Streepjes op brezel

Regelmatig zie ik horloges waar op de brezel streepjes zitten , altijd tussen 0 t/m 15 min. of 0 t/m 20 min.

Waarvoor dienen die streepjes ?

Hoi Marco,

Bernard schrijft dit:
"Je markeert het begin van je duik met de lichtgevende punt en de driehoek.

Dus als je om 10 voor 2 duikt, dan draai je de bezel met de driehoek naar 1:50 (AM/PM is even niet relevant), dus naar de 50.

Hoe lang je onder kunt blijven is afhankelijk van diverse factoren: hoe lang en op welke diepte heb je al gedoken binnen relatief korte tijd (herhalingsduik, je hebt nog “vervuiling” van de vorige duik in je lichaam)? Hoeveel bar heb je in je fles (de hoeveelheid lucht die je meeneemt), hoe is je conditie (goede conditie=lagere hartslag=minder zuurstofverbruik), naar welke diepte wil je gaan (hoe dieper, hoe meer zuurstof je verbruikt en hoe korter je door deco-problematiek er mag blijven)? Hoe zit het met decostops en de zgn veiligheidsstop op 5 meter (uitgangspunt bij recreatieve duikers: zorg ervoor dat je géén decostop hoeft te maken)?

Afijn, in beginsel kan een duikcomputer dat voor je berekenen, maar als backup maak je ook een plan om - bij falen van de duikcomputer - te weten wat je moet doen. Dat gaat dan aan de hand van tabellen en je horloge. Het beginpunt van de duik is van belang om te kunnen berekenen hoe lang je al onder bent. Dus: 10 voor 2 onder water gegaan, in 10 minuten naar 18 meter diepte gedoken, daar 15 minuten gebleven en vervolgens naar 10 meter gegaan. Dan kan de computer berekenen hoe lang je nog kunt blijven op die diepte alvorens weer omhoog te moeten. Ook wordt aangegeven of je alleen de standaard veiligheidsstop op 5 meter hoeft te maken, of dat je nog een extra stop van een paar minuten op bijv. 8 meter moet maken. Als backup heb je dan in de tabellen een - conservatief - plan uitgezocht.

Een echt verband tussen resterende tijd en de duikersring is er niet."

Verder snap ik het verband ook niet helemaal, en waarom het dan juist 0-15 of 0-20 is. Misschien iemand anders hier?

We komen niet veel verder Coen B)-

Een duikhorloge met draairing moet vergezeld gaan van een dieptemeter en een decompressietabel.

De meeste duikers werken tegenwoordig met een duikcomputer en een horloge word gebruikt als back-up, maar eigenlijk hoort daar dus nog een extra dieptemeter en decompressietabel bij.

Ok, je gaat duiken, draait het nulpunt op de draairing naar de minutenwijzer en je gaat duiken naar een bepaalde diepte af te lezen op je dieptemeter met een bepaalde tijdsduur, af te lezen op je horloge en ring.

Wanneer je nu langer dan een X-tijd op een diepte groter als Y verblijft moet je bij terugkeer naar de oppervlakte decompressiestops inbouwen. (uitgangspunt bij recreatieve duikers: zorg ervoor dat je géén decostop hoeft te maken).
Hoelang die stops moeten duren en op welke diepte deze plaats moeten vinden, haal je uit je decompressietabel.

Weer terug naar je dieptemeter en horloge met duikring en nu kun je dus op de juiste diepte een stop maken met de juiste tijdsduur. De juiste tijdsduur bepaal je door het nulpunt van je duikring wederom bij de minutenwijzer te zetten. Decompressiestops duren meestal niet langer als 15 of 20 minuten, dus zodoende volstaat het om alleen het eerste deel van de ring te voorzien van minutenindexen.
Het luistert nogal nauwkeuring dus je kunt niet zomaar een minuutje of 1,2,3 blijven hangen, vandaar de minutenindexen. Veiligheid staat voorop.

Hier een voorbeeld van een duiktabel:

http://www.vanwaasen.de/TABLES/DECO2000-700/DECO2000-700-E.HTML

Kijk aan Lucien heb je dan weer wel iets!