Rodania, Festina, Boss, Guess, Armani etc

Hallo iedereen,

Reeds een paar weken volg ik het horlogeforum. Steeds meer en meer raak ik geboeid door de vele exclusieve upmarket uurwerken. Een aankoop van zulk horloge is wellicht niet meer veraf.

Wat ik me echter afvroeg is waarom de meer algemene horlogemerken zoals Rodania, of horloges van kledingmerken ed. zo weinig (niet) aan bod komen? Naar ontwerp toe vind ik dat zulke merken ook mooie modellen hebben.

Wouter

Hallo Wouter,
Allereerst welkom op dit geweldige forum!
een forum gemaakt voor en door liefhebbers van met name Automatische of handopwinder"juweeltjes":slight_smile:
Wat jouw vraag betreft:ik denk dat de meesten van ons hier genieten van een stuk techniek in een uurwerk wat met zoveel precisie en nauwkeurigheid in elkaar gezet is en dit door mensen die met zoveel passie en gevoel een “stukje kunst” neerzetten.(kijk maar eens naar al die veertjes,radertjes,schroefjes enz)
De meeste "plakmerken"zijn vaak horloges die in grote getale op de markt gebracht worden omdat ze het kwa modemerk "goed"doen.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze horloges slecht zijn maar…voor de meeste forumleden denk ik…niet interessant.

Voor de rest…veel kijk en leesplezier.

Mvg dennis.

dennis the menace Schreef:

Hallo Wouter,
Allereerst welkom op dit geweldige forum!
een forum gemaakt voor en door liefhebbers van met
name Automatische of handopwinder"juweeltjes":slight_smile:
Wat jouw vraag betreft:ik denk dat de meesten van
ons hier genieten van een stuk techniek in een
uurwerk wat met zoveel precisie en nauwkeurigheid
in elkaar gezet is en dit door mensen die met
zoveel passie en gevoel een "stukje kunst"
neerzetten.(kijk maar eens naar al die
veertjes,radertjes,schroefjes enz)
De meeste "plakmerken"zijn vaak horloges die in
grote getale op de markt gebracht worden omdat ze
het kwa modemerk "goed"doen.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze horloges
slecht zijn maar…voor de meeste forumleden
denk ik…niet interessant.

Voor de rest…veel kijk en leesplezier.

Mvg dennis.

Je hebt het subtiel weergegeven, Dennis.
De meesten van ons zijn niet of nauwelijks geinteresseerd in deze “plakmerken”

Gr. Jan

Ik heb voor het moment een Festina (en ben daar tevreden over).
Maar volg dit forum dan ook omdat ik me een “echte” horloge wil aanschaffen.
Geloof me, ga daar ook voor. Je hebt meer kwaliteit, voor weinig geld (misschien we minder :slight_smile: )

Hallo Wouter,

Welkom op dit horloge forum. Om op jouw vraag terug te komen: de mode horloges hebben meestal een quartz uurwerk en dat is nu net wat de meeste horloge liefhebbers niet zo waarderen. Aan de andere kant is het wel zo dat ook de duurdere merken, zoals TAG/Heuer, Omega en Breitling (nog lang geen exclusieve upmarket merken hoor) naast mechanische uurwerken óók quartz uurwerken gebruiken. Maar laat je daardoor niet weerhouden om dit soort horloges te kopen. Je moet kopen wat je zelf leuk vindt, je moet er zelf mee rondlopen:).
Even een voorbeeld waarom bv Rodania bij mij niet binnenkomt: op de website geven ze het advies om Rodania horloges met koud water en zeep schoon te maken http://www.rodania.be/index.php/Maintenance/nl/. Nu, met 5 atm waterdicht moet je toch nog erg voorzichtig zijn http://www.horlogeforum.nl/read.php?8,1774 en zou ik dat toch echt niet doen.
Maar iedereen kan hier terecht, mechanisch/quartz, goedkoop/duur, modern/klassiek, mode/historie, enz… Iedereen heeft nu eenmaal andere maatstaven voor de aankoop van een horloge:)

Welkom Wouter,

Om op je vraag te antwoorden: De merken die je noemt zijn veelal pure “fashion watches”, zonder enige traditie, technisch niet relevant of zonder geschiedenis (behalve Rodania) en zijn derhalve niet interessant voor echte horlogeliefhebbers (zie de antwoorden hierboven).

Wat niet wil zeggen dat alles van gereputeerde of oude merken sowieso goed is…(maar dat is een leerproces).

De meeste leken zijn trouwens ook helemaal niet geïnteresseerd in die techniek of die traditie. Ze willen gewoon een “leuk” klokje voor een goede prijs en dan komen ze automatisch terecht bij dergelijke merken.

Rodania was vroeger een zwitsers merk met traditie, maar het huidige Rodania heeft daar niks meer mee te maken.

Kijk eens rond in het technische gedeelte van het forum en je zal onmiddellijk merken waarover het hier écht gaat… Wie weet begint het te kriebelen… :slight_smile:

Hopelijk verklaart dit één en ander…

Met Vriendelijke Groeten,

Morse.

tjvreeken Schreef:

Om op jouw vraag
terug te komen: de mode horloges hebben meestal
een quartz uurwerk en dat is nu net wat de meeste
horloge liefhebbers niet zo waarderen.

