Wempe Chronometer Werke Hamburg glazenklok mechanisch


Goede dag forum leden, ik heb dit scheepsklokje ge-erft en een aantal vragen wellicht kunnen jullie mij verder helpen, hiervoor bij voorbaat dank.
Het klokje is niet op te draaien, ik denk in het verleden te strak opgedraaid, wat zou een reparatie mogen kosten? en gelijk schoonmaken, nieuwe olie enz. En hoe verhouden zich de reparatiekosten ten opzichte van de waarde?
Volgens de overlevering slaat het klokje glazen, dus geen uren, wat ik dan vreemd vind is dat er maar 1 opwind mechanisme is voor het uurwerk, slagwerk zou toch apart moeten zijn ?
Zoals gezegd het klokje loopt niet dus kan niets testen, de achterkant kan ook niet open, het uurwerk moet vanaf de voorkant benaderd worden, daarvoor moeten de wijzers en wijzerplaat eraf, en daar ga ik mij niet aan wagen.
Verder zou ik nog graag willen weten hoe oud dit klokje is?

1 like

Volgens de overlevering slaat het klokje glazen, dus geen uren, wat ik dan vreemd vind is dat er maar 1 opwind mechanisme is voor het uurwerk, slagwerk zou toch apart moeten zijn ?
Inmiddels bij mijn horlogemaker de overlevering klopt niet, zit helemaal geen slagwerk in :joy:
Heeft maar een opwindmechanisme voor het uurwerk!!
Overige informatie nog steeds welkom

1 like

Effe iets opgezocht…want ik kende de term niet:

GLAZEN SLAAN is een oude scheepstijdsaanduiding die is afgeleid van de tijd die het zand nodig had om bij een scheepszandloper van het ene in het andere glas te lopen. Die tijd was 1/48 ste dag, dus 30 minuten. Om dit duidelijk bij te houden werd er bij het omdraaien een slag op de scheepsbel gegeven.
De wachten aan boord van een schip beginnen om nul uur en duren 4 uur dus acht glazen. Bij elke nieuwe wacht begint men weer opnieuw te tellen. De werkelijke tijd binnen een wacht kan per half of heel uur afgeleid worden uit een bepaalde combinatie van enkele of dubbele slagen. Tussen elke twee slagen wordt een rust gegeven met de lengte van één slag.Er bestond ook nog een ‘nachtglas’, dat was een zandloper, die acht glazen of vier volle uren liep voordat hij leeg was. Ondanks dat in 1657 het slinger uurwerk werd uitgevonden door Christiaan Huygens kon dit uurwerk niet aan boord van de schepen worden toegepast, daar door de slingering van het schip ook de slingering van de slinger van het uurwerk dan groter of kleiner zou zijn.
Ook menselijk falen, zoals het niet op tijd omkeren van de zandloper, het vochtig worden van het zand bij ruw weer kon op een zonnige dag gecorrigeerd worden. Men plaatste rond het middaguur een pen in het centrum van de kompasroos. Wanneer de schaduw van de pen precies op de noordelijke streek viel (12 uur), werd het glas opnieuw gekeerd.De uitdrukking ‘glazen’ stamt dus uit de tijd dat de zandlopers van glas waren

4 likes

er zouden ook 2 openingen voor de opwindsleutel te zien moeten zijn en die zie ik niet.