Ik zei het al Mooi dat ie weer werkt!
Erik11 Schreef:
Reset deed de truuk
Kan dicht
Handig heh, zo een forum
Anders lag ie gisteren voor een euro op de vrijmarkt :+
Reset ha, autocorrectie grapje
Dit is echt top, fijn zo’n forum!
Ga meteen de mijne ff checken…
ZO, nou ben ik benieuwd of dat met mijn Citizen ook gekund had hihi, nou ja, die loopt ook weer, en is al wel wat ouder.
Hier liggen de solar horloges ook op of bij de vensterbank voor zoveel mogelijk licht. hoeft niet direct in de zon, gaat om het licht.
Handig!
Deze oplossing heb ik meteen maar even opgeschreven voor het geval ik het ooit nodig mocht hebben bij mijn eigen Seiko Solar Chronograph!
Welke oplossing is er voor de Seiko Solar SNE109P1? Ik heb hem per ongeluk een week of meer op het glas in een laatje laten liggen. Meerdere dagen op de vensterbank gelegd. Hij maakt dan sprongetjes van 2 sec. maar zodra hij te weinig licht heeft stopt ie ermee. Het is deze:
Diepontladen is slecht voor de batterij, dat kan de capaciteit (soms sterk) doen verminderen, of zelfs het eind van het bruikbare leven van je batterij betekenen. 2 seconden jump is “low battery” indicatie. Laat hem gewoon nog in de vensterbank liggen. Als het over een dag of 10 nog niet beter wordt moet je de batterij vervangen. Het best kun je een solar permanent in de vensterbank bewaren. In het licht, uit de directe zon. Ik heb zelf een semidoorzichtig wit plastic plaatje wat direct zonlicht tegenhoud (hitte is slopend voor batterijen). Direct in de winterzon kan wel trouwens, hij wordt daar niet echt warm van. Verkleuring door UV licht heb je dan nog wel trouwens, dus zodra ze vol zijn (ik heb alleen G shocks met solar en dus met batterij indicator) gaan ze uit het directe licht.
Over dat…Niet direct in het zonlicht leggen…
Weet niet of dat bij alle solars is maar weet van mijn Citizen dat er overheating protection opzit dus kunnen ze gewoon in vol zonlicht (denk ik)
Een horloge in de zon kan heel heet worden. Een heet horloge heeft een hete batterij. Dat is slopend voor de batterij.
Maar vertel eens over die overheating protection?
Dat is een eigenschap (en geen beveiliging) van de display. Geen beveiliging van de solar unit, en dus ook niet van de batterij, waar het om gaat in deze draad
Je hebt gelijk🖒…dus in direct zonlicht is toch niet echt goed voor de cell…bedoelen ze de battery mee denk ik
Hoewel je het misschien niet direct zou zeggen, maakt buiten wel het verschil. Direct zonlicht buiten vs. door een raam scheelt zo de helft in lichtsterkte.
Ik houd mijn solar powered horloges overigens gaande door ze regelmatig een tijdje (bijvoorbeeld een paar weken per kwartaal) voor het raam op mijn werkkamer te laten liggen. Dan blijven ze netjes bijgeladen, en raken de batterijtjes nooit diep-ontladen. Dat schijnt erg slecht te zijn…
Dit staat ergens hier op het forum…kan wel in de vensterbank (wat ik bedoelde) in direct zonlicht scheelt de helft in lichtsterkte
Wat denk jij? Zou dit wel kunnen?
Gr.Slin
Onder een ledlamp spotje kan wel neem ik aan die geven nauwelijks warmte af?
Vraag ik me ook af nu…gebruik heelveel lume verlichting tijdens nachten en dan blast ik ze met 900 lumen…



Wil ook wel weten of dat kwaad kan?
Ha, ha is precies wat ik nu probeer met mijn Astron met mijn led lenser P7 met 320 lumen. Ben benieuwd…
(edit: meetfout dus herberekent:)
Nee. Volgens mij wordt je horloge er niet warm van op bv 10 cm. (dat kun je ook voelen).
900 lumen bij 40 graden (schatting, hoek tussen de bijna puntbron (led) en de uiterste randen van het horloge) op 10cm afstand is 237.515,63 Lux (bij volle batterij).
Vergelijk maar:
Volle maan 0,1 lux
Donkere schemering 1 lux
Bewolkte dag 1000 lux
Daglicht (indirect zonlicht) 10000 - 20000 lux
Zonlicht 100000 - 130000 lux
Leb hem bij het raam. Gratis licht.
Als je je afvraagt waarom je niet in de led lamp kunt (wilt) kijken en wel in het daglicht van een bewolkte dag: Dat licht is geen puntbron maar komt “van alle kanten”. Maar alle beetjes helpen dus je kunt het proberen. Als je een batterij indicator hebt kun je meten hoe lang het duurt en hoeveel batterijen het kost. Zo dichtbij mogelijk zonder dat het warm wordt.
Na meer dan 20 uur onder ledlicht geen verandering. Nog steeds sprongen van 2 sec. Volgens een overzicht hoelang elk caliber nodig heeft bij te laden zou mijn horloge (caliber 158) 25 uur nodig hebben. Lumen zijn bijna even fel als led licht met enige vorm van overdrijving