Beste Pimobiel,
Het navolgende verhaal berust op waarheid. Mijn moeder heeft ooit een Philips-servicemonteur over de vloer gehad die de stellige mening was toegedaan dat gebruikers van wasmachines invloed hadden op het al of niet ontstaan van een defect. Dat Philips in dit specifieke geval vergeten was het kogellager van de trommel te smeren moest de klant maar even voor lief nemen…
Maar alle gekheid op een stokje; het is wel degelijk waar dat de drager van een mechanisch horloge een merkbare invloed op de loopeigenschappen uitoefent. Het beroep speelt bijvoorbeeld een rol; denk even aan iemand die met z’n hand onder het hoofd achter het bureau z’n dagen slijt (m.a.w. langdurig positie kroon omhoog) t.o.v. een fabrieksmedewerker, bouwvakker of wegwerker (veel wisselende bewegingen). Om die reden wordt een horloge na een revisie altijd op voorlopen afgeregeld, maar dat neemt niet weg dat iedere klokje eigenlijk aan de gebruiker dient te worden aangepast. Naregulering op verzoek van de eigenaar is bij mij dan ook altijd een gratis service.
Voor fabrikanten is dit overigens mede een reden geweest voortdurend te streven naar een verhoging van het tikgetal: hoe hoger de frequentie, hoe minder beïnvloeding door de gebruiker en hoe nauwkeuriger het uurwerk. Dat ging wel ten koste van de levensduur, waarvoor dan weer oplossingen in de vorm van higtech smeermiddelen moesten worden gevonden. Het hoogfrequente kwartswerk bracht uiteindelijk dé oplossing.
Vriendelijke groet,
Robbert