Uitvinder van

Zo weten we bijvoorbeeld dat Abraham Breguet de tourbillon heeft uitgevonden, George Daniels het co-axial echappement of Yoshikazu Akahane de Spring Drive.

Maar soms zijn er van die dingen waarvan je niet 123 op de uitvinder komt. Soms is het niet terug te leiden tot 1 persoon, en is het bijvoorbeeld een team effort geweest. Soms is het in de vergetelheid geraakt.

Ik ben benieuwd of we er samen achter kunnen komen. Extra input van andere/nieuwe vragen zijn uiteraard van harte welkom!

Voor zo ver ik het nu kan zien http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,235550,235550#msg-235550, is het een team effort van Rolex en Doxa geweest.

De personen heb ik niet kunnen achterhalen.

Hier staan een paar illustratie van wat ik bedoel http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,236319,236319#msg-236319

Hoi,

Eterna zou in 1948 de vijfmaal gelagerde kogellagerrotor hebben uitgevonden, en geintroduceerd. Ze noemden dat automaat uurwerk vanaf toen Eterna-Matic, het zou nog steeds een wereldstandaard zijn. Overigens zijn de vijf kogeltjes ook meteen het embleem van het merk Eterna.

Overigens is ETA volgens de folder een dochteronderneming van Eterna, een merk met een echte geschiedenis zo blijkt. Ruim bekeken hebben dus alle Eterna automaten hun eigen bij dochteronderneming Eta gefabriceerd uurwerk. Kom daar tegenwoordig maar eens om :sunglasses:

Groet,

Nico.

Eerste horloge voor aan de pols, was ook een
Breguet vinding. Eerste exemplaar werd aangeboden aan de koningin van Napels.
Waarschijnlijk in het tijdperk van de stadstaten; vandaar.
Tot op heden heeft Breguet, de “Reine de Naples” in zijn collectie.
Die ik óok niet kan betalen.

Mies.

Een Nederlandse uitvinding, naar verluid gepikt door Seiko. Zie voor meer informatie:

http://www.kinetron.nl/default.htm?loadurl=http%3A//www.kinetron.nl/cms/publish/content/showpage.asp%3Fthemeid%3D1&inframe=content

Zie ook nog:

http://forums.watchuseek.com/3031173-post13.html

Groet,

Mark

Nico den Haak Schreef:

Eterna zou in 1948 de vijfmaal gelagerde
kogellagerrotor hebben uitgevonden, en
geintroduceerd.

Scheelt een hoop in slijtage. Echt een topvinding die we idd heel vaak terugzien!

Ha, de heren hadden toen nog alleen zakhorloge. Eigenlijk is het polshorloge dus een ‘chickthing’. Maar het zijn vnl de heren die er nu graag mee spelen :stuck_out_tongue:

Ik kan me die post ook herinneren. Als het echt gepikt is door Casio vind ik dat wel vuilspel. Ik bedoel, Omega loopt ook te pronken met hun co-axial uurwerk. Maar ze geven wel de credit aan de uitvinder George Daniels.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat zowel Kinetron als Seiko (als ETA met hun autoquartz?) bezig waren met een eigen versie. De vraag die mijn dan opkomt is: wie was er het eerst…

In de post wordt beweerd dat de Nederlanders het eerst waren in 1988. Het zou me gaaf lijken als het idd een Nederlandse vinding is, maar hier http://www.seikowatches.com/technology/kinetic/index.html lees ik dat Seiko al in 1986 een prototype op Basel heeft geintroduceerd.

Beste Marnix.moed,

Dat Omega de eer aan George Daniels laat is geen wonder: de goede man heeft jarenlang met zijn uitvinding (niet helemaal bedacht door Daniels overigens) moeten leuren voordat een van die oerconservatieve Zwitserse fabrikanten na de nodige aarzeling en tegenwerking uiteindelijk de moed had dit echappement voor massaproductie verder te ontwikkelen.

Er is inderdaad ontzettend veel uitgevonden door onbekenden: Breguet is naast de introductie van de (kleinschalige) serieproductie bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor het eerste blindenhorloge, de opgebogen spiraal die nog altijd zijn naam draagt, de parachute (voorloper van de huidige schokbeveiliging) en de contrapalling in de opwindsleutel. Die laatste vinding was overigens het logische resultaat van het feit dat een groot aantal van zijn rijke afnemers bij voortduren het opwindmechaniek in het uurwerk forceerden. Het viel voor de horlogemakers die in zijn atelier werkzaam waren overigens niet mee Breguets geniale ideeën in de praktijk om te zetten: de man kon namelijk niet echt goed tekenen en zijn krabbels waren bij toeren nauwelijks te interpreteren.

Vriendelijke groet,
Robbert

uitvindingen? Wat dacht men hiervan?? Uitvinding van formaat toch?

http://www.eurodomein.net/ro1/

stukje vaderlandsliefde mag toch?

Groet
Herman

Precisieman Schreef:

Er is inderdaad ontzettend veel uitgevonden door
onbekenden: Breguet is naast de introductie van de
(kleinschalige) serieproductie bijvoorbeeld ook
verantwoordelijk voor het eerste blindenhorloge,
de opgebogen spiraal die nog altijd zijn naam
draagt, de parachute (voorloper van de huidige
schokbeveiliging) en de contrapalling in de
opwindsleutel.

Thx, leuk om even op google te zoeken wat dat allemaal is. Maar ik kom alleen niet verder dat het blindenhorloge. Zou je de rest kunnen toelichten met plaatjes of bronnen?

Dat is zeker een stukje Neerlands glorie. Erg knap. Maar volgens mij was er een ander groot/bekend merk (Tag Heuer als ik me niet vergis) die een concept watch ook met een soortgelijk anti-shock had. Die van Roland is wel uitgebreider uitgewerkt, met beter schokdemping van verschillende kanten ofzo.

Beste Marnix.moed en andere belangstellenden,

Toch wel een aantal zaken op internet te vinden dacht ik zo:
http://www.geartrains.com/gtwpw.html
http://www.hautehorlogerie.org/history/watchmakers/XVIII/abraham-louis-breguet-35/
http://timeuhren.free.fr/grandshorlogersfr.htm#breguet
http://dssmhi1.fas.harvard.edu/emuseumdev/code/emuseum.asp?action=advsearch&newsearch=1&profile=people&rawsearch=constituentid/,/is/,/1507/,/false/,/true&style=single&searchdesc=Abraham-Louis%20Breguet
http://www.squireswatches.com/Question%20in%20Time/Did%20Breguet%20really%20invent%20everything.htm
en zo kan ik nog wel even doorgaan. Los van de vraag of zoiets nuttig is: een leuke, enigszins absurde en vooral uiterst complexe vinding is bijvoorbeeld de zogenoemde ‘sympathique’, een soort pendule met glas rondom die met behulp van een vrijwel onzichtbaar mechaniek een bijpassend, in een speciale houder geplaatst horloge kan opwinden en gelijkzetten en in een aantal gevallen zelfs kan reguleren. Ik zou eenieder op dit forum van harte het standaardwerk ‘The art of Breguet’ van George Daniels willen aanbevelen (ISBN 0 85667 004 9), al zal het lastig en vooral kostbaar zijn een exemplaar te bemachtigen. Daniels, wiens horloges duidelijk op het werk van Breguet teruggrijpen, is dé autoriteit wanneer het over A.L. Breguet gaat.

Met vriendelijke groet,
Robbert

Thx! :)-D

Als ik mij niet vergis is de (alleraller)belangrijkste uitvinding voor zak- en polshorloges, viz. de balans met balansveer, gedaan door een Hollander, Christiaan Huygens.