Timex SSQ digitaal horloge: advies gevraagd: batterij gelekt

Dag horloge fans. Vorige week had ik een leuke Timex SSQ op de kop getikt voor een luttel bedrag. Prachtig horloge! De batterij deed het niet, en ik bracht het horloge naar de juwelier om er een nieuwe in te laten zetten. Maar waar ik al bang voor was:
Ik ben net gebeld door de juwelier dat de Timex het niet doet, want de oude batterij zou zijn gelekt. Of ik 'm weer op kom halen. De juwelier zei dat ze het horloge niet repareren, want het is een merk waar ze niet bij zijn aangesloten.

Het betreft dit model:

Mijn vraag is: is er iemand of kent u iemand die wellicht het lukt en leuk vindt om de Timex SSQ te repareren?
Alvast hartelijk dank!

Net terug van de juwelier, de Timex opgehaald. De mevrouw die mij helpt leest voor:

  • er zat geen batterij in
  • lcd scherm is niet goed
  • batterij heeft gelekt

Op mijn vraag om tips of verwijzingen naar een specialist krijg ik het antwoord: Marktplaats, koop nog een van dezelfde en maak van de twee 1 goede.

Hmmm… ik vind het moeilijk te leven met dit antwoord. Hij ziet er zo mooi uit aan de buitenkant! Kan toch niet? :slight_smile: (ik plaats strakjes een foto wanneer mijn gsm is opgeladen)

Van de binnenkant, graag, dan kunnen we zien hoe erg de schade van de gelekte batterij is.
Een gelekte batterij is meestal funest, maar misschien heb je geluk :four_leaf_clover:

Dit uurwerkje heeft een solid state keramische printplaat. Dus als batterij lekkage de schuldige is dan is er weinig aan te doen, behalve opnieuw solderen vd contacten (als de overige contacten buiten het - (en +) contact goed zijn)
Succes!

1e x dat ik een horloge heb geopend: :exploding_head::drooling_face:

!

De binnenkant is wit uitgeslagen, ik geloof het resultaat van batterij lekkage? Ook geen rubberen ring bij het openen (maar misschien is dat niet standaard bij een horloge).

Sorry. maar deze foto’s helpen ons niet verder. Die moeten veel scherper zijn. Staat er ook tekst op de achterkant van het uurwerk? Dus in de buurt van de spoel.

2 likes

Verroest. zo klein heb ik nog niet gekeken. Mijn gsm focust niet goed, mijn ogen zijn slecht, maar met een vergrootglas erbij las ik op het grijze plastic rondom de batterijcompartiment: unadjusted no (0) jewel - timex - taiwan.

Er staat ook een nummer gedrukt (ik denk dat je dat bedoelt): 882 , zie foto.


Aan de binnenzijde van het dekseltje staat ook een nummer:

Morgen overdag hoop ik dat mijn gsm scherpere fotos schiet.

Idd fors gelekte batterij. Vermoedelijk niet meer te redden.

Ik ben wat verder gaan kijken en heb het plastic compartimentje verwijderd waar het nummer 882 op staat.
Hier de foto’s:

Na wat schoon te hebben gemaakt:

(afkijkend van vintage digital watches kanaal op youtube)

De voorzijde, met nummer 742

Tip bij schoonmaken, gebruik gedemineraliseerd water. Gewoon te koop bij de supermarkt, maar dat is veel beter als gewoon water, anders heb je straks weer aanslag en zouten die kortsluiting veroorzaken.

Verder, even met een metertje aan de slag. Krijg je gekke uitslagen op punten dat je het niet verwacht, hoe zien de solderingen van de componenten eruit en controleer aanslag onder de componenten.

Ik gok dat er nog wel wat te redden valt. Niet dat ik het zou kunnen, maar ik heb erger gezien bij computers.

2 likes

Dank voor je tip, klopt: Pjotr van Crazywatches geeft aan: 60 seconden in warm azijn, daarop volgend 60 sec in water en daarop volgend in de alcohol. Dat lukt me nog wel :slight_smile:
Solderen en met metertjes aan de slag is niet aan mij besteed helaas.
Ik zie wel dat het klemmetje dat de batterij op zijn plaats houdt elk moment kan afbreken, (maw: eigenlijk is het al gebroken). ik weet niet of het ook de functie van energiegeleider heeft.

1 like

Ik heb alles gedaan wat “schoonmaak” betreft. Helaas geen leven. Andere suggesties zijn welkom!

Hoi,
Ik heb er even een paar modules bijgepakt ter illustratie

Je ziet hier links een module met schade door lekkage; zowel de plus als min connector zijn afgebroken.
De rechter module is intact

Bij jou is het hele - contactpunt afgebroken, helaas

Overigens zijn er een aantal verschillende modules uitgebracht voor de Timex ‘H-cell’, met (vanaf de kast) hetzelfde uiterlijk en gebruik, maar intern behoorlijk verschillend.

Jouw Timex gaat het dus helaas niet doen in deze staat. Maar er zijn er honderd duizenden van verkocht, het was een erg populair en betaalbaar digitaal horloge, dus je komt er vast weer eens een tegen :+1:

1 like

Hm, zou een creatief knipwerk in wat koper niet kunnen helpen? Het ziet er stiekem niet heel ingewikkeld uit.

1 like

Creatief solderen zou hoop kunnen bieden. Maar ik denk dat de printplaat verder te beschadigt is geraakt, er ontbreekt eea en hij is behoorlijk aangetast.

Trouwens (nerdtalk), het uurwerkje heeft twee losse polarisatie filters, dat zie je heel erg weinig (bij een enkele citizen). Alleen al vanwege de losse filters (voor onderdelen) verzamelwaardig :slight_smile:

2 likes

Dag Ernst,
ja, toen ik alles weer netjes in elkaar zette bedacht ik me ook dat het best wel eens zou kunnen dat er onderdelen in de module missen, danwel afgebroken of simpelweg vergaan door aantasting.
Fijn dat je me dit door foto’s laat zien, ook dat er dus verschillende modules zijn. Ik neem aan dat dit nauw luistert en niet onderling uitwisselbaar is?

Dus begrijp ik dat de module van mijn Timex verzamelwaardig is? :smiley:
Als je interesse hebt laat me het weten, dan stuur ik het je toe.

1 like

Verzamelwaardig is relatief uiteraard, je ziet ze echt heel erg vaak hoor.
Bewaar 'm gewoon en als je er weer eens eentje vind dan vergelijk je de modules en als ze matchen dan combineer je het beste van beiden :+1:

1 like

Tot nog toe geen geluk bij het vinden van een vervangende module. (ebay/mp) En daar heb ik eigenlijk wel een vraag over: Want zoek ik op “module”? Of op “quartz movement”? Of is “caliber” het juiste woord? En wat is het verschil in betekenis/terminologie?

Verder mijn tweede vraag is of er “moderne” uitwisselbare modules zijn, geschikt voor een oud ldc quartz display horloge?

Ook op http://calibercorner.com/ en op https://17jewels.info/ kom ik niet verder. Miljoenen van gemaakt, maar ik kan er bar weinig over vinden!