Van klokken hobby naar zakhorloge hobby

Gm ,
Ik ben 45 jaar geleden begonnen met het proberen te repareren,en monteren van een klokken uurwerk van mijn schoon fam
Heb diverse klokkenmakers geheimen ontdekt, en heb menig uurwerk door simpele reparaties weer gangbaar gekregen, onderdelen haalde ik uit gekregen klokken, of bestelde bij joke klokken .nl.
Nu ben ik sinds een paar weken in het bezit gekomen van 3 zakhorloges, van het merk ,cilinder huit rubis ,en 2 ervan deden het niet, die ene liep veels te langzaam.,kreeg hem niet optijd ,had jaren niet gelopen, heb hem van olie voorzien en wat denk je ,lopen en optijd,horloge maken en demonteren is een heel andere wereld dan die van de klokken
Nu ik heb een vraag
Hoe kun je aan onderdelen komen voor die ik mis aan de 2 die niet lopen ,zoals balansveer opwindknop
Ik zie graag reactie tegemoed
Het is een heel andere wereld

6 likes

Leuk, ik houd van fraaie zakhorloges. Technisch heb ik er nog geen verstand van, maar wil het graag leren.

Cilinder Huit Rubis is niet het merk. Het is een Franse indicatie van het uurwerk.
Cylinder escape
8 jewels

Vaak vind je ze als Rementoir Cilindre Huit Rubis of Aguilles Huit Rubis. Dat zijn geen merken. Ik heb een Renentoir, maar die is dus merkloos. Echter niet waardeloos. En die tikt vrolijk verder na 48 uur.

Zijn de uurwerken ongemerkt? Op Ebay vind je veel donors en als je weet welk uurwerk precies ook nog (new old stock) onderdelen. Misschien kun je op basis van foto’s al één en ander identificeren. Diverse (Duitse) aanbieders geven duidelijk aan of je puur een defect uurwerk voor onderdelen koopt, of dat het geschikt is als donor.

Ik ben benieuwd naar je vervolg. Er zit hier op HF veel kennis, dus ga vooral lekker zoeken en lezen.

1 like

Cav
Bedankt voor je reactie ik ga eens kijken wat er allemaal te zien en eventueel te koop is

Hoi Dick, vaak staan er op het uurwerk wat kenmerken-- een logo, een serienummer, dat soort dingen. Aan de hand hiervan kun je wellicht achterhalen om wat voor uurwerk het gaat. Met deze informatie kun je verder zoeken.

Mocht je er hier met hulp van het forum echt niet uitkomen dan kun je wellicht op de Rikketik in Houten iets achterhalen, hier worden veel (zak)horloges en onderdelen hiervoor verkocht, misschien weet één van de handelaren meer.

Een vraagje, ben je bekend met de Vereniging Klokkenvrienden Nederland, of ben je al lid daarvan, dan wordt er o.a. voor sommige leden binnenkort een clinic gegeven om aan zakhorloges te werken. Misschien iets om aan te denken.

Wel, een balansveer, resp. spiraal, zal wat moeilijker zijn, Niet elke spiraal zal op het uurwerk passen. Zeker niet bij de gemiddelde zakhorloge uurwerken.

Een opwindknop is wel goed te doen, wel is het dan belangrijk of de maat en profiel, resp. model, wel goed past in de schacht van de kast tussen de ophangbeugel.
Dan is het ook belangrijk wat voor soort opwindstift in het uurwerk zit, is het er een met een schroefdraad of met een vierkante eindstuk. In dat geval moet de knop erop worden geperst. In sommige gevallen is de opwindstift anders van formaat en heeft een dikkere schroefdraad, in die tijd was het nog niet uniform en was er wel eens een stift met een andere schroefdraad, dus paste het allemaal niet direct.

Onderdelen is een kwestie van zoeken en vergelijken. En als je denkt dat je het hebt gevonden, dan past het meestal net niet.
Mijn ervaring is om het dan maar zelf te maken. Ik heb inmiddels door de loop der jaren bakken vol met oude uurwerken in alle soorten en maten. Vaak lukt het om er een bepaald onderdeel uit te halen die ik dan ook weer passend moet maken.
Dat is het ongeluk als je een overenthousiaste horloge maniak bent en dat je koste wat dan ook het uurwerk weer wil laten functioneren.

Maar denk erom, in vroegere jaren werd alles nog met de hand gemaakt.
We kunnen nog wel eens een puntje zuigen aan de kennis en kunde van de toenmalige horlogemakers. Dat waren in eerste instantie fijn gereedschapsmakers. en maakte alles zelf, tot aan het gereedschap toe. En dan te denken dat we dan in de tijd terug gaan tot zo ongeveer 200 tot 300 jaar geleden.
Geen elektriciteit, dus geen licht en geen draaibank met een elektromotor. Geen gereedschap die je kan kopen bij een bedrijf zoals Bergeon.
De huidige opgeleide horlogemakers kunnen geen cilindergang uurwerk meer repareren. Dat wordt al jaren niet meer als lesmateriaal gegeven.
Wel iets om over na te denken.
dixi

2 likes

Held. Dit kunnen tegenwoordig nog maar heel weinig mensen.

De oneindige zoektocht naar onderdelen is helaas wel de realiteit. Dit is al zo bij vintage polshorloges, maar antieke zakhorloges met glas robijnen etc al helemaal.

Bij polshorloges is de tip; donors donors en nog eens donors. Zoals je ervaring ook is bij klokken.
Bij zakhorloges, tja.

Tipje; als je goed duits kan, zijn er heel wat oude boeken te vinden over uurgangen die niet meer gebruikt worden en hoe je die hersteld. Geen idee van namen, maar heb er geregeld zien liggen.

Als echt antiek je niche is, zou ik de opleiding besparen en autodidactisch aan de slag gaan. Dat heb je overigens ook met klokken gedaan.
Ik heb onlangs een cursus afgerond en daar krijg je enkel Zwitserse ankergang met modern opwindmechanisme en opbouw.

1 like

Heel algemene dingen als een opwindveer of een glaasje kun je nog wel kopen. Bijvoorbeeld bij van de Gevel, Zellerstraat Tilburg.
Als de balansas stuk is, kun je die ook nog wel kopen, maar a) zie het kaliber maar eens te herkennen en b) dat is echt specialistenwerk om die over te zetten.
Maar wel leuk om mee bezig te zijn! Vraag gerust op dit onvolprezen forum!

1 like