Wel of niet een echte Hamilton Militair horloge?

Op ebay kom je ze wel eens tegen en ze zien er best leuk uit. Alleen twijfel ik vaak aan de echtheid van deze ‘Vietnam horloges’. En na wat gegoogle blijkt dat ook niet onterecht te zijn.Maar het blijft lastig. Je komt ze namelijk in alle vormen en maten tegen. Van Benrus, Hamilton tot IWC. Van sommigen is duidelijk dat ze nep zijn (IWC heeft bv alleen aan het engelse leger diverse horloges geleverd, maar nooit aan de Amerikanen). Bij anderen begin ik dan toch weer te twijfelen. Ze worden aangeboden in Vietnam (ok wel een land wat bekend staat als copyheaven maar goed), ze hebben vaak een zeer overtuigende en oud uitziende kast. Soms ook in plastic gegoten. De dial en de wijzers kloppen soms ook aardig met horloges die wel 100% echt USA zijn. Hoe hou je ze uit elkaar? Hoe zie je het verschil tussen de echte en de neppers?

Naast je grondig verdiepen in welke merken wel geleverd werden, hoe de logo’s op de dials werden gezet en wat de kastvorm hoort te zijn, lijkt het uurwerkje vaak je enige houvast te zijn. Vaak zijn echte gemaakt met maar 7 jewels, bijvoorbeeld gemaakt door Durowe ( een Duitse uurwerkmaker) of in ieder geval zwitsers ipv Aziatisch/ Russisch. En de beschrijving en de nummers achter op de kast moeten ook kloppen.

Het advies is dus om je er eerst goed in te verdiepen voor je er eentje koopt. Want het is best een teleurstelling als je trots met je horloge rondloopt en later blijkt dat je er gewoon ingestonken bent.

Maar wat me nog het meest verbaast aan dit hele ‘Genuine-rare-vintage-Vietnam -Era-watch-verhaal’ is de tijd die er door de makers in gestopt is. Het lijkt mij namelijk erg veel moeite om een horloge helemaal na te maken die niet bijzonder veel oplevert. Maar dat is natuurlijk door Westerse ogen. Voor ons is 80 Euro geen maandsalaris. In Vietnam wel. Voor dit bedrag zou je nog kunnen overwegen om een neppert gewoon voor de leuk te kopen. Misschien is dat wel de reden dat ze ‘nieuwe’ blijven maken…

Een voorbeeld van een leuk uitziend exemplaar op ebay. Het uurwerk is waarschijnlijk russisch?

Dennizzz Schreef:

Een voorbeeld van een leuk uitziend exemplaar op ebay. Het uurwerk is waarschijnlijk russisch?

Aarfig stukje, maar waar baseer je nou dat vermoeden op dat het uurwerk “waarschijnlijk russisch” is?

grootmokum Schreef:

Dennizzz Schreef:


Een voorbeeld van een leuk uitziend exemplaar op
ebay. Het uurwerk is waarschijnlijk russisch?

Aarfig stukje, maar waar baseer je nou dat
vermoeden op dat het uurwerk “waarschijnlijk
russisch” is?

Hoi grootmokum,

Russisch was een gokje. Maar kan net zo goed China zijn. De bron van deze nepperds lijkt in ieder geval Vietnam te zijn. En met beide landen heeft Vietnam van oudsher nauwe handelsbetrekkingen (ik ben er zo’n 10 jaar geleden nog geweest en het voelde aan alle kanten nog communistisch). En China en Rusland schijnen ook weer uurwerkjes met elkaar te delen.

Heb even gespeurd. Het zou bijvoorbeeld een tongji/standard" movement SS7 kunnen zijn van de Shanghai Watch Company (Chinees dus). Die qua werking in ieder geval redelijk betrouwbaar blijken te zijn.:

http://www.tractionink.com/watch_wiki/index.php?title=Shanghai_Watch_Factory

Het uurwerk in de Hamilton op ebay:

Een SS7 van de Shanghai Watch Factory (let op de brug):

Hier nog een goeie site - die veel vollediger is, dan ik hier in mijn korte stukje ben - om nep echt van echt te kunnen onderscheiden:

http://timefraud.com/fake-vietnam-military-watch/

Met een mooie uitleg over de vele boobytraps waar je in kunt stinken :sunglasses:

Ik denk dat deze Chinese ZLN er meer op lijkt.:wink:
Ik heb deze foto even gepikt bij een buitenlands forum.
Deze uurwerkjes kom je ook in nep Seiko’s tegen.

Explore Chris Kellner

diashock Schreef:

Ik denk dat deze Chinese ZLN er meer op lijkt.:wink:
Ik heb deze foto even gepikt bij een buitenlands
forum.
Deze uurwerkjes kom je ook in nep Seiko’s tegen.

http://i223.photobucket.com/albums/dd274/baldinett
e/ZLN2650TopPlate_zpsa14c6a4d.jpg

Bingo! Goeie call Diashock.
Maar waar het mij meer om gaat is natuurlijk om andere vintage liefhebbers te waarschuwen. Je moet echt oppassen met deze horloges. Ook de feedback die de verkopers op ebay krijgen is geen enkele garantie. Want die is doorgaans nog positief ook!

Ben overigens benieuwd wat deze Hamilton gaat opbrengen…

Absoluut volledig in elkaar geknutseld , ik heb een tijd militaire horloges verzameld , heb een aantal originele Hamiltons gehad , ik ga even op zoek naar foto’s

John

Heren: dank voor de uitleg.

Dennizzz Schreef:

Ben overigens benieuwd wat deze Hamilton gaat
opbrengen…

En de eindstand is (ex verzending):

Uiteindelijke biedprijs: US $117,00
[ 18 biedingen ]

Ongeveer EUR 89,33

Inderdaad, absoluut een Chinees uurwerkje:

http://www.tractionink.com/watch_wiki/index.php?title=Image:Tongji-Liaoning-grd4.jpg

http://www.tractionink.com/watch_wiki/index.php?title=Chinese_Standard_Movement

Groet,

Alex