Stemvork-avontuur

Zo, da’s een binnenkomer, dit plaatje… (bron: http://nakahiro.parfait.ne.jp) U ziet een ESA stemvorkuurwerk, zoals te vinden is in het horloge rechts op onderstaand plaatje:

(De Pontiac is overigens niet meer in mijn bezit).

Wat schetst mijn verbazing wanneer ik een half uurtje geleden het horloge oppak (om het te bewonderen natuurlijk) en het er spontaan mee stopt. Techneut en onverschrokken als ik ben de achterzijde eraf gepeuterd (klemdeksel, compacte kastopener voor geschroefde deksels hopelijk morgen in de post ;)). Goed gekeken… Hé, er ligt een klein stalen ‘oogje’ op een van de spoeltjes.

Toch lichte paniek: “wellicht kortsluiting door spoel, einde uurwerk…”. Met een pincet het ‘oogje’ verwijderd… Verdomd, hij loopt weer probleemloos. Hulde voor de stemvork! Welk een toonbeeld van amerikaans / zwitsers vakmanschap.

Vervolgens de vraag: Waar komt het ‘oogje’ vandaan… Onder de halogeenlamp op de witte tafel ontdek ik een los schroefje. Nu blijkt dat het uurwerk met drie kleine stalen plaatjes (de ‘oogjes’) in de kast is opgeklemd, vastgezet met drie schroefjes. Ééntje is dus losgeraakt en het klemplaatje (veel dunner dan het schroefje) is gaan zwerven.

Klusje voor de lokale juwelier, die waarschijnlijk wél over een voldoende klein schroevendraaiertje beschikt…

Tot zover mijn stemvork-avonturen van vandaag!

Mooi horloge die Longines (Pontiac ook trouwens, ik weet wie er gelukkig mee geworden is). Het uurwerk heeft verdacht veel weg van mijn (nog wel) Omega:

Exact hetzelfde! Een Omega 1250 oftewel een 13’’’ ESA 9162 uurwerk met een 300 Hz resonatiefrequentie. De foto van mijn uurwerk is overigens van voordat ik 'm heb laten “restaureren” door Ernst Peter Benders die specialist is in stemvorkuurwerken. Als je het uurwerk eens helemaal wilt laten nazien raad ik je aan hem eens te mailen Jeroen: ep.benders[at]home.nl

Dank voor de tip Henrik. De Longines is NOS gekocht en loopt als een zonnetje (zelfs op een ‘nieuwe’ batterij).

Ik heb ook nog een Bulova Accutron Astronaut met 214 uurwerk. Die is wellicht eerder toe aan een Benders-behandeling!

Nog maar goed dat je zo’n techneut bent, Jeroen.

Wat ik me altijd afvraag (de Bulova Accutrons spreken mij ook aan): vreten die stemvorkhorloges nou batterijen bij de vleet of valt dat in de praktijk mee?

Groet,

Gerard

Ik had een stripje 343’s van zo’n 15 jaar oud. Die gingen ongeveer een half jaar. Nu gebruik ik 387s of 394 (identiek maar zonder rubber ringetje, deze altijd bewaren dus). De Longines loopt daar zo’n anderhalf à twee jaar op. Van de 214 weet ik het nog niet, verwacht dat deze meer verbruikt, dus zo eens per jaar een nieuwe batterij…

O, dat valt nog helemaal niet tegen!

Bedankt.

Gerard