Uitbreiding van mijn kleine verzameling

In mijn voorsteltopic van een tijdje geleden had ik al laten doorschemeren dat ik keek naar enkele andere horloges en dat ik onder andere interesse had in een stemvorkhorloge. Daarnaast had ik in een verkooptopic een analoog-digitaal quartzhorloge van Zenith gezien en ook daar ben ik me meer in gaan verdiepen.

Ik heb de horloges al in 2010 gekocht op eBay en ontvangen, maar ik wilde eerst even kijken hoe ze mij bevielen.

Allereerst de Zenith Defy (ook wel Time Command genoemd):

Helaas niet met het originele bandje maar een vrij eenvoudig bandje, ik heb er wel een doosje bij gehad, al zal dat er misschien wel bijgezocht zijn. Geen verdere papieren.

Wat is aan dit horloge zo interessant vond was dat kleine schermpje onderin. Enerzijds geeft het namelijk de datum aan en het stipje geeft aan of het nacht/ochtend of middag/avond is:

Het andere knopje geeft de seconden weer. De minutenwijzer ‘tikt’ hierbij als een minuut gepasseerd is.

Het instellen van dit horloge bleek erg lastig te zijn, maar is me uiteindelijk gelukt.

Helaas is het horloge me uiteindelijk toch niet heel erg bevallen. Het horloge vertoonde na iets meer dan een maand in het bezit te hebben namelijk behoorlijke kuren. Hoewel de seconden nog steeds wegtikken en ook de datum nog verspringt , doen de wijzers niets meer. Het gebeurde voor het eerst toen ik het horloge voor langere tijd om had. Ik dacht eerst dat het te heet was geworden of iets dergelijks, want toen ik het horloge af deed en een kwartier liet liggen deed het horloge het weer zoals het hoort. Een paar dagen lang was er vervolgens niets aan de hand, maar uiteindelijk was het weer raak en nu zonder dat ik het horloge om had.

Misschien dat het euvel is op te lossen door de twee batterijen te vervangen, maar ik ben tot dusver nog niet in de gelegenheid geweest het horloge af te geven bij de juwelier. Als dat niet het probleem blijkt te zijn heb ik dus een tamelijke kat in de zak gekocht. Dat zal wel deels door mijn onervarenheid komen wat horloges kopen op internet betreft, dus het is een goede les geweest zal ik maar zeggen :wink:

Echter, nu het andere horloge waar ik wel blij mee ben. Ik heb een flinke tijd gezocht naar een stemvorkhorloge en er uiteindelijk één gevonden. Ik heb er helaas maar één foto van, maar ik kan er binnenkort wel meer van maken als dat gewenst is :wink:

De Eterna Sonic dus, een prachtig horloge en uiteraard met het kenmerkende zoemende geluid en de supersoepele secondewijzer. Ik heb het horloge nog niet heel veel om gehad (ik draag vooral m’n Seiko SNZG17, ik ben leraar en moet vaak met krijtborden werken. Ik denk dat de Eterna niet zo goed tegen dat spul kan :wink: ). Ik ben echter wel van plan om deze zoveel mogelijk draagtijd te gaan geven. Ik ben er erg blij mee.

Hij moet trouwens wel een keer nagekeken worden, de dag- en datumaanduiding verspringt 9 van de 10 keer goed, maar soms blijft hij hangen, dan moet je het horloge even een handje helpen. Daarnaast had ik niet gezien dat op dit horloge geen originele kroon zat. Ik was ook aan het bieden op een identiek exemplaar waar wel een originele kroon op zat (helaas niet gewonnen) en ben dat bij dit horloge helemaal vergeten te bekijken. Desalniettemin geen ramp verder, voor mij maakt dat niet zo heel veel uit.

Twee aankopen dus, al denk ik wel dat ik nu weer ga kijken naar automaten en handopwinders, wie weet binnenkort weer een Seiko? Of als ik flink geld geld over heb de Damasko DA36, ook een prachthorloge. Een hobbyist is geboren haha.

Leuke aanwinsten! Gefeliciteerd(tu)

Ja, met vintage heb je wel eens dat een horloge er wel eens mee ophoudt.
Dat overkomt mij ook hoor!
Die Zenith is mijn favoriet!

Prachtig, vind ze beide echt super!!

Ben de laatste tijd erg in de stemvork horloges. Vind het prachtig hoe ze werken en met name het zoemen en zo soepel lopen.

Daardoor zelf ook twee nieuwe aanwinsten. Eentje onderweg en eentje al thuis, enkel hoop gezeur met de verkoper… maar dat wordt wel opgelost en anders is het een dure aankoop. :wink:

Zodra je wat koopt via internet, moet je je realiseren dat dat nooit 100% zeker is. Zeker wanneer het van een particulier betreft. Het prijsverschil t.o.v. een winkel vind ik echter in sommige gevallen zo groot dat ik het nog steeds als een sport beschouw om op die manier iets leuks te vinden (en dus een miskoop - soms ook uit onervarenheid c.q. gebrek aan kennis - op de koop toe neem).

