Vloeistof schoonmaakmachine

Ik heb een poos geleden een oude Elma schoonmaakmachine gekocht met 3 potten en een droogkamer.

Hoorde van iemand dat hij de eerste pot vulde met ammoniac wat water en afwasmiddel, de overige 2 potten met wasbenzine.

Heb dat van de week uitgeprobeerd maar het resultaat was niet bijzonder. zelfs na het droogdraaien na de eerste pot kwamen er in de 2e pot wasbenzine wat zeepresten die veranderde in een soort wasachtige substantie.
Na het hele proces waren de messing tandwielen bruin uitgeslagen en lag er op de metalen delen een witte aanslag die moeilijk weg te poetsen was.

Graag verneem ik van julie wat voor vloeistof betere resultaten geven.

Groet
Arie

Ik gebruikte vroeger een product Gelbar genaamd. Rood van kleur riekt naar ammoniak. Verhouding 1 ( product ) 9 (water) . Is wel even geleden.

Ik heb geen schoonmaakmachine maar Elma maakt zelf oplossingen die je kant en klaar kunt kopen voor 10 tot 13 euro per liter, verkrijgbaar o.a. bij http://www.carlroth.nl/ waarbij de verzendkosten 6 euro zijn.

Geen producten gebruiken in de horlogerie die op basis van water zijn.
ZEKER GEEN WASBENZINE ; Ik ken persoonlijk een horlogemaker die dat ooit ook gedaan heeft en heeft een gans verbrand aangezicht. Door het draaien van de machiene in de bokaal bij benzine ontstaan er gassen en door de vonken aan de borstels van de motor onstaat er een ontploffing, DUS NOOIT DOEN.
Het meoeten ook producten zijn die geen schuim hebben bij het draaien in de bokaal.

Van L&R zijn er producten maar persoonlijk gebruik ik als kuisproduct rubisol en als spoelmiddel PF80.
Deze producten zijn speciaal ontworpen om geen beschadigingen aan te brengen aan de onderdelen, geen roest, geen inwerking aan de platines wat rodium en plaquages betreft, geen zuren enz.
Te verkrijgen in de horlogeriehandel.