Rusty MST 414

Ik heb laatst een Roamer in bezit gekregen, maar deze was niet in een beste staat.
De wijzerplaat en wijzers waren al in een staat van verre ontbinding.
De Timegrapher was ook zodanig in de war dat deze me niet kon zeggen hoe het horloge liep, maar dat maakt meteen duidelijk dat het niet goed is.

Het uurwerk voelde zwaar aan met opwinden en de wijzers verzetten dus ik vreesde het ergst. En inderdaad, toen ik het uurwerk tevoorschijn had gehaald:

Zonde om zomaar weg te gooien dus ik heb wat zitten pielen en uiteindelijk ziet het er nu zo uit:

Zo kan ik het uurwerk toch nog gebruiken als donor als ik die ooit nodig mocht hebben. Het is een mooie kwaliteit met een vrij groot balanswiel, goudkleurige chatons om de jewels van de raderkloof en een microafstelling voor de balans met schroefje.

Ik heb er weer een donoruurwerkje bij en ik hoop dat jullie ook wat gehad hebben aan deze roestige bende :wink:

mvg Melvin

Dat heb je mooi gefixt, Melvin. Wat is de truc?
Kan de rest niet worden gered met een nachtje in een glas cola, of is dat onzin?

Hey dank je. Ik denk dat je de schroefjes best een nacht in de cola kan weken. Ik vind het goed zo om als donor te dienen.

Ik heb het uurwerk uit elkaar gehaald. Alle aangetaste onderdelen opzij gelegd en eerst behandeld met wat verschillende formaten glasfiber kraspennen. Daarna een nachtje weken in de wapenolie. Toen afgeborsteld met een oude tandenborstel en schoon/drooggedept met vloeipapier en uiteindelijk alles in de Elma reinigingsmachine en weer in elkaar gezet.

Gelukkig was de schade beperkt tot de rechterkant, zoals je ziet. Alleen de tonkloof en alle onderdelen daar, het stelwerk en wat vlekjes op de raderkloof. De platine, wielentrein, anker en balans was eigenlijk niets mee aan de hand (kleine aantasting op de balanskloof).

Is het dan niet zo, dat wanneer dit mooie uurwerkje van nieuwe oli├źn wordt voorzien, deze weer gewoon in orde is?

Ja, lijkt me wel. De opwindveer was trouwens het enige dat niet meer kon worden gered. Daar zou dan een nieuwe inmoeten.

Mooi man!
Wie A zegt moet ook B zeggen, dus toch maar een nieuwe veer?

Hendrik

Zou ik sowieso gedaan hebben als je toch het uurwerk uit elkaar hebt liggen.

Nee hoor, dat zie ik dan wel als ik hem nodig heb. Voorlopig hoeft hij niet te lopen dus niet olieen en geen veer :wink: