Zenith El Primero jaren 70 glas verwijderen + wijzerplaat vraag

Beste forumleden,

Sinds kort ben ik bezig met het opknappen van een oude Zenith El Primero. Het glas is kapot en dit moet vervangen worden, maar ik krijg het er niet uit. Het glas zit (volgens mij) verlijmd en eronder zit een bezel (die moet er ook uit). Weet iemand hoe ik dit glas er uit kan krijgen?
Ook zat er bij dit horloge een goud/messing kleurige wijzerplaat terwijl ik dit horloge op internet alleen met een blauwe wijzerplaat kan vinden. Iemand een idee of dit klopt? Alle indexen e.d. zitten namelijk wel nog gewoon op de plaat en er zijn ook geen blauwe sporen, dus zou dit toch de originele kleur moeten zijn…
edit: Weet iemand trouwens ook hoe ik de band uit elkaar kan krijgen?
Hieronder wat foto’s:


Hopelijk kan iemand mij helpen. Alvast bedankt voor jullie hulp!

Ik denk dat ie verlijmd is, of soms hebben sleuf in het glas en behuizing en wordt dan met rubberen ring ingeperst.
dat zou je op nieuwe glas moeten zien, en ander kan je langs het rand alcohol 96% of aceton inspuiten.
namelijk die lossen lijm op alleen aceton is agressief op alles van verf en rubber.
Groet Iwan

Opsturen naar Bastinck en van Druten in Wijk bij Duurstede, die kunnen het glas voor je verwijderen en een nieuw exemplaar plaatsen. Niets chemisch gaan gebruiken want dan gaat je bezel naar zijn mallemoer.

Gr. Hugo.

Alcohol is niet zo agressief, en natuurlijk is beste om aan een specialist te overlaten.
Maar ik vermoed dat bezel opgeplakt is op onderkant van het glas net als bij Omega Speedmaster Mark 2 ??? kan me ook vergissen.
Groet
Iwan

@Kaleiwan: Bedankt voor je advies, maar ik denk dat, zoals Hugo al zei, dergelijke chemicaliën de bezel zullen verpesten. :slight_smile:

@Hugo: Bedankt voor de tip, maar ik wil het glas het liefst zelf verwijderen, aangezien ik vóór het plaatsen van het nieuwe glas de kast van binnen schoon wil/moet maken in de ultrasoon en dit gaat niet met de bezel erin (die kan er alleen uit als het glas eruit is).
Het glas laat ik trouwens bij Alma Findings doen, daar heb ik goede ervaringen mee en zij hebben 40 jaar ervaring in glazen.

kaleiwan Schreef:

Alcohol is niet zo agressief, en natuurlijk is
beste om aan een specialist te overlaten.
Maar ik vermoed dat bezel opgeplakt is op
onderkant van het glas net als bij Omega
Speedmaster Mark 2 ??? kan me ook vergissen.
Groet
Iwan

Die indruk had ik ook, dat de bezel en het glas op elkaar geplakt zitten… dan zou ik dus de bezel moeten aandrukken om het glas eruit te krijgen…

Het is me al gelukt. Aangezien het glas toch al kapot is, heb ik voorzichtig het glas gebroken en voorzichtig het glas eruit gehaald. De bezel zat nog vast, omdat er een ring voor zat. Die heb ik met de pincet voorzichtig losgetrokken, waarna ik de bezel eruit kon halen. De bezel is ongedeerd gebleven. De ring die tussen het glas en de bezel zat, is helemaal uitgedroogd. Nu kan ik de kast schoon gaan maken en deze opsturen naar Alma.
Bedankt. Hopelijk kan iemand mijn twee andere vraagjes ook nog beantwoorden! :smiley:

Een paar fototjes:Dat is een goed nieuws, het is ook een van mijn favoriete uurwerken ( dus een foto van zou ook leuk zijn ).
Wat wijzerplaat betreft denk ik dat het oude origineel ding is en in een klein serie uitgebracht.
Je kunt ook nummer van de kast en uurwerk met de foto opsturen naar Zenith klanten service en wie weet kunnen ze je wat meer vertellen.
Succes
Iwan

Op het moment ziet het uurwerk er nog zo uit:


Als het horloge klaar is komen de foto’s van het eindresultaat uiteraard op het forum te staan!

Ik verwijder het glas altijd met een tasseaux die ik binnen in de kast op het glas leg en dan een tikje van de plastieken hamer en het glas komt er uit.
Een tasseaux is een ronde vorm om glazen mee in te persen. Je kan er ook met een klein hamertje op het glas slaan maar dan wel oppassen dat je de binnenring niet beschadigt. Het glas was toch al stuk en nu eruit zo te zien.
Nooit met aceton of iets dergelijk mee aankomen anders lost de dichting rond het glas op.

Om de band te verwijderen, zijn kleine veerpinnen en met een kleine schroevendraaier in de gleufjes de pennen opzij duwen zoals een gewone veerstift.

