Zeldzame Omega Seamaster Compressor

In het zeer aan te raden boek Omega Seamasters van Shozo Nakamura en Tadashi Noda (wie kent ze niet…)
Stond een benaming en een paar afbeeldingen van een Seamaster die ik nog niet kende.
Het betrof een Seamaster Compressor. Ik kan niets hierover op het internet terugvinden.

Volgens het japanse boek betreft het referentienummer ST 166.042 uit het jaar 1969. Het caliber is de Omega 565, een automaat met zwanenhals fijnregulering. Het caliber 565 werd volgens de Omega site ontwikkeld in 1965, en volgens het boek van Anton Kreuzer in 1966.

Als ik de tekeningen in het japanse boek goed bekijk, dan zit het bijzondere van dit horloge in het feit dat de kast middels 4 veren als het ware dichtgeklemd zit, vandaar de naam Compressor.
Het is onmogelijk het horloge zelf te openen. Er is een speciaal hulpstuk voor nodig. Vandaar dat je dit model nu nog maar weinig tegenkomt wellicht.

In de jungle die markplaats.nl heet kwam ik een advertentie tegen van een vierkante Omega die verdacht veel leek op de Seamaster Compressor. Het kon haast niet anders of het moest dit model zijn. Na enig onderhandelen met de verkoper een faire prijs overeengekomen.

De wijzerplaat van (het inmiddels) mijn exemplaar is aan de randen rondom (rare benaming voor een vierkant horloge) aangetast. Verder ziet het horloge er nog zeer gaaf uit. Er zat nog een Omega hangtag bij.

Deze hangtag bevestigde de informatie die in het japanse boek staat.
Referentie ST 166.042, caliber 565, tevens wat hoogst waarschijnlijk het serienummer is 27600409, plus nog een getal 39822. Wat dit laatste kan betekenen weet ik zo niet. Op de voorkant van de hangtag staat 6400.

Het horloge komt met de originele stalen band #1193 met end links #598. De band is op volledige lengte.

Het feit dat ik nog nooit van de benaming Seamaster Compressor had gehoord moet haast al wel aangeven dat het een type is wat maar weinig voorkomt.

Als ik het design zo bekijk was mijn eerste gedachte dat het een horloge uit de zeventiger jaren betrof. Het feit dat het horloge uit 1969 komt maakt dit model wellicht een voorloper van de zeer funky kastvormen en wijzerplaatkleuren uit de jaren 70.
Leuk detail: De Heuer Monaco is ook vierkant en kwam ook uit in 1969.

Een mooie en zeldzame aanwinst in mijn Omega collectie.

gr,
Hans Mennink

Heel erg mooi Hans…

Das een hele bijzondere Hans, ik heb nog even zitten kijken op http://www.old-omegas.com/ maar kom in de brochures van de jaren 60 en 70 niets tegen over dit model. Ben wel benieuwd of je meer te weten komt, succes in ieder geval.

Ruud

Daar heb ik er ook twee van.
:smiley: Not! Erg leuk Hans en bijzonder is altijd extra leuk! Zou wel een foto van de binnenkant willen zien maar dat is waarschijnlijk uitgesloten.

Hier overigens een link naar de Omega Compressors site: http://www.omegacompressors.com/

super… (tu)

Mooie aanwinst Hans.

Ik heb dit model maar een paar maal tegengekomen in mijn lange loopbaan.
Deze kast kan men wel openen zonder het speciale gereedschap.
Langs de bodemzijde zie je vier inkepingen waarin e en schroevendraaier kan insteken, moet wel dezelfde breedte hebben als de gleuf. Door dan te drukken en kantelen naar de bodemzijde en tegelijkertijd een druk uit te oefen op het glas, kan met een paar vingers, en zo in de vier inkepingen eens te drukken , komt langzaam de kast uit de lunette. Het glas met daaronder een joint kan men er af nemen, kroon moet met een gereedschapje afgetrokken worden, is een opwindstift in twee delen zoals bij de mono block kasten, wanneer de kroon er af is met een kleine schroevendraaier de tige kant uurwerk terug indrukken, in opwindstand en dan kan men zo het uurwerk uit de bodem halen.

Wat klinkt dat simpel :). Ik denk dat er niets van het fraaie horloge zou overblijven als ik je gebruiksaanwijzing zou volgen… Maar dat ligt aan mij en niet aan de beschrijving :slight_smile: Maar helaas, ik heb er geen…

Als ik die verhalen zo af en toe lees van jou en Henrik dat is het toch wel de moeite waard om marktplaats en dergelijke in de gaten te houden.

Ik ben daar al jaren mee gestopt, omdat er dagelijks zoveel troep en immitaties (of is dat hetzelfde :slight_smile: ) wordt aangeboden dat het veel te veel tijd kost om wat leuks te vinden.

@Ruud, Ik had ook gekeken op die site, er staat veel op, maar helaas niets over dit model.

@Freddy, ik heb de omschrijving omtrent het openen een stuk of viermaal gelezen, maar er is nog geen Eureka lampje gaan branden :slight_smile: . Ik denk dat ik het openen toch maar aan specialisten zoals jij over zal laten

@Jurgen, Ik heb ook een tijdlang niet op marktplaats gekeken. Ik word helemaal wanhopig van alle replica´s daar zo langzamerhand. De pareltjes zijn er few en far between.

Erg mooi Hans, “a sign of time”

Heel apart, Hans.

Ik zag hem staan maar trok er mijn neus voor op…:sunglasses: (how stupid can you be ?)

Mooie en vrijwel unieke wijzers (tu)

Hmm, met marktplaats moet je geduld hebben…tussen al die troep zit blijkbaar vroeg of laat toch iets heel erg interessants zoals deze Omega. Wanneer je dan ook nog een beetje verstand van zaken hebt, zoals Hans…
1 + 1 =

Ik vind het eigenlijk wel een heel mooi ding!

Gefeliciteerd!