Waarde bepalen zakhorloge

Beste heren (dames ook),

Heb nog ergens een antiek zilveren zakhorloge liggen. Heb m wel eens opgedraaid, hij loopt. Ik wert het merk niet en ben bang dat er iets kapot gaat als ik m open.

Eigenlijk wil ik hem verkopen maar heb geen idee wat ie waard is. Iemand een idee hoe ik dit moet aanvliegen om er achter te komen?

Alvast bedankt en groeten,
Ferdinand

Je kunt natuurlijk bij “Tussen Kunst en Kitsch” gaan zitten met je horloge, of bij een antiquair langs die gespecialiseerd is in klokjes, maar het gemakkelijkste is om een paar foto’s te nemen van het horloge en het uurwerk en die op verschillende horlogefora neer te zetten.

Mijn ervaring met de waarde van oude zakhorloges is dat ze enkel de zilverprijs waard zijn, tenzij het een heel bijzonder model is. In de jaren 10, 20 en 30 waren zakhorloges erg populair en ze werden door lokale horlogebouwers inelkaar gezet met massageproduceerde uurwerken. De kast en afwerking waren dan uniek voor de bouwer, het uurwerk was algemeen. Je had in die tijd nog geen grote horlogebouwers zoals we nu grote merken hebben. Elke regio had 1 of 2 ateliers waar de horloges werden gemaakt en aan de hand van de smaak van de regio werden afgewerkt.

Zakhorloges waren in die tijd erg populair en verre van zeldzaam. Hierdoor zijn er nu best veel oude zakhorloges te vinden van “merken” (ateliers) die al 100 jaar niet meer bestaan en ook niet op Google te vinden zijn. Er is niet veel vraag naar deze zakhorloges en je zult er dan ook niet veel voor terugkrijgen. Er zat wel verschil tussen low-end en high-end horloges, met name het gebruik van edelmetalen (goud) e.d. High-end horloges in goede staat zijn nog wel gewild bij liefhebbers.

3 likes

Meestal ligt de waarde tussen de 50-200 euro. Gouden versies (in goede staat) zo van 500-1000 euro. Heb je het geluk dat het een merk is (Omega of Zenith of zoiets) en in goud en in goede staat, dan kan het nog wat meer zijn. Maar over het algemeen valt het vergeleken met normale polshorloges toch een beetje tegen…

Denk dat in het subforum “Vintage Horlogeforum - Voor liefhebbers van horloges en zakhorloges van voor 1991” hoort, niet hier. Daar zijn ook de kenners :slight_smile:

Jep, inderdaad. Forumleden zoals Frans en Koen, kunnen je zeker verder helpen na wat foto’s ervan in het vintage gedeelte.

Maar ik gok op zo’n 50-120 euro,huidige staat is in sterke mate een bepalende factor.

Heren, bedankt voor de reacties! Heb serieus compleet langs het vintage deel van het forum gekeken… Nadeel van internetten met je mobieltje!

– moved topic –

foto’s helpen zeker…openmaken is geen wetenschap, een bot aarappelmesje tussen de inkeping en voila

1 like

Ik ben sinds vandaag nieuw hier en bedank iedereen dat ik lid mocht worden .ik heb ook een remontoir en zou graag de waarde willen weten

Hoi Sidney,

waarde is helaas verwaarloosbaar. Zilverwaarde in grammen, zonder het uurwerk. Uurwerk is een cylindergang, en de spiraal ligt niet goed gecentreerd. Loopt-ie nog redelijk OK…? Servicebeurtje is duurder dan de waarde van het horloge, dus doe dat (lijkt mij) alleen als je het zelf houdt.

De persoonlijke inscriptie helpt ook niet echt voor de waarde. Lekker zelf houden dus, mocht je de waarde voor de verzekering willen weten - zie mijn eerste zin. :wink:

Zie verder vooral de post van Monaco in dit draadje, klopt allemaal. Het merk op jouw horloge is zo’n “vergeten” naam inmiddels.

Thanks voor de info . hij loopt idd niet .heb vorige week het huis moeten ontruimen van me overleden opa en toen kwam ik die tegen ook nog een aantal binnenwerkjes die uit elkaarlagen van 2 horloges met robijntjes er in .heb ze maar meegenomen ook een aantal klokken die uit elkaar lagen .kan der eventueel fotos van maken . als er iemand wat interesse mocht hebben . hartelijk dank voor de info

Als je Opa met horloge bezig was zijn er misschien ook werktuigen ervoor ?
Als je foto hebt laat maar ook zien :wink:

Hallo allen,

Ik zal hier maar even verder gaan want ik vind niet onmiddellijk.een gepast subforum.
Ik ben onlangs in het bezit geraakt van een zakhorloge die al 5 generaties in de familie zit.
In de tijd verkregen op de plaatselijke suikerfabriek.
Ze schijnt van goud te zijn?? Kan er mij iemand iets meer over vertellen. De emotionele waarde zal ongetwijfeld meer waard zijn dan de horloge op zich :slight_smile:

Alvast bedankt

Ik heb een gouden (14k) zenith zakhorloge (werkend). Weet iemand wat dit nog waard is?

welk merk is nou>?

Een standaard gouden zakhorloge brengt echt geen 500-1000 op.

Gewoon de goudwaarde dus €250-350. Gewone zakhorloges brengen op MP een paar tientjes op.