Zoldervondst 2x Onbekende zakhorloges, wie kan mij helpen?

Beste leden,

Gisteravond verder op zolder gekeken of er nog meer oude zakhorloges waren. Wat bleek, 2 mooie zakhorloges in volgens mij nog prima kwaliteit. De buitenkant heeft mooie graveringen en het uurwerk ziet er mooi uit. (volgens mij niet heel ingewikkeld) Na het opwinden van 1 zakhorloge begon het te lopen! Ik kon het werkelijk niet geloven. Mijn vader was zelf ook erg verbaast dat het na zo’n lange periode nog begon met lopen.

Het ene zakhorloge (die loopt) heeft een mooie gravering met een paard op de achterkant. Aan de binnenzijde van de deksel staat: BEAUCOURT met aan de zijkant naast, en onder elkaar: 2880, 4089, 1939, 2615 en 12^06? en 0V1031?
De cijfers klinken raar maar ik kan er echt niks van maken. Dit is wat er staat en sommige staan onder elkaar.

Na opening van de tweede deksel komt het uurwerk. Hier staat in een gegraveerde hoefijzer: BEACOURT. Ik kon zien dat het een hoefijzer was en het komt overeen met de afbeelding van de paard op de achterkant, dus het moet haast wel. Verder staat er ‘‘Le Flouron’’ in een gegraveerde vlag. Ook staat er bij het wijzertje (ik weet niet wat het is) FA onder elkaar en SR.

Hierbij de foto’s van het eerste zakhorloge:

Voorkant:
<img src="/uploads/db9961/original/3X/1/3/138c54df4272ac521cb0d67cc573537296ceb908.JPG" width="375"height=“500”>

Achterkant: (paard is op de afbeelding moeilijk te zien)

Het tweede zakhorloge met gegraveerde achterkant en gesigneerde goudkleurige binnenkant (deksel etc) zal ik zo hieronder beschrijven. Hierbij alvast een foto van de beide zakhorloges:

Onderste zakhorloge is degene die hierboven staat beschreven! (loopt goed)

Nogmaals, ik vind het ongelofelijk mooi dat het zakhorloge nog na zoveel jaar loopt. Ben erg benieuwd naar wat er allemaal in zit.

Heeft iemand informatie over dit zakhorloge?

Alvast bedankt en fijne avond!

Heb al wat info gevonden over het merk Beacourt! Waarom er een paard en hoef op staat is mij nog niet bekend.

Hierbij het tweede zakhorloge:

Er staat geen merk op (denk Frans net zoals de Beacourt.) Achterkant heeft graveringen.
Bij het openen van de eerste deksel staat er op de binnenste deksel (goudkleurig):

Remontoire?
Gylindre 6 Rubis?

Aan de binnenkant van de deksel staat het nummer 863 en op het uurwerk staat er avance. In het Frans betekent dit voorsprong. Naast avance staat er retard, dit betekent vertraging. Het uurwerk is volgens mij compleet maar loopt niet, geen flauw idee hoe het komt. Bij het opwinden draaien de eerste twee radertjes maar de rest niet. Tot 10 minuten later, toen ik na nog een paar keer opgewonden en een klein tikje te gaf het begon te lopen. Geniaal.

Hierbij de foto’s:

Voorkant:

Achterkant:

Deksel en uurwerk:

Alhoewel het misschien niks bijzonders is ben ik erg blij met de vondst. Zit een stuk geschiedenis achter…

Dat zijn twee zakhorloges die rond 1900 zijn gemaakt.
De Beaucourt is made in France en gemaakt bij de Japy freres fabriek in Beaucourt.
Ze maakten heel veel klokken, wekkers en zakhorloges en gebruikten ook veel verschillende merknamen, hier is een link over Japy Freres.

http://www.artclock.nl/horloges-pagina-2-info/11-japy-freres-history-marking-year-kopie

Het andere zakhorloge lijkt me een Zwitserse te zijn, het uurwerk komt me bekend voor.

Volgens mij beide 2 basic zakhorloges uit begin 20e eeuw met onedele kasten. waarde is niet noemenswaardig maar toch erg leuk om te hebben en zeker dat ze nog functioneren na al die jaren in diepe slaap.

Remontoir is geen merk, maar is gewoon een aanduiding dat het horloge een kroon opwinding heeft. Voor die tijd moesten zakhorloges met een sleuteltje opgedraaid worden.

1 like