Review: Omega Speedsonic F300Hz

Lang geleden dat ik nog eens wat gepost heb op het forum; Dan maar eens beginnen met deze die ik een tijd geleden binnen heb gekregen; Als fan/verzamelaar van 60’s-70’s speedmasters, was dit toch weer iets anders, eerst wat terughoudend omwille van het feit dat het een stemvorkuurwerk is en geen automaat of een handopwinder, maar deze twijfel was al snel verdwenen. (Intussen zit hij wel al op een croco lederen band, want het nato bandje was geen zicht!)

De quartzcrisis zorgde er voor dat vele Zwitserse uurwerkmakers failliet gingen en het aanbod van quartzhorloges kon niet worden tegengegaan. Dit was het antwoord van Omega tijdens deze evolutie. In samenwerking met Bulova (een voorganger in de stemvorkuurwerken) kwam de Omega Speedsonic F300Hz tot stand. Een sportieve chronograaf met een stemvorkuurwerk dat loopt tegen uiterste precisie. Een model dat overigens dezer dagen ook populairder begint te worden, zeker voor verzamelaars, aangezien deze niet meer zo veel voor handen zijn. Dit vooral omdat wisselonderdelen erg duur zijn, en vaak niet meer voor handen zijn bij Omega zelf. Als je er eentje koopt, wees dan zeker dat het een goede is :smile:

De kast heeft een bijzonder groot formaat 42mm zonder de kroon; deze lijkt ook groter door de grote plaat en de bezel onder het glas. De kroon is relatief klein in vergelijking met de speedmaster en de flightmaster modellen. Dit werd gedaan omdat de kroon eigenlijk veel minder moest gebruikt worden. (Hier heeft Omega bewust voor gekozen) De pushers zitten ook dieper in de kast. De wijzerplaat was er in 3 modellen, dit is het model met opgelegde indexen. De dag en de datum staan zoals bij de mark 4.5 serie aan de rechterkant met daarboven de Omega signatuur. (dit is een Duitstalige uitvoering). Het glas is ook gesigneerd met het Omega logo in het centrum.

Leuk is ook dat de secondenwijzer op 12 uur zit, heel apart. De caseback is gegraveerd met het seamaster logo (zoals ook de speedmaster modellen uit de 70’s het seamaster logo dragen) (denk aan de Mark serieus) De binnezijde van de caseback toont ook de samenwerking met Bulova voor dit model.

Model dat zeer leukt draagt, zeker een aanrader voor iemand die een eyecatcher zoekt, maar zoals gezegd, als je er eentje koopt, zorg dan dat hij perfect werkt, anders wordt het een duur projectje :smile:

[URL=http://s1264.photobucket.com/user/HXCMDP/media/IMG_5363_zpsmyhrbueq.jpg.html]

[/URL]

[URL=http://s1264.photobucket.com/user/HXCMDP/media/IMG_5791_zpssdnihfh4.jpg.html]

[/URL]

[URL=http://s1264.photobucket.com/user/HXCMDP/media/IMG_5792_zpsqbtmfeq0.jpg.html]

[/URL]

[URL=http://s1264.photobucket.com/user/HXCMDP/media/IMG_5362_zpsqbwogsar.jpg.html]

[/URL]

[URL=http://s1264.photobucket.com/user/HXCMDP/media/IMG_5361_zps6hou0yw2.jpg.html]

[/URL]

[URL=http://s1264.photobucket.com/user/HXCMDP/media/IMG_5360_zpsbo4vts2q.jpg.html]

[/URL]

10 likes

Leuk! Bedankt voor je review. Ik heb zelf een mooie f300 Constellation ze hebben iets die uurwerken. Vooral dat aparte vloeiende lopen van de seconde wijzer.

1 like

zeker weten! ook het geluid vind ik schitterend om te horen :smile:

1 like

Mooie! Ik vul morgen meer aan maar de chronograaf module is van Dubois-Depraz.
Zijn relatief weinig van gemaakt.

2 likes

production numbers vinden is altijd moeilijk :slight_smile:

1 like

Mooie beschrijving van een heel mooi horloge, thnx :+1:

2 likes

Bij de dresswatch versie van de f300 schijnt de data schijf heel kwetsbaar en zeldzaam te zijn. Controleer de datum wisseling goed voor je er een koopt. Verstellen datum gaat wel heel mooi, zowel voor- als achteruit door klikken met de kroon.

Leuke voorstelling, bijzonder horloge!

1 like

Bedankt voor de review van deze bijzondere omega

1 like

idd! de datum is inderdaad altijd een gevoelig punt, ook bij de vintage speedmasters, altijd een risicopunt.

21.000 stuks, meeste naar Omega.

leesvoer!

Leuke plaatjes :smile:

Het mooie is, de meeste onderdelen van het aandrijvende deel zitten ook in de gewone F300, of esa 9162/4. Één tandwieltje is anders. Ik heb het idee dat de chronograaf module zeer robuust is.

1 like

Mijn beste,

Een heldere review met prachtige foto’s van een begerenswaardig horloge!!
Dank voor het delen.

En voor straks: “Buona Notte” en morgen gezond weer op. :first_quarter_moon_with_face:

Orologio Signaturis Temporis. :wink:

1 like

Schitterend horloge, bijzondere techniek. Bedankt voor het posten!

1 like

Schitterend horloge en ieder bedankt voor de leerzame info.

1 like

Mooi horloge, deze zie je bijna niet meer.

1 like