Verschillende schalen en hun toepassingen op wijzerplaten

Ik zat laatst in “The Complete Guide to Watches” te lezen en kwam toen dit handige overzichtje tegen van verschillende schalen op wijzerplaten.
Hierbij:

  1. Eenvoudige stopwatch en chronograaf plaat. Ingedeeld in 5e van secondes.
  2. (Tachometer) Gebruikt men om een auto over een afstand van een kwart mijl te klokken en vervolgens het aantal mijl per uur af te kunnen lezen.
  3. (Tachometer) Idem als plaat twee maar dan voor kilometers per uur over een afstand van een vijfde kilometer.
  4. Gebruiken o.a. artsen om de hartslag van een patiënt te meten.
  5. (Telemeter) Met een Telemeterschaal is het mogelijk aan de hand van de snelheid van geluid afgezet tegen de snelheid van licht de afstand van iets te bepalen dat zowel zichtbaar als hoorbaar is.
    Bijvoorbeeld onweer: Op het plaatje moet je de schaal zien als per 100 meter (10 is 1 km); als je een flits ziet start je je chronograaf, zodra je de donder hoort stop je. De telemeter geeft aan hoe ver het onweer van je vandaan is.
  6. (Tachometer) Veel horloges worden met deze manier van roterende schaling voorzien om aan een groot aantal functies te kunnen voldoen. Soms staat de vorm in een spiraal of in verschillende cirkels. Hierdoor kan het zijn dat de wijzer meer dan één volledig rondje draaien en makkelijk afleesbaar blijven.