Welke uurwerk is dat?

Hallo,


zie bijgesloten foto’s.
Kan iemands mij vertel,de merk van dit uurwerk?
Ik zoek een nieuwe anker, is het nog ergens te krijgen?
gr.

Yuen Tai

Hallo Yuen Tai,

Kan je een foto maken van het uurwerk zonder de wijzerplaat? De wijzerplaatzijde van een uurwerk is een belangrijke zijde om een uurwerk te herkennen. Anders blijft het gokken.

Hallo Joop,

bedankt voor je reactie, hierbij een foto van de voorkant.
vrgr.
Yuen Tai

Hallo Yuen Tai,

Ik ga voor je zoeken.

Ook al geen merkje :frowning:
Wat is de afmeting van boven naar beneden? Ik heb de Flume er al op nageslagen maar kom 'm daar niet in tegen. En het enige uurwerk met nummer 28-20 dat ik heb gevonden is van Patek Philippe maar die lijkt helaas niet op deze:

Hallo Yuen Tai,

Helaas is mijn “archief” niet groot genoeg om jouw uurwerk te kunnen vinden. Mocht ik het caliber nog vinden, dan laat ik het jou weten.

Henrik,

Het uurwerk is van mijn Aster, 20-28 is de afmeting van het caliber!
gr.

Yuen Tai

het is een Aster manufaktuur kaliber 8 3/4 x 12 lijns:

Zeldzaam kaliber, dus onderdelen zullen wel nergens verkrijgbaar zijn, weet niet wat er kapot is aan 't anker, maar ankerstenen en ankerasjes zijn natuurlijk te vervangen.

Beste Paul,

Alleende boventap van de anker is gebroken.
Is de as wel verkrijgbaar?
Hoe zet ik de as in?
gr.
Yuen Tai

Hallo Paul,

Uit welk naslagwerk heb jij deze informatie gehaald?

Hoi Joop,
de scan komt uit de Georg Jacob, uitgave 1949

Groet,
Paul

een ankeras is (meestal) gewoon in het ankertje geperst middels een friktiepassing; (de)monteren kan met een treibniet/ponsendoos of met je stenenpers.
Ankerasjes zijn los verkrijgbaar, maar voor een kaliber wat niet in de boeken staat wordt het ietsje moeilijker, je meet de diameter en lengte van het asje en de diameter van de astappen; hierna zoek je in de Bestfit katalogus een kaliber met dezelfde asmaten, dan bestel je dat asje (referentienummer #714)
Is er geen enkel kaliber met dezelfde maten, of wat er dicht in de buurt komt, dan heb je pech en blijft de enige mogelijkheid een asje laten maken.

Succes,
Paul

Paul,

Bedankt voor de instructies en de informaties.
Ik denk dit gaat mij te ver om zelf te doen. Triebniet en steengatenpers heb ik wel maar de meting voor de as/tap diameter en de lengte is het probleem. Ze zijn heel erg klein. Weet je misschien iemand dat kunt doen?
gr.

Yuen Tai

Hallo Paul,

Vertel eens wat meer over deze catalogus a.u.b., want dit vind ik erg interessant worden. Is zo’n catalogus nog ergens te koop? Is het een uitgave die meer elders in de wereld gebruikt werd dan in europa? Bevat het misschien meer overzeese calibers? Maak eens een scan van de voorzijde van het boek, want dit soort informatie mag eigenlijk niet ontbreken bij een horlogemaker.

Alvast bedank voor de moeite Paul.

Hoi Joop,
er zijn behoorlijk wat oude kaliberherkenningsboeken, helaas zul je die allemaal met goed gevulde portemonee bij antiquariaten of op rommelmarkten moeten zoeken.

Georg Jacob was (net als Flume) leverancier van gereedschappen en fournituren, voor de fournituren hadden ze dus kaliberherkenningsboekjes: “Ein Blick Genugt”, Werkerkennung; hier waren verschilende uitgaven van: zakhorloges, polshorloges, chrono’s, aanvullende maattabellen enz, enz.
Er is dus ook een “Gesammtausgabe”, is een boekwerk van 15x22cm, met 400 pagina’s, een scan van de kaft heb je weinig aan, want het is een zwart linnen boek; bij een gespecialiseerd antiquariaat betaal je er 235 euro voor:
http://www.uhrenbuch.homepage.t-online.de/j.htm
Wellicht kom je zoiets nog eens op de Rikketik tegen voor een normale prijs…

Behalve deze Jacob en Flume (van de Flume heb je trouwens meerdere boekjes nodig, om alle info bij elkaar te krijgen) bestaan er dus nog heel veel meer: Engelkemper, Haake (Duits); Bestfit, Marshall, Swartchild, Quickfit, Newall, Paulson (Amerikaans) plus de speciaaluitgaven van Ebauches-SA, Bergeon, Catalogue of Swiss Watch Repair Parts, “la Classification Horlogeres” enz. enz.
Als je alles wilt hebben ben je wel even bezig…

Groet,
Paul

Hallo Paul,

Bedank voor deze informatie. Een aantal kende ik absoluut niet en de site die je vermelde is een erg interessante site. Ik snuffel sowieso tussen dit soort boeken als ik ze ergens tegen kom. Zeker naslagwerken om uurwerk calibers op te zoeken en te achterhalen, genieten bij mij de voorkeur. Op die manier kan je tenminste onderdelen proberen te bestellen danwel op de kop te tikken of te ruilen tegen andere onderdelen met collega horlogemakers.

Als ik alles bij elkaar optel, is het wel ff flink sparen voordat ik het bij elkaar hebt en daarna flink lezen geblazen. In de tussentijd ga ik nu opzoek naar extra horloge reparaties.

Nogmaals bedankt voor deze zeer interessante informatie.