uurwerk loopt te traag in zijn snelste stand, wat nu?

vandaag stond als eerste een longines zakhorloge op het programma

Na onderhoud en nazicht bleek dat ie te traag liep in zijn snelste stand, ook wat wobbelig en met een zwaartepunt. Laatste foto zie je dat de regelsleutel zo goed als op zijn snelste staat, dus veel sneller kan ie niet meer





Bij standaard uurwerken zijn er 2 mogelijkheden om het op te lossen:

1 balansband lichter maken
2 spiraal inkorten

Deze longines heeft een derde mogelijkheid: de timingscrews



door deze in te draaien maak je de balans lichter, door ze uit te draaien maak je de balans zwaarder. Als je aan 1tje draait moet je ook aan de andere 3 draaien en ervoor zorgen dat ze alle drie zo dicht mogelijk als kan gelijk in/uitgedraaid zijn. Het kleine zwaartepuntje is immers het gevolg van het niet gelijk uitgedraaid zijn van de 4 timing screws, tenzij dit bewust zo gedaan is om een zwaartepunt op te lossen, maar dat kan ik niet weten.

Dus onze balans moet lichter zodat ie sneller gaat lopen, dus de 4 timing screws iets ingedraaid zonder te kijken naar de onderlinge stand, die is voor nu gelaten zoals het was




kroon naar boven flink voorlopen, dus de onderlinge stand toch maar wat dichter naar mekaar brengen en dan kregen we dit




ligt vrij dicht bij mekaar, we gaan er nu afblijven, wetende dat eens ie in de kast zit er wel weer terug een iets groter verschil zal zijn tengevolge kastspanning. het is wat is, dit is meer dan goed genoeg.

en dan is dit het eindresultaat, klein deukje aan 1 van de zijkanten maar niet echt storend. Met matching numbers in kast en deksel en daterend uit 1917. We vermoeden dan ook dat de gravure aan de binnenkant uit 1919 van de eerste eigenaar is. Mooi lopend voor een dingetje van pakweg 107 jaar oud







timing in de kast en dan zie je idd dat er een iets groter verschilletje is in de verticale standen, maar al bij al binnen de marge die gehanteerd wordt voor nieuwe horloges - wij hebben aangeleerd gekregen dat een verschil van 25 seconden in de onderlinge standen binnen de marges van normaal goedlopend valt. het verschil is uiteindelijk max van +5 naar +24 in de plus en van +24 tot -5 in de min met de verticale erbij. Dat is behoorlijk goed. Je kan aan de kast klemming gaan werken om het dichter te krijgen bij het resultaat van de mechaniek uit de kast, maar kom zeg wie zeurt er over een verschilletje van 29 seconden bij een 107 jarige, wij niet.




En nu kan ie de zak in om daar vandaag wss wel 100 keer uitgehaald te worden om te tijd te bekijken, zo ging het gisteren toch met de grosjean :rofl: :rofl: :rofl:

59 likes

Wat een fantastisch mooi ding!

1 like

Prachtige Longines en een fijn leesbaar, leerzaam stuk. Dankjewel!
Leuk ook dat je het zakhorloge ook werkelijk als zodanig gebruikt. Speciaal zakje ervoor of gaat hij gewoon in de broekzak?

1 like

Gewoon in de broekzak. Het wordt nogal dik en lomp als je ze ook nog in zo een lederen houdertje steekt :rofl:

1 like

Met een ketting eraan en dan zo’n bekakt vestje kopen! :grin:

image

5 likes

:rofl:

Leerzaam! Dankjewel!!:+1:
En prachtig horloge!:heart_eyes:

1 like

Leuk stuk om te lezen, dank!

