Voorstellen + vragen over Omega Seamaster

Geachte forumleden,

Ik wil me even voorstellen. Ik ben Tom Vreeken, 53 jaar, computertechicus (field engineer). Mijn relatie met horloges is dat ik vroeger, in mijn jonge jaren, na mijn studie en voor mijn (vervangende) dienstplicht een poos op de horloge-afdeling van een bekend warenhuis heb gewerkt. En sindsdien bij vlagen in de etalages van juweliers naar leuke horloges kijk.

In die tijd (1973) heb ik een Omega Seamaster chronograaf gekocht, die ik sindsdien tot in 1999 heb gedragen. Iedere dag, ook in mijn werk, alleen met (dikke) kabels onder de vloer en klussen thuis ging hij af. Dat heeft in het verleden al eens geresulteerd in een bezoek bij de firma Kinsbergen in Amsterdam voor een nieuw glas. Helaas was er geen origineel glas beschikbaar (het originele glas volgde het profiel van het horloge in zijaanzicht) en is er dus een ander glas op gekomen. Dat is goed gegaan tot ik in 1999 op een dag merkte dat een van de drukknoppen van de chronograaf verdwenen was. Hij liep toen ook niet al te best meer, stopte soms “zomaar”.

Ik had toen het vermoeden dat het repareren van een Omega niet goedkoop zou zijn. En daar ik het vooruitzicht had om drie pubers op het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs te hebben, heb ik toen om financiele redenen mijn toevlucht gezocht tot een echt Rochemont quartz hologe (titaan, 129,- guldens). Wel even wennen.

Een paar maanden geleden was op een avond het batterijtje leeg en omdat ik er geen had en de volgende morgen al om acht uur voor de hele dag op kantoor moest zijn, heb ik toen een screensaver van een horloge op m’n laptop gezet, zodat ik toch geregeld zag hoe laat het was. Dat was een screensaver van Poljot (nooit van gehoord). Dus verder op internet zoeken. Zag er leuk uit, mechanisch, chronograaf, glasbodem mogelijk, redelijk geprijsd. Het begon te kriebelen. Dus verder zoeken en kijken, ook naar andere merken. Maar langzaam kwam het idee op dat het misschien beter was om m’n oude Omega weer nieuw leven in te blazen. 't Is toch een schitterende klok (vind ik) en vooral die metalen band, zo soepel heb ik nog nooit een metalen band gezien!

Nou ja, dan heb je toch wat input nodig van enthousiaste en kundige mensen. Die zitten na wat op dit forum rondgeneusd te hebben volgens mij hier. Vandaar dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken en me heb ingeschreven op dit forum.

De vraag is dus: heeft het zin om dit horloge te later repareren/reviseren/restaureren? En waar zou dat het beste kunnen? Bij Omega vragen ze zowiezo al ongeveer 300,- Euro voor een onderhoudsbeurt en dan komen er nog verzendkosten bij en kosten voor eventuele niet courante onderdelen en het glas, als ik het goed begrepen heb op hun website. Wel twee jaar garantie. Maar misschien hebben de forumleden betere ideeen. Ook zou het leuk zijn om iets meer van dit horloge te weten. Is het een veel voorkomende Omega? Zelf heb ik er nooit een in de etalages van juweliers zien liggen, maar laatst nog wel op marktplaats.

Ik ben erg benieuwd naar de reacties! Helaas zijn de foto’s niet zo erg best, de wijzers van de uren en minuten op de Omega lijken geel, maar waren in werkelijkheid oranje (wel wat uitgebleekt na 26 jaar dragen!).

Groeten, Tom.

Daar hoeven wij hier niet lang over te denken :smiley: Die Omega schreeuwt erom om opgeknapt te worden (tu)

Heeft het zin om zo’n Omega te laten restaureren ?
Ik weet niet of je er nog wat emotionele waarde aanhangt maar als je puur van waarde uitgaat is Omega een van de weinige merken die het vrijwel altijd waard zijn om te laten opknappen.

Als ik zo naar je Seamster kijk verwacht ik dat een totale “make-over” en onderhoudsbeurt iets meer gaat kosten als 300 euro.

Een goede horlogemaker is forumlid, verder zit in het zuiden van het land nog een Omega-specialist die zeer waarschijnlijk ook een origineel glas erin kan zetten.

Tsjaaaa en die Rochemont…daar kun je toch nooit meer aan wennen als je zo’n Omega gewend bent (:smiley:

Omega laten opknappen door een goede horlogier en een mooie Poljot kopen voor erbij. Dat is een goed begin…
Adriaan

Nou ja, niet echt een emotionele band, 't is meer dat ik die Omega gewoon een heel fijn horloge vind en bijna mijn halve leven heb gedragen. Het enige voordeel van die Rochemont was dat er een datum opzat (ongekende luxe;))

Tom

Als die Omega is opgeknapt, zal die Poljot wel even moeten wachten, 'k heb ook nog andere hobby’s. Maar ik vind de Ruslan (wit) wel aardig. Met glasbodem en metalen band.

Tom.

Hi Tom,

Deze Seamaster chrono is nou niet het meest geliefde model, om het netjes te zeggen.
Als je er 300 tot 500 euro aan uit geeft om 'm weer op te knappen , is dat alleen verstandig als je er daarna dan weer heeeeel blij mee bent :slight_smile:
Ik zou 'm persoonlijk op eBay of marktplaats zetten en voor die 300-500 en de opbrengst van deze Omega iets anders kopen,

Groet, André

Hallo Andre,

Hm, ik weet er niet zoveel vanaf, maar… waarom is dit nou niet zo’n geliefd model?

