Selectie Omega's met verhaal

Korte versie met conclusie onder de laatste foto :wink:

Hallo iedereen,

De broer (†) van mijn grootvader (†) was horlogemaker en had een eigen winkel waarin hij verschillende bekende Zwitsere merken verkocht. Jammergenoeg heb ik de broer van mijn grootvader nooit gekend aangezien hij op jonge leeftijd overleden is. Mijn grootvader zelf is ongeveer 1,5 jaar geleden overleden.

Ik heb altijd een heel goede band gehad met mijn grootvader en we konden altijd uren praten over techniek in het algemeen. Hij vertelde me soms ook over de winkel van zijn broer en hoe hij zelf ook door het klokkenmakers virus was aangestoken. Hij heeft destijds alles van zijn broer geërfd en zo onder meer nog enkele draaibanken, gereedschap, onderdelen en klokken bewaard.

Tot op de dag van vandaag is hiervan jammer genoeg weinig terug te vinden door mijn grootmoeder hoewel ze zelf zeker weet dat alles ergens moeten liggen op zolder of achterin een oude slaapkamer. Tot ze plots enkele weken geleden kwam aanzetten met een doos vol met oude klokken die ze in een oude kast in de garage gevonden had. Ze weet immers dat ik wat met techniek en klokken heb dus kwam ze er ermee naar mij. Zo goed als aan alle klokken ontbraken wel stukken, waarschijnlijk waren ze allemaal als donor gebruikt of onherstelbaar. Mijn aandacht viel op de Omega’s die er bijna allemaal nog goed uitzagen.

Hiervan heb ik een selectie gemaakt van 3 stuks waarvan ik en mijn grootmoeder het leuk zouden vinden om minstens 1 terug up and running te krijgen. Deze zou ik dan mogen dragen van mijn grootmoeder. Ik heb de 3 klokken meegekregen en thuis kwam ik tot mijn grote geluk tot de constatering dat 2 van de klokken na opwinden begonnen lopen. Mijn dag kon niet meer stuk. In de Seamaster kan je zelfs het bumper element (hamer) echt voelen slagen.

Om wat meer informatie te vinden over de klokken wilde ik de deksels openen. Dit is me alleen gelukt met het schroefdeksel van de zwarte. De andere 2 durfde ik niet aan beginnen aangezien deze dicht geklikt/geperst zijn en ik schrik heb om uit te schuiven met het horlogemes.

Nu kom ik tot het punt dat ik de Omega’s graag zou willen dragen maar twijfel ik om ze te laten servicen. Zou goed kunnen dat mijn grootvader ze zelf al van een service voorzien heeft maar dat weet ik niet. Zou dus het liefst op veilig spelen. Mijn grootmoeder zelf kent geen 1 van de klokken dus de kans dat mijn grootvader ze echt heeft gedragen lijkt me klein. Zelf heeft ze tot op de dag van vandaag de collectie klokken van mijn grootvader op zijn daily beter na (zie mijn oude topic over de Ascot) geen 1 van zijn andere horloge’s waarvan ze weet dat ze ergens meten zijn gevonden. Mijn grootvader kennende heeft hij deze vast erg goed verstopt.

Nu tijd voor foto’s.
Klokje 1: Een Seamaster automatic met loge op kroon. vermoedelijk uit jaren 50-60:

Klokje 2: Handwinder denk ik met logo op kroon:

Klokje 3: Zou volgens de Omega database uit de jaren 50 stammen. Na openen deksel lijkt me dat het horloge ooit waterschade heeft gehad aangezien er roest is te zien:

Samengevat: 3 mooie klokken waarvan ik minstens 1 wil laten nakijken. Het is zeker niet de bedoeling om ze terug in nieuwstaat te brengen. Ik zoek dus iemand die voor mij eens naar het klokje wil kijken. Ben zelf van Antwerpen uit het noorden van België. Ben na een zoektocht doorheen het forum al enkele namen tegengekomen zoals een zekere Freddy, Frits en Koen. Ook las ik veel lof over Atelier Meeus (Antwerpen) gespecialiseerd in Omega.

11 likes

Erg mooie klokjes! Als die zwarte origineel is en geen redial is, is dat sowieso de speciaalste van de drie. Succes met de projectjes. :blush:

2 likes

Omdat? niet flauw bedoeld wil gewoon alles weten :wink:

Geweldige horloges overigens en mooi verhaal erbij!

1 like

Omdat Omega’s met originele zwarte wijzerplaten dun gezaaid zijn.

3 mooie Omega’s, de eerste en derde vind ik zelf super.

4 likes

Die zijn inderdaad dun gezaaid en veel van de zwarte dials tegenwoordig zijn redials.

4 likes

Thanks en @septentrio ook ,weer wat geleerd. Vond deze wel gelijk de mooiste

Zwarte wijzerplaten zijn meestal niet origineel of erg verkleurd/gepatineerd, originele zijn dus schaars.

Leuk verhaal en leuke horloges! Er zijn genoeg mensen met kennis hier dus de horloges zijn vast nog te redden.

1 like

Drie toppers van Omega, ik zou ze gewoon alledrie laten servicen, ze zijn het allemaal waard.

2 likes

Leuk verhaal. Als ze zo lang gelegen hebben zal er wel wat onderhoud nodig zijn…

2 likes

Mooi stel Omega’s, succes met het (laten) opknappen!

1 like

Ik zie dat de zwarte wel een vochtprobleem heeft, kijk maar eens naar de schroef op 13.00 uur, die is heel erg verroest.

Ik vrees dat de roest niet alleen op de schroeven zit en dat het gehele uurwerk vervangen zal moeten worden, ook op het deksel zie ik roest.

1 like

Bedankt allemaal voor jullie reacties !

Graag zou ik als eerste de Seamaster willen laten nakijken.
Dan een mooi bruin leren bandje monteren en dragen maar :sunglasses:

De tweede ben ik eigenlijk nog niet tegengekomen op het internet iemand een idee om welk model het gaat ? Of moet daarvoor toch echt het deksel open ?

De derde heeft inderdaad roest op verscheidene plekken, zo ook een klein plekje onder de kleine secondewijzer op de wijzerplaat :unamused:

Nu ben ik dus nog op zoek naar iemand die om te beginnen de Seamaster wil nakijken. Dit omdat ik niet weet wanneer deze voor het laatst van onderhoud is voorzien en ik het klokje dus nu niet te veel durf te laten lopen uit schrik voor beschadiging. Het is zeker niet mijn bedoeling om er terug een nieuwe van te maken, aan de kast moet er van mij niets gebeuren. Misschien het glas lichtjes polijsten en de mechaniek zelf voorzien van onderhoud.

Heb daarnet een pb gestuurd naar @Freddy
Hopelijk heeft hij tijd zodat ik om te beginnen de Seamaster van een service kan voorzien.

Na de blok in februari gaat de Seamaster naar Freddy voor een nazicht.

Toch besloten om hem vandaag al eens om te doen om te zien hoe groot de afwijking is, voor 1 dagje zou het toch geen kwaad moeten kunnen.
Heb omdat de stalen band die er op zat te groot is voor mijn pols er vanmorgen maar een goedkope rubberen band opgezet. Bedoeling is om hem nog op een bruine lederen band te zetten, al dan niet met Omega gesp.