Ik kan dat nog steeds niet begrijpen. Dat de meeste liefhebbers voorkeur geven aan mechanisch, ok, maar bekijk de schoonheid van een goede quartz eens. Ook daarin heb je best wel hoogwaardige uurwerken. :slight_smile:

Ik denk dat er zowel naar het ontwerp/vormgeving, waar jij naar verwijst, als naar de techniek van het uurwerk wordt gekeken en dan vallen vele mode merken af.
Maar dat moet je niet weerhouden. Ik vind b.v, de Dolce & Gabbana Medicine Man een heel leuk horloge. Maar niet voor dat geld (rond de 100/150 Euro op eBay). Wie weet als-ie is eens erg voordelig langskomt…:slight_smile:

Ik ben van jongsafaan geintrigeerd door horloges, ik speelde als kind met een oud uurwerk; met een speld kon ik de radertjes laten draaien en dat vond ik heel erg interessant. Toen mijn kinderhorloge voor een echt horloge vervangen moest worden koos ik voor het uiterlijk,en dat bleek een miskoop. Wellicht heb ik toen mijn belangstelling verlegt naar de merken die van origine horloges maken als core business hebben.

Nog steeds vind ik het uiterlijk van een horloge heel belangrijk, ik heb nog steeds de ballen verstand van de techniek, maar sinds ik een automaat in bruikleen heb, is het verlangen om een eigen automaat te bezitten op de voorgrond gekomen.
Maar dat betekent niet dat geen belangstelling heb voor modemerken. Ik vind wat bijvoorbeeld Fossil doet met sommige wijzerplaaten (analoog met digitaal) erg leuk. En de horloges van Phillipe Starck waarbij de kroon aan de onderzijde weggewerkt is, vind ik prachtig. Maar steeds als ik de aankoop van een dergelijk horloge overweeg, dan denk ik leuk, maar liever nog even sparen voor een ‘echt’ horloge, bang om weer een miskoop te doen. Alsof je bij Tissot, Seiko en consorten geen miskopen kunt doen…

Kleine correctie: Festina is ook al ruim een eeuw oud. Maar ook hier is van het originele Festina weinig meer dan het merk en logo echt intact gebleven. Maken tegenwoordig ook voornamelijk quartz, hoewel enkele jaren geleden in het jubileum-jaar enkele mooie automaten op de markt is gebracht (incl. mooie houten kist, maar helaas wel zonder papieren!).

Voor de rest geldt dat, hoewel soms best een aantrekkelijk design, veel modemerken (Gant, Tommy Hilfiger, Profuomo, DKNY, Lacoste, etc.) kwalitatief niet veel beter zijn dan horloges die je voor 5 euro op de markt kunt kopen. Boss, Guess, Armani zijn over het algemeen wel ietsjes beter, voornamelijk vanwege het gebruikte materiaal, niet zozeer qua uurwerk. M.a.w. prijs-prestatieverhouding is een beetje zoek bij modemerken, maar voor een merk betaalt men het (blijkbaar) graag…

Niels

Al bedankt voor de vele reacties.
Voor mij is het nog heel eventjes doorsparen voor een ‘echt’ uurwerk.
Dan maak ik vast wel een post van wat het geworden is. :slight_smile:

Een echt uurwerk is niet altijd echt duur, zoek maar eens naar ‘Seiko 5’ op internet. Leuk spul, goede kwaliteit, vanaf ongeveer 50 à 60 Euro geloof ik.

Hallo Wouter,

Ook welkom hier.

Je hoeft ook niet perse verstand van automaten te hebben hoor.
Heb ik ook niet, ik ga in eerste instantie voor de functies die ik wil hebben, dan uiterlijk, en dan het merk.

Een Quartz stopt niet vaak, maar als hij stopt, komt mij dat natuurlijk dan net niet uit, dus geen batterijen meer.

Maar een kinetic, solar, eco drive, en zelfs een horloge dat op lichaamswarmte loopt was een mogelijkheid geweest.
Het is een wel automaat geworden.

Hoi Wouter,

Ook van mij: Welkom!

Zelf kijk ik ook wel eens naar de ‘mode’ merken. Bijvoorbeeld Gant Time heeft mooie modellen, en ook Triumph, bijvoorbeeld, maar ik weet niet goed wat ik er van moet vinden. Op één of andere manier wil ik toch liever mechanisch, of een ‘echt’ horloge merk, als het dan toch quarz is.

Nu zie je steeds meer ‘oude namen’ weer opkomen, waarbij alleen de naam nog orgineel is. Het ene merk wordt wel gewaardeerd, en het andere niet. Je zou zelfs Breitling kunnen beschuldigen van het feit dat alleen de naam nog orgineel is.
Ook een merk als Mont Blanc, die toch erg dure mechanische uurwerken maakt, heeft mijns inziens weinig met horloges te maken, en zou je kunnen vergelijken met een ‘mode merk’.

Kort om, eigenlijk gaat het er alleen om wat je zelf mooi vind, en waar je hoeveel geld voor over hebt. Je moet je alleen niet laten leiden door het naampje op de plaat voor de waarde, maar of het model je aanspreekt. Dat het ene merk meer aanhangers heeft dan het andere, zul je vooral terug zien in de inruil waarde, maar nu vraag ik me af, of dat een reden moet zijn voor een aanschaf.

Groeten,

Martin

Festina horloges de Chrono’s heb ik altijd heel mooi gevonden. Ik heb er 4 en die lopen nog altijd zeer actueel. Oudste is nu 9 jaar. (zijn wel quarts- uitvoeringen, baterij erin en het loopt weer…) Na het leze van dit forum ben ik ook geïnspireerd geraakt door automaten… dit geeft toch wel een veel beter gevoel… echt een automaat die nauwkeurig de tijd aangeeft zonder baterijvervanging… wat wil je dan nog meer?