De wijzerplaat was origineel blauw van kleur . Ben dit nog al tegengekomen bij Breitling ea. Komt door het uv licht dat de bleuwe kleur verdwijnt, zal daarom nooit een uurwerk kopen met die kleur. De nieuwere uurwerken hebben er minder last van zegt men.

Prachtig bezig, doe zo voort.

Veel genot aan het herstel.

Groetjes

Dat is nu stryptis naar mijn hart(tu), echt blote waarheid. Doe je alles zelf? Als hobbyist of beroepsmatig.
Groet
Iwan

@ Freddy: Bedankt voor de tips. De band heb ik inmiddels los. Er zitten een paar schakels in die niet meer mooi recht vallen, dus die moet ik ook nog open/los zien te krijgen…
Wat betreft die wijzerplaat, ik vond het al erg raar, dus bedankt voor de opheldering daarover. Opnieuw op laten maken zou het horloge waardeloos maken, lijkt mij, of niet?

@ Kaleiwan: Ik doe inderdaad alles zelf. Ik heb het horloge min of meer gered van een langzame dood… Uurwerk zat vol met corrosie, dus dat ben ik allemaal aan het herstellen. Ik moet nu alleen nog wachten op een paar nieuwe onderdelen, voordat ik het uurwerk weer in elkaar kan zetten.
Ik ben gewoon een van de vele hobbyisten die graag aan horloges sleutelt.

Nou dat vind ik nu leuk en zou ook zelf willen doen maar moet eerst basisch kennes opdoen.
Laats was op De rikketik iemand uit Berchem ( Be )http://www.stapindetoekomst.be/index.php?option=com_content&view=article&id=74:uurwerkmaken&catid=42:juwelen&Itemid=67 aan folders uitdelen voor horlogemakers cursus / opleiding en is niet duur maar te ver van Amsterdam.
Groet
Iwan

kast, knoppen en band zijn in de ultrasoon geweest en dat ziet er meteen een stuk beter uit. Een week geleden heb ik Friederichs gebeld voor de onderdelen en toen ik vandaag belde of er al meer duidelijk over was, zeiden ze dat het nog wel twee weken kan duren voordat ze uberhaupt weten of ze de onderdelen wel kunnen krijgen. Ik heb daarom besloten de onderdelen bij Cousins UK te bestellen. Nu maar hopen dat ze snel binnen zijn! :smiley:

Is deze aanbod wat voor je?
Groet
Iwan
http://stores.shop.ebay.nl/studio-620__W0QQ_sidZ7566713?_nkw=el+primero&submit=Zoeken

Die was ik zelf ook tegengekomen. De prijzen zijn echter belachelijk. Bij de fournituren handel betaal ik namelijk beduidend minder. Bij Cousins heb ik het volgende besteld:

Zenith 3019 401 Winding Stem (ZEN3019401) x 1 @ £6.80 each.

Zenith 3019PHC 25571.1 Date Ring 3 o’clock Black Figures on White Background (ZEN3019PHC25571) x 1 @ £18.65 each.

Zenith 3019PHC, 400, 180.2 Barrel Complete (ZEN3019PHC1802) x 1 @ £24.15 each.

Zenith 40.0, 3019PHC 705 Escape Wheel (ZEN3019PHC705) x 1 @ £19.75 each.

Zenith 40.0, 3019PHC, 721 Balance Complete (ZEN3019PHC721) x 1 @ £43.95 each.

Zenith Crown Tap 9 x Ø5.00 x2.50 (Pend) Stainless Steel Waterproof (C8735WA) x 1 @ £15.95 each.

Web Discount (WEBDISC) x 1 @ -£12.94 each.

Dat zijn best redelijke prijzen vind ik. Wat het bij Friederichs zou kosten, weet ik dus niet, maar ik heb helaas te weinig geduld om daar op te wachten!:smiley:

De prijzen zijn trouwens wel zonder VAT (BTW) en verzendkosten.

Toch bedankt voor je tip! :smiley:

Ik kwam ze toevallig tegen en wat echt kost geen flauw idee, maar weet dat je voor horloge in onderdelen 3 maal of meer betaald dan compleet horloge vanuit fabriek.
Succes en Groet
Iwan

Dat klopt. El Primero uurwerken worden in principe echter niet los verkocht, omdat deze enkel en alleen in de eigen horloges van Zenith gebruikt worden (voor het merk in 2000 werd overgenomen door LVMH groep werd dit uurwerk wel voor andere merken gebruikt, Rolex bijvoorbeld). Aan onderdelen komen voor een Zenith uurwerk is ook moeilijker dan bijvoorbeeld een standaard ETA. Gelukkig heb ik in ieder geval de benodigde onderdelen gevonden. Als ze binnen zijn kan ik eindelijk dit prachtige stukje techniek weer in ere herstellen! :smiley:
Ik hou je op de hoogte :)-D

Wat mij steeds heeft verbaast, dat Rolex met uurwerk van Zenith El Primero drie maal duurder is dus dat is van de zotte.
Succes en ik kijk naar uit hoe zich ontwikkeld.
Groet
Iwan