Screwball Case Opener

Naar aanleiding van de horloge-tools topic van Joram kwamen de plakkerige ballen waarmee je een kast zonder sporen kunt openen voorbij.

Deze zijn te koop bij Otto Frei.
http://www.ofrei.com/page1226.html

Helaas moet je daar minimaal 15 dollar besteden, en zijn de minimale verzendkosten 29 dollar.

Dus om er 1 of 2 te kopen… niet echt gunstig.

Ik wil er wel graag 1 hebben !

Heeft iemand een alternatief adres?
Of zullen we er een paar meer inkopen (group-buy)?

Groeten,
Rob

Goed idee Rob

Ik ga morgen eens rondsnuffelen. Ik heb ze meer gezien.

Ze zijn een keer eerder hier besproken, met wisselende reacties. Ik meen me te herinneren dat één van de reacties was dat de kasten die wat vaster zaten niet met deze bal open gemaakt konden worden.

Ik zal morgen, ik bedoel vanochtend ;), kijken of ik die thread weer kan vinden.

Betreft deze discussie http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,77731,77731#msg-77731

Thanks !!
En nog wel zo kort geleden (ik was op wintersport, vandaar gemist).

Met een stressbal gaat het ook. Heb ik eens gekocht bij Aldi, was juist dezelfde bal als hier in de advertentie.
Maar denk nu niet dat je er alle kasten kan mee openen.
Ik gebruik het meer om kasten te sluiten(uitzonderlijk) bij nieuwe horloges om het deksel juist te positioneren en de laatste toer wordt met de machiene aangedraaid.
Bij oudere horloges is dikwijls de dichtingsring (joint, rubber) al harder geworden en met het nodige vuil ertussen, dan lukt het al helemaal niet meer.

Dat je met deze tool kasten kan openen is niet zo verwonderlijk, aangezien rubber een zeer hoge wrijvingsweerstand heeft.
Ook in de bergklimsport kom je dit tegen. Er worden schoentjes gebruikt met gladde rubber zolen, waarmee je zonder al teveel kracht tegen een rots kan klimmen. Ik heb hier zelf ervaring mee en dit werkt fenomenaal.

Bij deze rubberen horlogekastopeners werkt het in principe hetzelfde. Nu kan ik mij herinneren dat mijn vader (die een horlogebedrijf had) ook al een dergelijk apparaat gebruikte. Dat is zo’n 40 jaar geleden. Zag er alleen anders uit, maar het werkte in veel gevallen wel goed. Alleen als de kast erg vast zat lukte het niet en moest er een ander apparaat aan te pas komen.

Doordat ik aan het zoeken was ben ik zo’n soorgelijk apparaat tegengekomen.

http://www.watch-tool.de/shop.php prijs 9,99 Euro incl. verzendkosten.

Even doorgaan naar tools/caseh opener en vervolgens suction type.

Dezelfde ook op Ebay voor 5 GBP incl. verzendkosten

http://cgi.ebay.nl/Rubber-Type-Screw-Back-Watch-Case-Opener-UK-Seller_W0QQitemZ350055598996QQihZ022QQcategoryZ117039QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Op de Amerikaanse site (al eerder aangehaald) is de ball verkrijgbaar. Goedkoper heb ik hem nog niet gevonden. Ook niet in Nederland.

De eerdere discussie gaf naar mijn idee een overwegend positief beeld van de bruikbaarheid van de bal. Dat er wat oefening nodig is, lijkt mij geen bezwaar. Ik voel wel wat voor een group-buy, Rob. Wellicht zijn er meer liefhebbers?

Gr Ron

Ik heb er al een paar gekocht… Die op Ebay.