Wat is een Tourbillon?

nieuwe vraag:

Ik zie regelmatig horloges met een Tourbillon. Er staat verder geen uitleg bij wat het is en waar het voor dient.
(zie bij.v http://www.frederiqueconstant.nl/Dutch/1024.asp)

Kan iemand mij dat uitleggen? Alvast bedankt.

het adres was: http://www.frederiqueconstant.nl/Dutch/1024.asp

Dat is een speciale manier van ophanging van het uurwerk in de kast. Op die manier heeft het geen invloed van bewegingen van de pols zodat de tijd exact gelijk blijft. Voor de normale sterveling zijn deze horloges niet te betalen, gaan vanaf zo’n 50,000 euro.

Eigenlijk is het alleen een speciale, roterende ophanging van de balans, om invloeden van de zwaartekracht op te heffen, het is destijds ontwikkeld als toepassing in zakhorloge’s omdat deze vrijwel altijd in vertikale positie worden gedragen. Bij een polshorloge, dat constant in een andere positie wordt gehouden, heeft de zwaartekracht vrijwel geen nadelig effect op de nauwkeurigheid, en is een tourbillon dan ook eigenlijk overbodig. Het is echter wel een geweldig stukje techniek waarmee uurwerkmakers graag pronken en wordt veelal gezien als de ultieme complikatie.

Ruud

Er zijn er ook voor rond de 1500 Euro, maar dan gaat het wel vaak over twijfelachtige merken. En natuurlijk zijn er ook die zeggen dat het een Tourbillon is, maar ze laten je gewoon het balans wiel zien via een doorkijkje in de wijzerplaat.

tourbillons worden tegenwoordig ook in china gemaakt !!!