1 like

@Vintagewatchstuff
Ik heb een vraagje hierover. Ik kan me voorstellen dat het niet in één keer lukt om de timing screws zo te zetten dat er geen zwaartepunt meer is en het uurwerk daarnaast ook binnen de limieten loopt.
Het zal dus meerdere keren nodig zijn om de 4 schroeven te stellen. Moet je hiervoor elke keer de balans met brug uit het uurwerk halen, aanpassen, terug monteren en timegrapher checken of is het mogelijk om de schroeven te stellen met een gemonteerde balans?

2 likes

Netjes opgelost :ok_hand: Wat ik mij dan weer afvraag: hoe zit het met die kennis in de huidige opleidingen?

2 likes

Ik denk niet? Lijkt me eigenlijk gek dat je getraind zou worden in iets wat meer dan 100 oud is en niet meer toegepast wordt.

1 like

Heerlijk verhaal met lekkere foto’s van een mooi horloge :ok_hand:

1 like

Prachtige reportage weer en erg leerzaam :ok_hand:

1 like

de timing schroeven dienen niet om een zwaartepunt weg te werken, er zat een zwaartepunt omdat een vorige reparateur ze op verschillende lengtes had uitgedraaid.

Timing schroeven dienen enkel en alleen om de balansband hetzij lichter (indraaien) hetzij zwaarder (uitdraaien) te maken met als doel een beter timing te bekomen in geval een spiraal te kort / te lang zou zijn geworden doorheen de jaren. In mijn geval was ze te lang want het uurwerk liep te traag in zijn snelste stand, dus de spiraal zal ooit niet al te nauwkeurig vervangen geweest zijn.

als je aan de timing schroeven komt, dan moet je ze allemaal even ver uit of indraaien. ik tel de draadeindjes, en dat moet bij elke timingschroef gelijk zijn.

Idd elke keer moet de balans eruit, checken op timegrapher en verder doen tot het ok is. Lukt doorgaans niet in 1 keer

die kennis zit niet meer in de huidige opleidingen. Dus je kan je afvragen waar die opleidingen voor dienen.

Niemand die zich afvraagt waarom er na plaatsing in de kast terug een beetje een afwijkend regelbeeld tevoorschijn kwam?

3 likes

in de dure merken met in house calibers wordt dit wel nog toegepast en nog een eindje ingewikkelder dan dit is.

2 likes

Nee dat antwoord had je zelf al gegeven :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 likes

Euhm ja maar t wijkt nogal veel af, meer dan verwacht kan en mag worden tengevolge kastspanning.

Kast heeft een gek puntig deukje en een trek gehad, daardoor wijkt het meer af dan zou mogen. Ben er in elk geval niet meer gaan zoeken naar de drukpunten tengevolge de getrokkenheid en t deukje.

1 like

Ondertussen loopt ie een dag, is ie wat gezet naar de kast en dan is dit het eindresultaat, de timing heeft horizontaal tov verticaal een verschil van 37 seconden verticaal crown up - bij zakhorloges neem je als verticale normalerwijze de crown up positie ipv de crown down positie omdat de crown up voor het zakhorloge de meest voorkomende positie is wanneer gedragen.

Beat error is ook iets gewijzigd. Maar kom het kan er mee door en als je op die kast gaat moeten gaan zoeken naar de drukpunten dan ben je nog dagen bezig



4 likes

De doorgangshoek is vast geen 52 graden hier… …eerder 42 tot 46. Dat levert tientallen graden lagere amplitude op het scherm op. Maar, mooi verslag!

1 like

Geweldig, bewondering voor wat je doet en kunt en hoe je het brengt, maar voelde me toch genoodzaakt om aan te geven dat je door in of uitschroeven van de timingschroeven de balansband niet lichter of zwaarder kunt maken. Door in of uitschroeven verandert het gewicht van balansband met schroeven in totaal tenslotte niet. Je kunt alleen het zwaartepunt iets dichterbij of verder af van de centrale as brengen. Eigenlijk heb je het hier dan ook niet over een zwaartepunt, maar een soort horizontale ‘zwaarte-ring’, haaks op de as, niet?

1 like