Story time: Over de geschiedenis van Omega en een nieuwe aanwinst

Beste forumleden.

Het leek me leuk eens een klein geschiedenislesje te doen, gevolgd door een paar mooie foto’s van een bijzondere nieuwe aanwinst.

Omega werd in 1848 opgericht door Louis Brandt in La Chaux de Fonds. Het bedrijf begon echter onder een andere naam, namelijk La Generale Watch Co. Onderdelen voor horloges werden in die tijd nog gemaakt door gespecialiseerde vaklieden, die zich ieder toelegden op het vervaardigen van een bepaald onderdeel. Deze onderdelen werden vervolgens verzameld door de zogenaamde “etablisseur” die de onderdelen in elkaar zette, verder afwerkte en de complete horloges vervolgens verkocht. La Generale Watch Co was zo’n bedrijf, waarvan er destijds veel meer waren. Ernest Francillon, de grondlegger van Longines, deed precies hetzelfde.

In 1879 overlijdt de grondlegger en zijn zoons zetten het bedrijf voort. Het bedrijf verhuisd naar Bienne in 1880, waar een nieuwe fabriek wordt gebouwd. Kort daarna werd gestart met de ontwikkeling van een nieuw uurwerk. Voor dit nieuwe uurwerk worden alle onderdelen binnenshuis geproduceerd, en zijn alle onderdelen uitwisselbaar. Doordat onderdelen tot dan toe slecht of niet uitwisselbaar waren, was dit een revolutie. Daarnaast waren de uurwerken simpel in ontwerk, nauwkeurig en betrouwbaar en werden daarom enorm populair. In 1894 werden deze uurwerken op de markt gebracht. De bankier van het bedrijf stelt de naam “Omega” voor als naam voor dit nieuwe uurwerk, afgeleid van de laatste letter van Griekse alfabet, welke staat voor de ultieme perfectie. Vanwege het grote succes worden vanaf 1903 alle horloges welke het bedrijf produceert onder de naam Omega verkocht.

In 1903 overlijden de broers Cesar & Louis-Paul en laten het bedrijf na aan vier personen. Paul-Emile Brandt was de oudste van de vier, hij was slechts 23 jaar. Met 800 medewerkers en 240.000 horloge per jaar is Omega echter de grootste producent van polshorloges in Zwitserland. Ondanks hun jonge leeftijd zullen zij een enorme bijdrage leveren aan het opbouwen van het merk Omega, zoals dan vandaag de dag kennen….

En zo komen we bij mijn nieuwe aanwinst…

Dit horloge had ik al een keer gezien in de collectie van een forumlid. Ik had gezegd dat ik interesse had in het horloge, mocht hij het een keer willen verkopen. Zodoende kreeg ik enkele weken geleden een berichtje, “of ik nog steeds geïnteresseerd was”. Dat was zeker het geval en zo heb ik het horloge overgenomen.

Het horloge in kwestie is rond 1920 gemaakt. Hoewel het horloge er van buiten uitziet als een gewoon zakhorloge, was ik er toch meteen verliefd op de eerste keer dat ik hem zag. Allereerst vanwege de wijzers, waarin het Omega logo is verwerkt. Een superleuk detail, wat je zelden tegenkomt. Daarnaast zijn de wijzers alle drie origineel, te zien aan de identieke kleur van de wijzer en vormgeving. Dit is iets wat best zeldzaam is bij zakhorloges, aangezien het zeer geregeld voorkomt dat een of meerdere wijzers ergens in de afgelopen eeuw vervangen zijn. Daarnaast zijn de puntgave emaille wijzerplaat en het originele glas bijzonder leuke details.

De kast is een vrij gebruikelijke kast voor die periode, maar dat maakt het zeker niet minder mooi. De achterzijde is voorzien van een “guilloche” gravure, verder afgewerkt met handmatige gravures in het midden. In dit geval is een monogram aangebracht op het schild in het midden van alle gravures. Een onopvallende verwijzing naar de eerste eigenaar, die dit horloge waarschijnlijk jarenlang trots heeft gedragen.