Groeten, Tom.

Hi Tom,

Het is en typisch kast model (vierkantig en massief) uit de seventies , en die zijn in het algemeen minder geliefd en brengen minder op dan modellen uit vroegere en latere periodes.
Dit heeft dus niks te maken met het merk Omega op zich.

Groet André

Hallo Tom,

Als horlogemaker met een grooooooote voorliefde voor mechanische horloges, zou ik je willen advieseren om deze te laten opknappen. Puur gekeken naar het horloge. De uurwerken van de Omega zijn kwalitatief hoogstaande stukjes techniek. Ook de materialen die gebruikt zijn bij deze uurwerken, zijn zeer goed. Door de eigen ontwikkeling van Omega is het kostenplaatje is wel iets hoger, maar dat is het nadeel van een eigen ontwikkelings afdeling.

Wat nu misschien minder van waarde is, kan over een paar jaar heel veel waard zijn. Het is immers wat de gek er voor geeft, nietwaar?

Als jij een reparatie aan dit horloge de moeite waardt vindt, moet je het doen. Financieel gezien moet je zelf de beslissing nemen.

Ik wens je veel wijsheid toe.

Wow, schitterende klok, stukje nostalgie.
Zeker laten opknappen door Omega of een horlogemaker/uurwerk reparateur bij jouw in de buurt.(kan je behoorlijk in de kosten schelen, Omega rekent gewoon (te) hoge prijzen)
Deze klokken gaan zeker stijgen in waarde, gewoon houden dus en ervan genieten.
Het liefst dagelijks…;);):wink:

Ik geloof dat Hans (hcptdg) nog een Omega expert in de aanbieding heeft, misschien kun je hem een PM sturen?

Tom,

Alleen al het feit dat je deze Omega al zo lang in je bezit hebt maakt het, in mijn ogen, de moeite waard om het horloge op te laten knappen. De enige reden om het niet te doen zou kunnen zijn dat je het horloge echt niet meer mooi vind. En als het weer klaar is kunnen zeggen als iemand je Omega opmerkt: “die heb ik al sinds '73”, dat is toch top!

Groet.

Guus

Heb hem al de gegevens van Ferrie Schweitzer gestuurd met wat foto’s…

voor Ferrie:

Na Ferrie:

:slight_smile: :slight_smile:

Tom,

Ik zou dit klokje zeker laten opknappen.
Ik vindt het een prachtige klok, en de waarde van een klokje wordt in mijn verzameling voor een heel groot deel bepaald door het verhaal dat eraan hangt.(Ik heb onbetaalbare Seiko’s en “leuke” Omega’s :-))
Bovendien, €300,- voor 26 jaar draagplezier ? Da’s geen geld. Nog afgezien van het feit dat ik je kan garanderen dat over 26 jaar het horloge absoluut €300 meer waard zal zijn dan nu.

Dat ze niet courant zouden zijn voor de handel, vindt ik irrelevant. Je wilt hem toch niet verkopen. Het gaat erom waar jij blij van wordt.
En als je dan ziet dat een “echte” Rochemont (maar) 30% goedkoper is…

Er zijn mensen hier op het forum die jouw horloge weer in zo goede staat maken, dat je die €300 op slag vergeten bent…

Ik wens je veel wijsheid !

PS,
kunnen we een nieuwe post openen “wat te doen met een echte Rochemont ?”

  • Met een Hummer overheen rijden
  • Van een flat gooien
  • testen als sleepkabel
  • inzetten als overspanningsbeveiliging

-peillood

Welkom Tom,
Leuk verhaal hoor.
Opknappen die Omega 26 jaar gooi je toch nier zomaar weg !

Dat van die Poljot vind ik een goed idee :

Welkom Tom en een heel helder verhaal. Mooie introductie! :slight_smile:

Het is al door anderen gezegd maar ook ik zou het horloge op laten knappen, al was het alleen maar vanwege de historie die jij met het horloge hebt beleefd. Zoiets is niet opnieuw te kopen, dus opknappen en er weer van genieten zoals je vroeger deed!

Wat misschien wel belangrijk is om erbij te vermelden is dat als je het horloge op laat knappen je het misschien het beste in een zo origineel mogelijke staat laat doen. Dus de wijzers, wijzerplaat etc. ongemoeid laten, of in elk geval niet laten vervangen. Dit doet afbreuk aan het geheel, vind ik.

Als je 'm dan opgeknapt hebt kan je eventueel verder kijken voor een leuk dagelijks/werk horloge als bijv. een Seiko of iets dergelijks en deze bewaren voor de wat mer speciale momenten.

Succes met de keuze!

Hallo Hans,

Dat ziet er niet verkeerd uit, lijkt weer als nieuw. Die wijzers van mijn Seamaster horen dezelfde kleur te hebben. Zijn dus iets uitgebleekt:(

Groeten, Tom.

Hallo Baseman,

Gezien de reacties denk ik er steeds meer over om mijn Omega echt maar te laten repareren. Al goede tips gehad. Aan die nieuwe post doe ik voorlopig maar even niet mee, mijn echte Rochemont moet toch echt nog even mee om mij de juiste tijd te laten zien;).

Groeten Tom.

Hallo Jaap,

Die wijzers zijn echt niet meer zo mooi. Ik ben bang dat ze dan de bekende vlag op de modderschuit gaan worden. In dit geval een moddervlag op een luxe cruiser, maar ik zal het wel in overweging nemen. Bedankt voor je tip.
Ik vind het er leuk dat er zo meegedacht wordt, kom je op ideeen waar je zelf niet snel opkomt.

Groeten, Tom.