Ook een nieuw horloge gaat een keer stuk en moet gerepareerd worden.
Met vintage loop je meer kans dat dit eerder, mogelijk al vlak na de aankoop, gebeurt. Het hoort er gewoon bij!

Jammer dat de Zenith kuren heeft. Kan i.d.d. aan de batterij liggen. Ledjes verbruiken nogal veel stroom.
Stermvork is altijd leuk om te hebben en naar te luisteren.
Ook het gezicht van zo’n voortschrijdende secondewijzer is helemaal top;)

Hoop voor je dat het probleem weer goed komt en daarna veel plezier met je aanwinsten!

Ik ben me er van bewust dat het kopen van een vintage horloge niet altijd 100% zekerheid biedt, maar het is zo vervelend dat het meteen bij mijn eerste vintage-horloge gebeurd :wink: Maar goed, het weerhoudt me er niet van om in de toekomst nog meer vintage aan te schaffen, al zal ik me dan wel focussen op mechanische uurwerken, dat blijft toch heel bijzonder en mooi!

Wie weet trouwens goede adressen voor onderhoud van stemvorkhorloges? Ik woon zelf in Lelystad, dus als het in Flevoland is zou het heel mooi zijn. Ik had verder gelezen over een adres in Alkmaar, dat kan natuurlijk ook, al zal ik dan wel een stukkie moeten reizen.

Bedankt in ieder geval voor alle reacties! :slight_smile:

Of het in Nederland is weet ik niet, maar je moet even op dit forum zoeken, er is wel iemand die zich heeft gespecialiseerd in stemvork uurwerken.

Wesselink en Vreeker hebben op hun site een heel stuk over stemvorkhorloges, dus je zou daar kunnen proberen.
http://www.uurwerkreparatie.nl

Bij deze stemvorkuurwerken is het probleem van de datum dat er stukjes afbreken van de datumschijf, zijn van kunststof. Helaas zijn deze praktisch niet meer te vinden.

http://cgi.ebay.nl/Satz-Datumsscheiben-Englisch-fur-ESA-9164-NEU-/120643909195?pt=Ersatzteile&hash=item1c16eff64b

Bedoel je zoiets?

Ik heb werkelijk geen idee of dit een redelijke prijs is, maar op zich heb ik het er wel voor over als ik ook een horlogemaker in de buurt heb gevonden. Ik neem aan dat voor dit euvel geen stemvorkspecialist nodig is.

Ja, dat is het.En prijs is zeer redelijk.
Om deze schijven te veranderen moet je geen stemvorkspecialist zijn.

Blokkeert de datum altijd op hetzelfde cijfer ? indien ja dan is daar een tandje afgebroken, kan ook op meerdere plaatsen zijn .

Ik vermoed dat het op meerdere plaatsen is, nu was het bij de omschakeling van zaterdag naar zondag én van 5 naar 6. Dan schuift hij voor 75% door of schuiven de schijven te ver door. Echter, er zijn meer momenten waarop de schijven niet lekker draaien, dan is het vaak wel maar één van de twee die moeilijk draait.

Zou ook kunnen dat de pal, houd de schijven in de juiste positie, onder een schijf gekomen is of olie onder gekomen, dan moeten de cshijven niet vervangen worden. Och , er komt zoveel bij kijken en het is niet makkelijk altijd antwoorden te geven zonder iets te zien.

Nee precies, ik heb ook geen gereedschap om de kast open te krijgen, dus ik kan geen foto’s van het binnenwerk laten zien.

Ik denk dat het horloge sowieso even een servicebeurt nodig heeft. Ik vind bijvoorbeeld ook de wijzers niet helemaal jofel staan, dat zie je ook al op de foto in de eerste post: De kleine wijzer staat nog niet op 2 uur, terwijl het wel al 2 uur is geweest. Daarnaast weet ik niet wanneer de batterij precies vervangen is, dus laat ik die ook maar meteen vervangen dan.

Ik ga in ieder geval een mailtje sturen naar dat bedrijf in Alkmaar om te vragen of ze naast Bulova-stemvorkuurwerken ook andere stemvorkuurwerken kunnen bekijken. Het uurwerk van dit horloge is in een heleboel modellen gebruikt.

Stuur me even een PM. Ken echt een goede stemvorkspecialist. Heeft ook de moeilijk onderdelen zoals een datumring. Hij wil niet graag met zn naam in de publiciteit dus vandaar dat ik het niet hier post. Hij is iig woonachtig in t Gooi