Wat te doen met deze 'Breitling Premier' ?

Beste vintage HF’ers,

Ik zit met een dilemma waar ik wel advies bij kan gebruiken;

Op vintage gebied kijk ik vrijwel alleen naar jaren 60 en 70 duikers en chrono’s. Een tijdje geleden kwam ik echter deze duidelijk oudere Elka (van de Amsterdamse juwelier Kiek) tegen en dit leek me toch wel een interessant horloge.

De Elka liep niet meer en ik kon m daardoor voor een scherpe prijs mee naar huis krijgen.
Na wat googelen en contact met 2 andere HF-ers, bleek dat dit wel eens een private label Breitling Premier kon zijn, dus wilde ik de Elka graag zsm lopend krijgen. Dit werd door een bekende forum horlogemaker snel geregeld; het uurwerk (wat een Venus 178 bleek te zijn!) was in goede staat en had alleen een nieuwe opwindveer en een beurtje nodig.
Het horloge loopt nu super en mede door de moderne maatvoering draag ik de Elka best regelmatig, echter… waar ik me toch vaak aan stoor is de wat verkleurde wijzerplaat.
Natuurlijk noemen we dit bij een 70 jarig horloge ‘prachtig patina’ en eigenlijk is het ook maar een lichte verkleuring op een gedeelte van de plaat… maar ik ken mezelf; ik ben best kieskeurig wat betreft wijzerplaten en heb al vaak daardoor iets verkocht.

Dus op dit moment heb ik de volgende opties:

 • Plaat laten schoonmaken;
  Dit kan tot een ‘als nieuw’ resultaat leiden, want de hele plaat is nog perfect intact. Echter; ik ken geen horlogemaker die hier 100% garantie op wil geven omdat er afhankelijk van de druktechniek/inktsoort/type citroenzuur/etc. een klein risico zou zijn op beschadiging van de bedrukking.

 • Het horloge verkopen;
  En van de opbrengst een mooie chrono met perfecte plaat kopen…

 • Niets doen;
  Mee leren leven, maar waarschijnlijk dat de Elka dan weinig wordt gedragen…

Wie heeft ervaring met het schoonmaken van oude wijzerplaten en wat zouden jullie doen? (en heb daarvoor maar eens een poll gemaakt :sunglasses:)

 • Plaat schoonmaken (met risico?)
 • Horloge verkopen (en andere terug kopen)
 • Niets doen (en misschien weinig dragen)

0 stemmers

Als je nu al weet dat je hem weinig gaat dragen, dan kun je hem echt beter verkopen.

1 like

Ik had, wellicht tegen beter weten in, gehoopt dat er hier leden zouden zijn met positieve ervaring mbt schoon maken vd wijzerplaat.
Voorlopig 0 stemmen, maar het weekend duurt nog lang :upside_down_face:

In ieder geval van die plaat afblijven! Die Elka leeft!

3 likes

Schoonmaken lijkt mij ook een beetje zonde, je neemt dan wel de vintage look weg, daar waar deze horloges juist zo geliefd om zijn.

1 like

Ik zou hem echt laten zoals 'ie is. Beetje karakter mag best bij zo’n oud horloge. Als je zoekt naar een nagelnieuw uitziende wijzerplaat is er maar één optie, deze verkopen aan iemand die hem zo wel kan waarderen en zelf iets anders kopen. Tja.

1 like

Ik ben begrijpen dat je zelf niet echt een liefhebber van patina bent. De gustibus… :thinking:

Begin echter de originele staat van deze schoonheid niet te wijzigen.Verkoop deze aan iemand die er gek van is en koop met de opbrengst een nieuwe die jouw hart sneller doet slaan.

1 like

1 dan.

Ik had hem schoon laten maken. Absoluut.
Waarde of verkoopbaarheid zijn voor mij geen motivatie om iets wel of niet te doen aan een horloge.
Ik hou ook niet van dat ‘karakter’ en wanneer ik het horloge echt gaaf vind dan laat ik haar toch echt zo goed als haalbaar naar nieuwstraat brengen om er zo op en top van te kunnen genieten.

Wanneer je niet verliefd bent op dit horloge dan zo laten en idd de verkoop in.

Schoonmaken alleen doen bij echte liefde.

4 likes

Schoonmaken!! Hij kan er alleen op vooruit gaan :joy:!!!

