Smaad of laster, sneller dan je denkt

Weer even actueel en niet in off topic omdat niet alle leden dit dan kunnen lezen.
Als je op dit (of een ander) forum beschuldigingen uit jegens een (niet) natuurlijk persoon of diens goede naam aantast, kan diegene je vragen om hier mee te stoppen, eisen dat het bericht wordt verwijderd en/of een zaak tegen je aanspannen wegens smaad of laster.
Lastig, want iedereen heeft een nickname en kan zich inschrijven met slechts een emailadres. Over het algemeen wendt een beklaagde zich dan ook tot het forum. Soms rechtstreeks, soms via een advokaat of met gebruikmaking van bedrijven als ARAG.
In deze kleine wereld is een goede naam snel aangetast.
Aangezien horlogeforum makkelijker kan worden aangeklaagd dan een anoniem lid en het forum daar geen behoefte aan heeft, geven wij bij twijfel al snel de voorkeur aan meewerken.
Liever hebben wij echter dat de plaatser van het bericht wordt aangeklaagd en vragen hem aldus om naw gegevens bekend te maken opdat beklaagde zich (via zijn vertegenwoordiger) tot dit lid van het forum kan richten.
Via de rechter kan zelfs de provider worden verplicht om via het ip-adres de naw gegevens bekend te maken (meestal gebeurt dat niet).
Beleid van het horlogeforum is in ieder geval dat als iemand zijn naw gegevens niet verstrekt, niet wil dat het bericht wordt verwijderd of doorgaat met de ingezette campagne, dit betreffende lid kan worden geschorst.

Graag rekening mee houden indien je een uitspraak doet over iets of iemand.
Jur(idische kant van het forum)

49 likes