Rolex geschroefde kroon *informatief*

Na dit topic over het PP zegel, leek het mij wel leuk om nog iets te schrijven :yum:

De rolex kroon. Tja een draaiknopje aan de zijkant van een Rolex kast… wat kan ik hier over vertellen? Lets begin :grimacing:.

Het begon allemaal bij Dennison England, een bedrijf dat vele horlogekasten produceerde voor hoogstaande Europese horlogemerken als Rolex en Omega. Rolex wilde graag waterdichte kasten en na vele pogingen bij onbekende kastproducenten, kwam Rolex bij Dennison England uit. Dit bedrijf had wat aanpassingen aan de kast bedacht in strijd met water en stof en kwam in 1915 met een kast voor Rolex, die alsnog niet 100% waterdicht was (zie onderstaande afbeelding). Om het niet te langdradig te maken, kan je dit wel zien als de pre-oyster kast zoals we die nu kennen. In de jaren daarna is de kast verder ontwikkeld tot 1926, toen de eerste oyster kast werd geïntroduceerd.

Advertentie uit April 1915
afbeelding

In 1926 deed Rolex oprichter Hans Wilsdorf zijn octrooiaanvraag voor de oyster kast. De oyster kast is de welbekende achterdraaideksel en geschroefde kroon, wat zorgt voor een waterdicht horloge. Maar opvallend is dat het patent voor de geschroefde kroon niet van Wilsdorf zelf kwam, maar in 1925 bedacht door de Zwiterse Paul Perregaux en Georges Peret. Wilsdorf was na het ontdekken van dit patent overtuigd dat dit een horloge hermetisch afsloot voor water en ging snel in onderhandeling. Succesvol, want Wilsdorf registreerde dit patent op 18 oktober 1926 in Engeland. In 1927 zwom Mercedes Gleitze als eerste vrouw het kanaal van Engeland over in 15 uur en 15 minuten, met aan de overkant een nog tikkende Rolex. De rest is geschiedenis :money_mouth_face:.

Patent aanvraag van Paul Perregaux en Georges Peret uit 1925

Wilsdorf patent uit 1926

De eerste geschroefde kroon van Rolex maakt gebruikt van het revolutionaire Twinlock systeem. Het Twinlock-systeem garandeert dat de schroefkroon volkomen waterdicht is dankzij twee hermetisch afgesloten zones, één in de buis, de andere in de kroon. Dit principe wat verwant is aan het luik van een onderzeeër, wordt toegepast op alle horloges in de Oyster-collectie die gegarandeerd waterdicht zijn tot 100 meter.

Daarna kwam het Triplock-systeem. Net als het TwinLock-systeem gebruikt Rolex 10 verschillende onderdelen om waterdichtheid tot 300 meter te verzekeren. De Triplock-kroon is groter dan de Twinlock-kroon.
Het Triplock-systeem maakt gebruik van een grotere buis en vier rubberen o-ring pakkingen. De eerste pakking is zichtbaar wanneer de triplock wordt losgeschroefd, omdat deze de buitenkant van de opwindbuis omvat, maar net binnen de kroon is verborgen. Net als de Twinlock-kroon bevindt de tweede o-ring zich in de kroon en wordt deze tegen de buis van de behuizing gedrukt. De derde en vierde pakking bevinden zich in de buis van de behuizing en om kroonstift. Deze vier pakkingen in combinatie met een dikkere buis met schroefdraad zorgen voor een betere waterdichtheid tot 300 meter. Deze kroon vindt je op de duikhorloges.

Dwarsdoorsnede van het Rolex Twinlock en Triplock systeem
afbeelding

Genoeg technische details, laat ik tot slot het logootje op de kroon toelichten.
Altijd al afgevraagd wat de verschillende icoontjes onder het kroontje op de kroon betekenen?
Rolex gebruikt voor haar materiaalkeuze verschillende referenties en letters, maar ook op de kroon wordt hiernaar gerefereerd. Op de onderstaande afbeelding staat welke kroon bij welk type horloge behoort.

afbeelding

Dat was het wel een beetje… doe een duimpje omhoog als je het zinnig vond en zo niet kan je een boze reactie hieronder plaatsen :grin:.

71 likes

:+1:

Top! Hebben de Day-dates dus allemaal een triplock systeem? Volgens mij zijn dat 3 bolletjes.

Edit: ik ben er niet zeker van.

2 likes

Geweldig topic, hier nog wat foto’s die ik ooit heb bewaard16 likes

Leuk om te weten,bedankt voor het grondige opzoekwerk

1 like

Mooi overzicht, let wel dat niet alles klopt. Kijk maar naar de kroon met twee stippen. Die is niet enkel voorbehouden aan witgoud zoals een ander overzicht in je post laat zien. Zo zijn er nog wat uitzonderingen in het mysterieuze landschap van Rolex.

Foto van Rolex:
image

2 likes

Het zal kunnen dat dit bij een bepaald jaar is veranderd, zoals rolex bijvoorbeeld nu rondom serial nummers gebruikt. Misschien iemand die hier meer over weet?

1 like

Indedaad, wat een geweldig informatief topic @rezzy
Ben benieuwd of iemand hier antwoord kan op geven.
Misschien @Crownguard

1 like

Hier, voor wie het leuk vind, nog de hele foto ipv de uitgeknipte van hierboven.

9 likes

Geweldig :+1:

1 like

Bedankt voor de leuke post, erg interessant! Heb je (omdat je wel iets van kronen lijkt te weten) misschien antwoord op mijn vraag over kronen op een Datejust? Hier staat mijn vraag

Dankje :slight_smile:

Nee, twinlock. 2 bolletjes

Of 1 :wink:

Voor mij één van de weinige mooie day dates, goede reden om hem weer eens te posten.

6 likes

Volgens mij is dit een nieuwe type kroon. Vind die kroontjes inschatten altijd erg moeilijk, met een hoop aftermarkt kroontjes.

Platinum, twinlock en tot 100 meter waterdicht. Best handig dat schemaatje hahaha.

Heb dit horloge ooit vast gehouden, enorm zwaar! Veel zwaarder dan de gouden versie.

Mooi mooi :smile:

2 likes

Ook kwetsbaarder, heb hem al een paar keer om gehad, maar denk niet dat het iets voor mij is.

1 like

Van dit soort info kun je toch niet genoeg krijgen! :nerd_face: :upside_down_face:

1 like

Erg interessant en leuk leesvoer. Dank. :+1:

Oh en @Triplock kom er maar in :laughing:

2 likes

:joy::joy::joy:

4 likes

image

1 like