2 likes

Schoon maken werkt niet. Het wordt een drama. Ik spreek uit ervaring, en doe het nooit meer.

De kans dat je opeens minuten-streepjes ziet verdwijnen tijdens het poetsen, hoe voorzichtig ook - en/of andere opschriften, is 95%. Vind het patina hier helemaal OK trouwens.

4 likes

Ik houd daar wel van, je moet het ook geen verkleuring noemen maar Tropical chocolate dial, dan ziet het er meteen al een stuk beter uit!
Niks meer aan doen, leren waarderen en dragen!

2 likes

Hier zou ik ook bang voor zijn. En zodra er iets weg is, krijg je het nooit meer helemaal mooi.

Echter weet ik niet hoe een professional dit zou aanpakken. Mocht er iemand voorbeelden hebben van voor/na-foto’s van geslaagde restauraties, dan zou ik die graag zien.

1 like

Mogelijk dat een specialist de wijzerplaat opnieuw kan opmaken, maar schoonmaken tot nieuwstaat is volgens mij onmogelijk. Een wijzerplaat is zo kwetsbaar dat je m direct vernaggeld, zoals @PeterLC al aangaf.

1 like

Ik zou hem gewoon zo laten. Mocht blijken dat je hem inderdaad te weinig draagt, dan is verkopen altijd nog een optie.

Door de onvoorspelbaarheid van het resultaat en een stukje emotie (‘wegpoetsen’ van de unieke historie van de plaat) zou ik niet voor de optie schoonmaken kiezen. Ik weet overigens niet wat een kundig horlogemaker hiervoor zou vragen, maar het lijkt mij niet goedkoop.

1 like

Niets aan doen en aan een mogelijke nieuwe eigenaar laten.
Opgebouwd door de jaren heen.
Ik vind het prachtig nml. !!!

2 likes

Ik snap je dilemma helemaal, plaat is mij ook wat te “smerig” maar van schoonmaken verwacht ik weinig. Ik heb al zoveel beschadigde wijzerplaten gezien doordat er mensen aan hebben zitten poetsen, daar zou ik niet aan beginnen. De enige optie die voor mij zou overblijven is verkopen.
Ik zou overigens eerst een vervanger zoeken en daarna pas deze verkopen, zo loop je minder risico op spijt omdat je al weet dat er een waardige vervanger is.

De wijzerplaat opnieuw laten opmaken is misschien ook een optie, maar daar vind ik hem eigenlijk nog te goed voor. :thinking:
Succes met de beslissing!

1 like

Maar wat levert zoeits als dit op?

1 like

Dank voor alle reacties en stemmen tot nu toe. Niets aan de plaat doen (en dan verkopen of minder dragen) heeft dus de grote voorkeur van de meeste liefhebbers hier.

Tenzij er toch iemand is die een expert met bijzonder goede resultaten op dit gebied weet, ga ik niets aan de plaat laten doen.

Dit wil ik dus ten alle tijde voorkomen, want de plaat is echt nog volledig intact en opnieuw opmaken is voor mij geen optie.

Mochten er nog mensen zijn met positieve ervaring wat betreft schoon maken van wijzerplaten, hoor ik het graag!

1 like

Er is een categorie mensen die zulk patina waardeert. Dus als het je stoort; verkopen en iets zoeken dat je wel bevalt.

1 like

Het is wel een long shot natuurlijk, want je vindt zo één twee drie geen andere, maar is het geen idee om na te denken over een frisse wijzerplaat van een andere 178? Misschien is er wel een te vinden van een horloge dat technisch wel afgeschreven is. Natuurlijk ‘klopt’ het dan niet meer, maar jij weet wat je om je pols hebt en daar gaat het om (voor mij althans). De oude wijzerplaat kun je lekker stofvrij sealen en goed bewaren voor de volgende eigenaar, dan kun je het horloge overdragen met dit verhaal erbij en kan de volgende eigenaar ook weer doen wat hem goeddunkt.

Edit: ik heb in de poll gekozen voor verkopen en iets anders ervoor in de plaats. Natuurlijk staat het je vrij om met het horloge en de wijzerplaat te doen wat je wilt, maar ikzelf zou het jammer vinden iets te doen met de wijzerplaat van mijn horloge waar ik de volgende eigenaar mee teleur zou kunnen stellen.

2 likes