Doxa Sub300 met het COSC uurwerk gekocht. Mocht je hier enkel voor de foto’s zijn, scroll dan even naar onder luiwammes.

Het horloge is met name bekend dankzij Clive Cussler en Jacques Cousteau.

Clive Cussler

Clive Cussler kreeg het horloge toen hij nog in een duikwinkel werkte cadeau van zijn baas voordat hij überhaupt begon met boeken uitbrengen. Dit horloge beviel zo goed dat zijn hoofdpersoon hetzelfde horloge zou dragen.

Jaren later moest deze een service hebben en hij belde Doxa zelf op en zo is hij ook weer in contact gebracht met Rick Marei, het was een leuke tijd voor die jongen. Voor degenen die Rick Marei niet kennen, hij wekt allemaal dode merken terug tot leven en verkoopt ze dan online. Dit heeft hij o.a. gedaan met Doxa en Aquastar. Rick Marei is de man die waarschijnlijk het meest verantwoordelijk is voor het commerciële succes van Doxa nu.

Leuk dingetje aan die Sub van Clive Cussler trouwens, de mannen bij Doxa waren dat ding bijna kwijtgeraakt :slight_smile:.

Na het succes onder horlogeliefhebbers begonnen de verkoopcijfers van de Sub300’s pas echt omhoog te knallen nadat Sahara uitkwam.

afbeelding
Sahara (2005)

Alright, alright, alright, nu begint het merk echt ergens te komen. Veel mensen vielen voor de look en ondanks dat Clive Cussler het echt een kutfilm vond betekende het veel goeds voor Doxa. Ze begonnen wat Europa-vriendelijker horloges te verkopen vanuit hun warenhuis in Oostenrijk (voordat iemand het vraagt, nee je betaalt geen import voor hun horloges vanuit de EU).

Jacques Cousteau
Over Jacques zelf weet ik vrij weinig, dat is van voor mijn tijd. Wat ik jullie wel kan vertellen is dat het horloge van Jacques Cousteau weer bij Rick Marei is. Jacques was namelijk weer eens op zee met zijn team. In dat team zat iemand zonder horloge waarop Cousteau tegen hem zei: ‘‘iedere man moet een horloge hebben dat van fatsoenlijke kwaliteit is.’’ Hij deed zijn horloge af, en gaf het aan hem. Deze jongen belde een tijdje later naar Doxa dat hij dat horloge had en gaf het aan hun, hij kreeg daar weer een Sub 5000T voor terug. Iedereen was blij.

afbeelding

Die Doxa is nu volgens mij overigens nog steeds bij Marei, ondanks dat hij zelf weg is gegaan bij Doxa. Hij en de nieuwe eigenaren waren het namelijk niet helemaal eens over hoe het bedrijf gerund wordt. Rick zelf had namelijk een Doxa (en Aquastar) in gedachten voor liefhebbers, door liefhebbers. Jullie hebben zelf misschien ook gezien dat het huidige Doxa wat commerciëler is en dat blijkt ook uit de editie die ik vandaag voor jullie aan het reviewen ben. De Sub300 COSC die ik heb is namelijk een reissue van een versie van vroeger. Dat is prima, dat doen ze met al hun modellen. MAAR, nog geen 2 jaar geleden is een horloge met soortgelijke dimensies en looks als limited opgave voor een dikke premium verkocht en die zitten nu met een horloge dat nauwelijks te differentiëren is van mijn editie.


Zoek de verschillen, moeilijk hè?

De Doxa Sub300 COSC

Zo, we kunnen dan ook eindelijk praten over mijn Sub300. Laten we beginnen met de specs.

De kast is 42,5mm breed met een lug to lug van 45mm. Hij is 13.4mm dik maar een groot deel van die dikte zit hem gewoon in dat gebolde glaasje. Om de pols is dit een erg smal horloge, en dat is ook de grootste reden dat ik voor deze ben gegaan tov de Sub300T.

Zie hier wat wristshots voor een idee van de dimensies:


Foto’s genomen op een pols van 16,5cm.

Het uurwerk is gewoon een ETA uurwerkje dat is gereguleerd om binnen de COSC specs te vallen en dan is het mooiste hieraan dat ze vertellen dat hij gedecoreerd is door Doxa. Dat kan je als gedecoreerd zien, maar ik zie gewoon een werkpaard met een gesigneerde rotor.