Op het stofdeksel staat een aantal van de medailles welke Omega door de jaren heen heeft gewonnen op exposities en tentoonstellingen. Vaak werden dergelijke medailles geïmiteerd, maar bij Omega zijn ze echt verdiend.

Maar de echte schoonheid zit van binnen. Het uurwerk is van een kwaliteit & afwerking welke we in die periode toch niet zo vaak zagen bij Omega. Het uurwerk is met grote zorg afgewerkt, met een schitterende Cote de Geneve afwerking van alle platines en stalen onderdelen die zijn afgewerkt alsof het haute horlogerie is.

Links het kroonrad, rechts het palrad. Beide zijn schitterend afgewerkt met diverse soorten afwerking, zoals gepolijsten en matte delen, met vlijmscherpe overgangen tussen beide. De pal (rechts van het grote tandwiel) heeft ook keurig afgewerkte randen en een gepolijste bovenzijde.

Nog meer details vinden we bij de balans. De balans is voorzien van een fijnafstelling, met een vormgeving die we onder andere ook zien bij Patek Philippe zakhorloges uit die periode. Alle onderdelen hebben schitterende facetten langs de randen van de onderdelen (“Anglage” genoemd), allen gepolijst en afgewerkt op een onwijs hoog niveau.

Daarnaast zijn alle lagersteen gemaakt van (synthetische) robijnen met een schitterende diepe kleur. Er is gekozen om mooie grote stenen te gebruiken, welke allemaal geplaatst zijn in een gouden chaton. Deze zijn vervolgens met kleine schroefjes vastgezet in de platines, een detail wat we meestal alleen bij zeer hoogwaardige horloges zien.

Al met al een bijzonder gave aanwinst in mooie staat. Het horloge heeft reeds een grote onderhoudsbeurt gehad en kan er weer jaren tegenaan. Ik hoop dat ik er vele jaren draagplezier aan mag beleven.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden, mochten jullie nog vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik dat uiteraard graag.

Met vriendelijke groet,
Koen

50 likes

Wow! Echt wow! Heel mooi hoor! Prachtig horloge!

1 like

zeer mooi verhaal en dito foto’s :+1:
de details zijn buitengewoon :star_struck:
en het verhaal lees je in één ruk uit, prachtig :+1:

2 likes

Mooi verhaal en wat een beauty, proficiat

Rob

2 likes

Prachtig :ok_hand:t4: 100 jaar oud, fantastisch om te zien. Kwaliteit.
En weer wat geleerd, tnx :nerd_face:

1 like

De geschiedenis kende ik al, dit ontzettend fraaie uurwerk nog niet. Wat een mooie aanwinst, van harte enne als je hem bij je gaat dragen … veel draagplezier! :ok_hand:

1 like

Mooi en gedetailleerd verslag! :+1:

1 like

Erg mooi Koen!

1 like

Heel mooi Koen! Veel plezier ermee

1 like

Lekker verhaal Koen :ok_hand:

1 like

Bedankt voor je verhaal Koen. Het is belangrijk de oorsprong van je favoriete merk te kennen. Ik wens je nog veel plezier van deze klassieker!

1 like

Super mooi ding. Uniek.

1 like

Prachtig zakhorloge en een mooie rapportage. Hoe ga je m precies dragen? Of is het enkel een show item voor in een collectie doos?

1 like

Wat een mooie geschiedenis les en heerlijke foto’s
Ik betrapte mezelf erop dat ik een beetje aan het kwijlen was. :joy::joy:
Klasse

2 likes

Goed bezig Koen!
Leerzaam verhaal, prachtig horloge en mooie foto’s!

1 like

Hij is mooi geworden Koen :+1:
Jammer dat er niet wat meer rose goud in de case zit😜

1 like

Geweldig mooi verslag, leuk lezen👍

1 like

Leuk leesvoer over mijn favoriete merk! :ok_hand: Het zakhorloge is, zeker gezien zijn leeftijd, in een uitmuntende staat.

1 like

mooi verhaal en een fantastisch horloge!

1 like

Wauw, mooi exemplaar!

Ik heb zelf dit erfstuk uit circa 1890.

1 like