Eind vorig jaar is mijn schoonvader overleden en nu komen er twee zakhorloges tevoorschijn.
Iemand een idee van herkomst, of andere informatie?
Uiteraard wel wat gegoogeld maar vind het ook leuk als er meer mensen iets van weten…
Eind vorig jaar is mijn schoonvader overleden en nu komen er twee zakhorloges tevoorschijn.
Iemand een idee van herkomst, of andere informatie?
Uiteraard wel wat gegoogeld maar vind het ook leuk als er meer mensen iets van weten…
Zonder het binnenwerk te zien, een ruwe schatting:
De eerste ziet er zilver uit, email wijzerplaat. De naam van een juwelier uit Groningen dus lokaal (plak)merk. In prachtige staat wel, email is breekbaar en hoe ouder ze zijn, hoe minder je er vindt zonder minstens een paar fijne haarscheurtjes.
De knop is voor wijzerverzet wat ergens tussen 1850 en 1910 doet vermoeden. Het wapenschild is een rare - het zijn de leeuwen van de oude Republiek der Nederlanden (in de ogen kijkend) maar met de spreuk van het koningshuis.
Waardeschattingen doen we hier niet aan maar meer dan een paar tientjes elk moet je niet op rekenen. Emotionele waarde ligt altijd hoger bij zakhorloges.
Dat is zonder meer juist.
Maar: in het Groninger Museum ligt deze deurwaarderspenning. De betrokkene leefde van 1810 tot 1881, dus ruimschoots in het tijdperk van het koninkrijk:
Geleverd door dezelfde juwelier?
Was de horlogebezitter deurwaarder?
Is het gebruik van dit wapenschild typisch voor Groningen ?
Interessant item !
Interessant zeg!
Zou hij echt zo oud zijn?
Waarde is inderdaad niet belangrijk hoor, gewoon nieuwsgierigheid.
Misschien een inscriptie aan de binnenzijde van de achterklep?
Nee, dat niet, in die tijd werden horloges nog met een los sleuteltje opgewonden.
Nee helaas
Ah oké, kon het me ook niet voorstellen.
Hoe oud schatten jullie ze?
Wat betreft de zilveren:
De techniek met knop heeft een beperkt leven gehad, voor pakweg 1850 was het vooral met sleuteltjes te doen, na pakweg 1910 hoofdzakelijk met de kroon.
Dit was een heel net exemplaar met secondenwijzer en toch enige versiering, dus geen super goedkoop exemplaar - ik zou toch een uurwerk met wat steentjes verwachten binnenin (je kan de achterklep voorzichtig proberen openmaken, de scharniertjes zijn goed zichtbaar). Betere modellen hadden de betere techniek meestal iets sneller om zich te onderscheiden van de mindere soorten dus ik zou deze toch een eindje eerder dan 1910 vermoeden.
Het officiële wapenschild met de leeuwen die elkaar aankijken ipv de toekijker is in 1907 geofficialiseerd dus ik zou het maar raar vinden moesten ze daar in Groningen nog een wapenschild maken/verkopen dat niet meer het officiële was, dus…
Ergens 1880 ofzo? Iemand een andere gok?
Ik zeg na 1900…
De juwelier heeft vanaf nu het recht om het koninklijke wapen te voeren met de tekst “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”. Kiestra heeft klanten in binnen –en buitenland en geniet binnen de juweliersbranche groot aanzien. Behalve sieraden worden er ook horloges, klokken en zilveren bestek verkocht.Juweliersbedrijf Kiestra werd op 10 april 1900 opgericht. Pope Kiestra vestigde zich in dat jaar in de Poelestraat onder de naam P. Kiestra Goud- en Zilverwerken. Het bedrijf bleef drie generaties in de familie en werd daarna overgenomen door het echtpaar Van der Burg.
Goed gevonden. Dus dan zitten we al met een heel net venster, 1900-1907
Jep! Grappig, als je op P Kiestra Groningen zoekt op google kom je nog een paar zakhorloges tegen, allemaal met wapen.