Plaatje geplukt van WUS

Nou lig ik hier niet echt wakker van maar voor de movement junkies is het jammer. Je betaalt namelijk wel een 600 euro premium tov de 300T voor.

Nu we toch praten over iets dat jammer is, kijk even mee naar deze band.

De bandbreedte is 20mm maar hij gaat vanaf de eerste link naar 22mm en tapered dan weer terug naar 20mm. Ik ben daar geen fan van. Je ziet het niet als je m draagt maar ik vind hier wel dingen van. Het is waarschijnlijk gedaan zodat hij bij de lugs aansluit maar ik had het liefer gewoon als een rechte band gezien.

De bezel is wat mij betreft pure porno. Zowel om te draaien als om te horen. Heerlijk gewoon. De wijzerplaat kan ik niet veel woorden aan vuil maken, je moet het gewoon zien. Dat is precies waarom ik nu weer een plaatje erin knal.

Het blauw verandert met het licht en s’avonds vind ik m eerlijk gezegd foeilelijk. Dit is echt een buitenhorloge en dat is denk ik ook wel te zien aan de foto’s. Wat mij betreft springt de kleur echt uit als je buiten bent of natuurlijk voor een raam staat. Zie hier een foto van s’avonds terwijl ik binnen op de bank zat.

:face_vomiting::face_vomiting::face_vomiting::face_vomiting::face_vomiting:

Het draagcomfort is wel echt subliem. De band zit zo goed dat ik hem er niet af heb gehaald behalve om even te kijken naar bandenopties. Ik kan het draagcomfort alleen maar vergelijken met mijn Rolex, en als die gasten iets goeds kunnen, is het stalen banden maken.

Ik had totaal niet verwacht dat hij zo lekker zou zitten want het ziet er niet heel speciaal uit. Al helemaal niet als je het vergelijkt met de nieuwe siliconen banden met ratcheting clasp.

Ik wilde hem bijbestellen, maar hij kost 450 euro. Een droom voor later zullen we maar zeggen.

De Sub300 vs. de Sub300T

Een echte battle kan ik hier niet van maken, simpelweg omdat ik op dit moment geen toegang heb tot een Sub300T maar ik heb er al een paar gepast en ik heb veel gelezen/bekeken. Het grootste ding is hier namelijk; is het de premium waard?

De Sub300T kost 1890 en de Sub300 kost 2490. Wat krijg je voor die premium? Of eerder, wat zit er in dat prijsverschil?

De 300 is beter te dragen, de 300T heeft een erg raar ding met de band waarbij hij bijna rechtop je pols gaat zitten als je hem draagt met een wat smallere pols.

Vergelijk dit met hoe de 300 bij mij zit terwijl ik een kleinere pols heb dan de man op deze foto (tenminste, hij claimt een 17cm pols te hebben):

De mijne staat gewoon beter voor mijn bouw, dus smalle polsen premium --> check!

De 300T is overigens niet alleen qua dimensies groter, de indeling en specs zijn ook anders. de 300T heeft namelijk een grotere wijzerplaat, hij is dikker (14mm), waterdichter dan de 300 met zijn 1200m en hij heeft een bandaanzet van 22mm.

Zoals je ziet, op papier is de 300T eigenlijk gewoon de betere keuze. Als je een echte toolwatch wilt moet je echt die 300T kopen. Stel je bent net als ik, een fan van vintage reissue en toolwatches maar ze worden gedragen als sieraad; koop dan de 300. De draagbaarheid is me wel echt wat waard ondanks dat die 600 euro premium op papier totaal niet te rechtvaardigen is.

Dus: is de Doxa Sub 300 de premium waard?

Daarop zeg ik als smalle pols man, fuck ja. Ik ben een onzettende fan van dit merk, de designs en de kleuren en dan wil ik er niet uit zien als een klein kind dat papa’s horloge om heeft. Dit is voor mij een mooie blend tussen modern en vintage met de juiste proporties. Ik zie dit eigenlijk als een Black Bay 58 vs. Black Bay maar dan op z’n Doxa. Ik ben er wel redelijk kritisch over geweest, maar dat mag ook wel voor wat je betaalt.

