Wat is de beste manier om je horloge op tijd te zetten?

Hallo horlogefreaks,

Van oorsprong ben ik een fijnmechanicus en heel erg geinteresseerd in alles wat met precisie is vervaardigd en in elkaar is gezet. Vanwege deze tik vraag ik me ook heel vaak af hoe dingen nu precies werken. Voor mijn volgende vraag heb ik al het een en ander proberen te googlen en te zoeken op dit forum, maar heb mijn antwoord niet kunnen vinden.

Wat ik graag zou willen weten is wat de beste manier is om je horloge op de juiste tijd te zetten? Als ik aan mijn kroon draai om de tijd goed te zetten, doorloopt het uurwerk eerst een speling voordat de wijzers gaan bewegen. Deze speling moet je zowel doorlopen met het meedraaien als het tegendraaien van de wijzers. Hier komt mijn vraag dan ook vandaan. Is er een betere manier voor het uurwerk en nauwkeurigheid om je horloge op tijd te zetten, of maakt het geen ene drol uit? :unamused:

Als freak/nerd zou ik dit graag willen weten, zodat ik deze vraag weer kan afvinken in mijn hoofd en vroeg me af of hier specialisten zijn die hier iets zinnigs over kunnen zeggen. :confused:

Bedankt en een fijn weekend alvast!!

Groeten,
Dimitri

3 likes

Dit dus, die speling zul je altijd in meer of mindere mate hebben met mechaniche overbrenging.

Maar altijd eerst doordraaien tot de datum verspringt en of dag, dan op tijd zetten en de datum aanpassen. Maar nooit de datum veranderen tussen 22.00 en 2.00 uur.

3 likes

Dank voor het antwoord. De manier van speling doorlopen maakt dus geen drol uit…

Wat ik me nog wel afvraag is dat je de datum pas als laatste aanpast met jouw volgorde. Hoe weet het uurwerk dan of het AM of PM is en de datum weer op het juiste tijdstip verspringt en niet om 12:00 's middags?

Volgens mij kun je inderdaad het beste je horloge “achteruit” goedzetten. De speling van de tandwielen zit dan aan de juiste kant en de wijzers zullen gelijk weer mee lopen met het uurwerk. Zet je hem vooruit goed dan zit de speling aan de verkeerde kant en blijven de wijzers even stilstaan na het verzetten totdat het lopende uurwerk de speling doorlopen heeft. Het gaat hier uiteraard om minieme verschillen, maar bij sommige uurwerken is dit merkbaar.

Uiteraard kan achteruit goedzetten ook door de tijd net iets te ver vooruit te zetten en vervolgens weer een klein stukje terug.

6 likes

Zet de datum op de dag ervoor en draai dan de wijzers handmatig verder totdat de juiste datum verschijnt. Dan weet je of voor 02,00 uur goed zit je nog een rondje moet maken tot 14.00 uur.

9 likes

Deze methode gebruik ik inderdaad ook altijd en daarom dat ik de eerder genoemde methode een beetje vreemd vond.

Ik doe het ook zoals HorlogeOpa het aangeeft.

1 like

Ik vind het raar dat je dit vreemd vindt.:slight_smile:
Maar doe het zoals je wilt, het komt allemaal op het zelfde neer.
Maar met “mijn methode” weet je altijd of je in AM of PM zit. Na verspringen zit je in AM en als het op 15.21 uur gezet moet worden draai je hem nog 15 uur door :wink:

Maar het maakt niet uit zolang je maar niet tussen 22.00 en 2.00 uur de datum verzet.

2 likes

Ik heb altijd geleerd om met de klok mee te draaien (geen idee waarom, maar ik doe het nog steeds). Ik meen zelfs dat het in een gebruiksaanwijzing van een horloge staat, maar dit weet ik niet zeker.

1 like

Ik ook maar wat hij zegt kun je wel doen door vooruit even een paar minuten verder te draaien en dan ietsje terug naar de juiste tijd en dan is die minieme speling er ook uit.

Ik denk dat aan de kroon draaien inderdaad de beste manier is… Het glas wegnemen om met de vingers aan de wijzers te draaien doet men alleen bij staande klokken meen ik. :joy:

Hier wordt je natuurlijk weer niets “wijzer” van.:sunglasses:

6 likes

Een horloge zet je niet op tijd. Kijken hoe laat het is, doe je op je telefoon​:+1:.wie herkent dit(naar je pronkstuk kijken en niet weten hoe laat het is):see_no_evil:

3 likes

Zo doe ik dat ook meestal, maar als je de speling eruit wilt drukken kun je het beste het laatste stukje weer terug gaan.

Een mechanisch uurwerk kan stil gaan staan of zelfs achteruit gaan lopen als je de tijd terug stelt, maar zodra je de kroon weer loslaat gaat hij gewoon weer goed lopen, volgens mij kan dat allemaal niet zoveel kwaad. :sunglasses:

2 likes

Ik wacht tot het horloge niet meer loopt, dan wacht ik tot het tijdstip waarop het stil is gevallen, en dan draai ik het op. Er zijn geen mechanische horloges met een datumaanduiding hier, dus vooralsnog heb ik er ook niet mijn bed voor uit hoeven komen.

1 like

Zo doe ik het ook altijd. Het lijkt het meeste logische.

1 like

Zo heb ik in mijn onwetendheid de tanden van de datumschijf van mijn 300hz Connie vernacheld. Bij stemvorkuurwerken met datum is dit volgens mij in het algemeen af te raden.

1 like

Ik ken dat uurwerk niet, dus ik sluit het niet uit dat het bij die een probleem is, maar over het algemeen kan het helemaal geen kwaad om de tijd terug te draaien over middernacht.
Bij oudere uurwerken zonder echt snelverzet is dat zelfs de aangewezen methode van “semi-snelverzet”, heen- en weer draaien tussen 9 uur 's avonds en twee uur 's- nachts.

Datum snelverzet gebruiken rond middernacht is echter bijna altijd af te raden.

1 like

Ik draai altijd tot 6u en daar zet ik de datum juist om vervolgens de tijd juist te zetten.

nou dat doe ik al lang niet meer. Op tijd zetten is voor mij genoeg werk.

Geloof ik best, de benoemde speling heb ik nog nooit opgemerkt (al hoeven mijn horloges ook niet helemaal stipt te lopen). Ik zal er eens op letten :slight_smile:.

1 like