Wie herkent dit merk en gangwerk?

Ik tikte dit skindivertje met tropic Alaska-bandje op de kop, maar kan het uurwerk niet helemaal thuisbrengen:

De wijzerplaat lijkt zwart gelakt en heeft concentrische cirkels:

Het deksel zat moervast, maar uiteindelijk lukte het me het te openen met wat kruipolie en een 3D-geprinte sleutel.

Nergens op het wereldwijde spinnenweb kan ik ook maar iets over het merk ‘Onec’ vinden. Ik vermoed dat het om een Frans skindivertje gaat uit de jaren '60 of '70. Er blijken heel wat duikerhorloges met hetzelfde deksel (en soms gelijkaardige wijzerplaat) te zijn, zoals bijvoorbeeld deze Diane Pax:

Ik hoopte in mijn horloge eveneens 17 steentjes te vinden, maar helaas, ik trof een ankerpallet met metalen pinnetjes aan, dus dit is een penanker:

Maar gezien het tikt met een afwijking van slechts +14s/d vind ik dat zeker geen ramp.

Tijdens het inspecteren van het gangwerk kwam ik volgende zaken tegen:
-Om de kroon los te maken moet het langwerpige plaatje worden losgeschroefd.
-De ellips (ook gekend als het impulssteentje) is een rood steentje.
-Dit type schokbreker heb ik nog nooit gezien:

20220204_welk schokbreker is dit

Ik vond geen merkteken onder de balans en ik haal de wijzers liever niet af, om de glimmende wijzerplaat zeker niet te beschadigen. Maar Google Eye en de website van de onvolprezen dr. Ranfft brachten me alvast bij Franse Lorsa-kalibers. Lorsa 652 lijkt sterk op het werkje dat in mijn horloge zit:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Lorsa_652

Maar toch zijn er ook verschillen, zoals de gebogen rij steentjes aan kroonzijde. Het is me niet duidelijk of dat functionele lagerstenen zijn of dat ze er enkel zitten voor de sier.

Herkent iemand dit penanker of weet iemand om welk specifiek kaliber het hier gaat?

Alvast bedankt!

3 likes

Raar die gebogen rij steentjes. Zou gek zijn als daar asjes in zaten. Het kan natuurlijk zijn dat jouw jewels zich aan 1 kant van het uurwerk bevinden. En dat aan de wijzerplaat kant niks zit? Dus soort van sier. Uurwerk op rannft lijkt er iig erg op!

Mikrolisk kent dit merk niet.

1 like

Zou die Diane de inspiratie voor deze zijn geweest?

1 like

Of omgekeerd.Glashütte bracht haar eerste duikerhorloge uit in 1969: de Spezimatic Type RP TS 200.

2 likes

Goede vraag. Geen idee welke het eerst verscheen. Maar ze hebben wel naast elkaar gelegen.

1 like

Dat denk ik ook. Goed gezien van je! Mooie horloges vind ik.

2 likes

Zeker zijn ze mooi. Zit in de eenvoud.

1 like

Vandaag zag ik op een Franse website een Diane uit de jaren ’70 te koop staan met hetzelfde gangwerk als mijn Onec-skindivertje. Ook hier die vreemde gebogen rij van vijf lagersteentjes (die wellicht niet functioneel zijn):

image image

Volgens de advertentie ontstond het merk Diane in de bossen van Franche-Comté, een streek tegen de Zwitserse grens. Nog volgens de advertentie werd het merk in 1948 gevestigd bij de horlogemaker Bessot & Fresard in Charquemont en vervolgens bij Jual in Morteau, beide in het departement Doubs.

Dat komt sterk overeen met wat Mikrolisk te melden heeft over het Franse merk Diane:

Bessot-Fresard komt voor in de ‘Annales françaises de chronométrie’ als begunstiger van de Société Chronometrique de France, in het jaar 1948:

Paul Bessot (1873-1964) richtte in 1911 de ‘Société Frésard Frères et Bessot’ op samen met zijn zwagers Constant, Victorin en Joseph Frésard.

Op 31 december 1937 richtte Paul Bessot samen met zijn zonen André (geboren in 1903) en Robert (geboren in 1904), later bijgestaan door Paul junior (geboren in 1912), de ‘Sarl Paul Bessot-Frésard et ses Fils’ op. Ze produceerden onder andere onder de merknaam ‘Loyal’ horloges. Deze firma werd op 31 december 1960 weer ontbonden.

In de jaren 1950 produceerde Bessot-Frésard zijn horloges onder de merknaam ‘Diane’. Dit merk zou vanaf de jaren ‘70 geëxploiteerd worden door de Etablissements Jual.

Ets. Jual was gelegen in de Rue de la Louhière nr. 15 in Morteau. In een catalogus van dit bedrijf daterend van de periode 1970-1980 komen Diane-uurwerken voor. Zij specialiseerden zich in penanker-horloges. Misschien maakten ze ook mijn Onec?

In deze Rue de la Louhière was oorspronkelijk de Fabrique d’Horlogerie Charles Dodane gevestigd.

Als gevolg van problemen met zijn gezichtsvermogen verkocht Charles Dodane zijn zaak op 11 januari 1954 aan Jean Guillemin, een andere horlogefabrikant in Morteau.

De gebouwen gaven vanaf dan onderdak aan de ‘Etablissements Jual’-horlogefabriek. In 1965 werd dit bedrijf in de archieven geklasseerd met 0 tot 10 werknemers, maar in dit cijfer werden de thuiswerkers zeker niet meegerekend, want in 1976 stonden er 70 mensen op de loonlijst (en 96 in 1982). De exploitatie van het merk Diane (voorheen zoals vermeld in handen van Paul Bessot) werd vervolgens in handen gelegd van Louis Cuenot (een ‘Manufacture d’horlogerie J. Cuenot’ werd in 1933 gemeld op 9 rue de la Louhière).

Het bedrijf lijkt in de jaren tachtig verdwenen te zijn.

Toch: nergens een woord te vinden over ‘Onec’. Dus helemaal zeker of mijn horloge werd geproduceerd door Bessot-Frésard of Jual ben ik niet. Mijn vermoeden is enkel gebaseerd op het feit dat er in een Diane-horloge hetzelfde zeer specifieke kaliber zit als in mijn Onec. Maar misschien ben ik zo toch alweer een stap dichter bij de oplossing van dit horlogemysterie gekomen…

Doet deze nieuwe informatie bij jou een belletje rinkelen? Laat het me dan zeker weten!

4 likes