Had ik nog graag iets anders zien?

Ik vind dit in z’n geheel een goed horloge maar er zijn kleine dingetjes waar ik het niet mee eens ben. Dat van die band weten jullie al. Een ander dingetje is de kroon.

Het was leuk geweest als ze die vis er of af hadden gelaten, of gematched hadden met de wijzerplaat. Verder had ik oprecht niks veranderd. De minpuntjes die ik genoemd heb vallen te overzien, die kroon is het enige dat ik echt jammer vind en dat uurwerk zal me een worst wezen. Hij loopt prima.

Dan kan ik jullie bij deze alleen nog maar bedanken voor het lezen en jullie achterlaten met de rest van de foto’s. Ik weet even niet wat de volgende kan worden, misschien de Aerospace ofzo. We zien het wel, bedankt allemaal!

132 likes

Mooi verhaal, de like krijg je echter voor het Doxa-randje bovenaan.

1 like

Thanks maar dat heb ik gewoon gejat van @Zulu hoor :joy:

2 likes

Beter goed proletarisch gewinkeld dan slecht zelf verzonnen.

1 like

Goed verhaal! Ook de eerlijkheid over de dial bij avond( of misschien kunstmatig) licht!

1 like

Leuk topic in elkaar geflanst :smiley: En ik ben fan van Doxa… ondanks dat ik er nog nooit eentje bezeten heb! Maar zoals nu, wordt ik er weer hebberig van :sunglasses:

1 like

Gaaf hoor! Ik ga een keer voor de gele…met of zonder T :+1:

1 like

Hoewel de oranje wat bekender oogt, vind ik lichtblauw sexyer.
Megaklatser!

1 like

Erg mooi, maar inderdaad wel wat jammer van die kroon. Mocht de oranje verf daar t.z.t. uit verdwijnen dan zou ik die opnieuw doen met de kleur van de wijzerplaat. (Als ik me al zou kunnen bedwingen om voor die tijd de oranje verf er niet zelf uit te peuteren. :smile: )

Maar zoals al gezegd, mooi! :heart_eyes:

2 likes

Super gaaf ding!

1 like

Dat hebben ze ook als je de juiste versie koopt. :sunglasses:

Dank voor de review!

2 likes

Ze blijven mooi, die Doxa’s.

1 like

Lekker onderhoudend en informatief topic weer Maestro. :+1: En puike foto’s ook…onwards&upwards. :facepunch: :grinning:

1 like

Mooi horloge en mooie bijdrage👍

1 like

Gave review!

Vind je de dial niet te klein (27mm)?

1 like

Mooi ik krijg er een zomergevoel van ondanks dat het buiten 10 graden vriest

1 like

Die wijzerplaat is nou net het enige wat mij persoonlijk tegenhoud om een doxa aan te schaffen. Prachtige horloges met een net zo mooie historie maar een wijzerplaat zonder 'raised ’ markers kan ik niet handelen in die prijsklasse :stuck_out_tongue_winking_eye:.

1 like

Leuke ‘creatieve’ review en mooi horloge :+1:t4:

Alleen;

Dit was onder Rick Marei toch echt niet goed geregeld; levering vanuit Oostenrijk, maar US prijzen met slechte wisselkoers + btw! Europese prijzen waren veel hoger dan US.

(En de oranje Jenny Fish op de kroon is een grote misser in t onwerp naar mijn mening :zipper_mouth_face:)

1 like

Haha touché.

Valt me wel mee, het geheel is aanwezig genoeg dat het niet klein lijkt en wijzers + indices zijn harstikke groot dus geen moeite met de tijd aflezen.

Echt? In welk jaar had je dit? Ik heb 2 jaar geleden gemaild over hoe t zou werken als ik vanuit Europa bestelde en kreeg gewoon netjes antwoord met een prijs die dichtbij de US prijs zat en zonder invoer. Begin 2000 tot 2015 ofzo had ik begrepen dat het een nachtmerrie was maar Rick is pas anderhalf jaar weg nu.

Haha eensch.

1 like

Heel mooi! Mooie review ook, niet te lang en genoeg info. Veel draagplezier :+1:

1 like