Service Seiko SPB071

Mijn Seiko SPB071 (6R15) loopt wat achter. Ben destijds in het reparatieclubje in de weer geweest met een groter uurwerk (zakhorloge). Gepriegel is het niet helemaal voor mij. Is het te doen om deze Seiko opnieuw af te regelen of breng ik maar beter weg (naar een servicebedrijf bedoel ik, niet naar zijn laatste rustplaats).

Jezus wat lastig te lezen dit.

Maar ik zou hem naar een professional brengen

Afregelen is niet heel gek, want deze uurwerken staan erom bekend dat ze of heel goed lopen, of helemaal niet. Wanneer is het horloge aangeschaft? Wat is “wat” achter?

Ik zou even naar een specialist gaan om te kijken of service echt nodig is of afregelen voldoende is.

1 like

Het is mogelijk. Maar. Kan je de kast goed open en dicht maken? En afregelen zonder timegrapher is een flink karwij. Wat Mipnick zegt, het kan ook aan het uurwerk liggen dat hij onregelmatig loopt en dan is afregelen niet de beste optie.

1 like

Dank voor jullie reacties. Ik heb nog wel de juiste gereedschappen om die kast open te krijgen, maar voel me alleen niet zo zeker om aan het uurwerk zelf te gaan zitten. Een timegrapher heb ik niet, maar hij loopt nu al meer dan 1 minuut per dag achter. Ik dacht dat hem iets verstellen dan al wat zou verbeteren, zonder hem écht precies te krijgen. Dat hoeft wat mij betreft ook niet. Ik vroeg me alleen ook af of dit een bekend euvel van dit caliber is.

Wat is de leeftijd van het uurwerk? Is dit achterlopen al vanaf het begin of naar verloop van tijd dat het achter is gaan lopen? Seiko 6R15 heeft onderhoud nodig om de 3 tot 5 jaar. Prijstechnisch zou je kunnen overwegen het uurwerk te vervangen, ikzelf heb gekozen om het weg te brengen voor een service. Mijn 6R15 liep ook steeds meer achter.

1 like

Hij is meen ik van 2019. Liep altijd al wat achter, stoorde me niet echt. Wordt nu dus meer. Wellicht inderdaad zinvol om hem te laten services: doorsmeren en olie verversen en nieuwe bougies erin.

1 like

“Gaat direct naar Seiko Nederland voor service…” zegt horlogewinkel hier. Kost 65 euro basistarief, daarvoor onderzoekt Seiko hem, en dán pas hoor je wat er mee is en wat dát dan gaat kosten. Hebben anderen vergelijkbare ervaring?

1 like

Ik zou ook even informeren bij een lokale horlogemaker (let wel, geen juwelier die dus alleen maar horloges verkoopt). Daar informeren wat een servicebeurt kost en wat het kost om het hele uurwerk te vervangen en laten afstellen. Zo kun je een mooi prijsvergelijk doen.

Daarnaast, bij een horlogemaker heb je je horloge binnen een redelijke termijn weer terug. Als ie terug gaat naar Seiko kan het soms weken duren… en er zijn hier verhalen dat het maanden duurt (één forumlid zit al 5 maanden te wachten op een swap van het uurwerk).

Wat je ook zou kunnen doen is kijken wat een 6R15 kost om zelf aan te schaffen en een forumlid lief aankijken/vragen die zich bezig houdt met modden en kijken of ie het voor een kratje bier wilt doen :grin:

1 like

Dat wordt dan vast gelijk een kratje Belgisch bier. Maar dank voor de suggestie. Die directe Seiko-route zie ik inderdaad niet echt zitten, zoveel was denk ik al duidelijk. Wanneer iemand een suggestie danwel goede ervaringen (of beide) in de regio Rotterdam/Barendrecht heeft dan hoor ik dat graag.

Ik ga die eens opzoeken, bedankt. Maar zelf doen gaat hem niet meer worden.

1 like

Is ook meer ter info.

Wel even een eindje rijden, maar ik ga naar een horlogemaker in Voorburg, naast Den Haag: Hands of Time. Ben hier nu een paar keer geweest voor verschillende horloges en ben er tevreden over. Er is op het forum ook een kaart met horlogemakers in Nederland die ook lid zijn van dit forum, dus daar kun je ook even kijken:

1 like

Dank, ik kom regelmatig in Den Haag. Zal die kaart eens bestuderen.

1 like

Komt vast goed! Ik zie zelfs dat er een forumlid in Barendrecht zit. Dat is nog beter hahaha.