Zwitserland trip - LAATSTE DEEL (Pfew..) - modemburner

Het heeft een tijdje geduurd voordat ik wat tijd kon vinden om het laatste deel van mijn trip te posten.
Alsnog…

Eens kijken - waar was ik gebleven ?

We zijn op bezoek geweest bij Phillipe Dufour. In zijn atelier troffen we zijn dochter en twee horlogemakers aan, de meester zelf was iets verlaat. Na ongeveer 20 minuten kwam de grote Lexus terreinwagen de parkeerplaats opgereden.


Na een rondje handjes geven kwam het gesprek al snel op het project dat tot ergens in 2009 de capaciteit van zijn werkplaats volledig opslokt: de Simplicity…


Hij vertelde wat er tijdens het proces veranderd is. Niet zo veel, maar als meest in het oog springend detail was besloten om enkele jewels wat groter te maken, vooral om esthetische redenen; hij vindt dat je enkele mooie jewels goed mag laten zien.

Op onderstaande foto kun je de verandering zien:


Her horloge met het bandje is Dufour’s eigen horloge, een prototype van de Simplicity, de andere is een uurwerk dat nu in de kast gelepeld wordt en bijna klaar is voor levering aan een blije klant.


Een van de horlogemakers in dienst van Dufour - ex IWC. Hij vertelde dat werken voor Dufour betekent dat je weer “terug naar af moet”. Hij dacht heel wat van finishing te weten (naar eigen zeggen), maar voelde zich weer een beginneling toen hij bij Dufour in de leer kwam…

Op onze vraag of Dufour eens kon tonen hoe hij toch aan die fraaie finishing kwam antwoordde hij dat hij een kleine demo kon geven op een stukje “scrap metal”. okay…


Cote de Geneve is zoals bekend simpelweg het aanbrengen van krasjes in metaal in een bepaald patroon. Hiervoor wordt een ronddraaiende houten pen gebruikt die in een rechte lijn over het oppervlak getrokken wordt.


Geheim van de smid: om de krasjes te maken wordt de kop van de houten pen “geladen” met zandkorreltjes: de pen wordt eerst in een papje gedoopt, waardoor enkele zandkorreltjes zich op de kop vastzetten en de krasjes veroorzaken. Weer wat geleerd…


Daarna wordt de pen in parallele strepen over het oppervlak getrokken…

…hier het resultaat. Afijn, jullie snappen het idee…

Een andere manier van decoreren (voor ronde wieltjes) waarvan ik de naam vergeten ben, wordt hier gedemonstreerd.


Het tafeltje met het wieltje dat gedecoreerd gaat worden wordt met de hand snel rondgedraaid, waarop de pen erop gezet wordt, zodat een soort “cirkelvormige Cote de Geneve” aangebracht wordt (wie weet de correcte naam hiervan ?).

Resultaat is niet mis:

Na deze demo (de horlogemakers zeggen dat hij 't er allemaal erg makkelijk uit laat zien, maar dat 't nog niet zo simpel is als het lijkt. Is dat niet een teken van een echte meester, dat 't er allemaal erg eenvoudig uitziet ?) liet hij ons nog een paar stukjes uit zijn kluis zien:


Als eerste een pocketwatch minute repeater uurwerk dat hij een lange tijd geleden had gemaakt, toen hij zich nog een grote naam moest verwerven. Dit gebruikte hij om langs potentiele opdrachtgevers te gaan om zijn kunsten te tonen.

Een van deze opdrachtgevers was Audemars Piguet. Na het zien van bovenstaand uurwerk bestelde ze vijf repeater uurwerken voor zakhorloges. Deze werden natuurlijk onder de naam van AP verkocht, maar zijn gemaakt door Dufour.
Dit exemplaar


was een tijd geleden aangeboden op een veiling en is volgens Dufour voor ongeveer een miljoen us$ verkocht aan een verzamelaar uit Singapore, die 't naar Dufour had gestuurd voor een servicebeurt, vandaar dat hij 't nu even in bezit had. We mochten met zwetende handjes de repeater-functie activeren en het geluid is verbazingwekkend. Erg fraai stukje werk.

Het was een waanzinnige trip. Razend veel gezien (zoals jullie hebben kunnen zien).
Een echte “pressure cooker” in de betere horlogekunsten…

Dank voor 't kijken en alle vriendelijke reacties…

Groet
Mark

Marc,

Jammer dat dit het laatste deel was…Wanneer is je volgende trip :wink:

Bedankt voor de reportages!

Groet,

Richard

Geweldige reportage, bedankt Mark.

Ruud

Bedankt Mark! Heel mooi om zo jou reis te volgen en over jou schouder te mogen meekijken in verschillende keukens.

Gerwin

leuke reportages , en jammer dat het de laatste is… :wink:

Bedankt voor al je super reportages Mark, geweldig om te zien hoe vakmensen nog op de ambachtelijke manier horloges maken; allemaal heel informatief en erg leuk om op deze manier met jullie “mee te reizen”!

Klein puntje: als de meester laat zien hoe je “cotes de Geneve” aanbrengt, moet je natuurlijk wel ff informeren wat voor hout, wat voor slijpmiddel met welke korrel, toerental van de aandrijving enz. enz. enz. dat soort info wil een knutselaar natuurlijk graag weten! :smiley:

Groet,

Prachtig, Mark V! Mooi verhaal met mooie foto’s.

Dat van die decoratie van de wieltjes: ik weet alleen de Duitse term: Sonnenschliff. Wordt veel in de Glashütter traditie gebruikt voor decoratie van kroon- en sperrad (heet dat laatste zo of is dat een Germanisme?).

Bedankt voor je verslagen!

Gerard

Echt een adembenemende serie !

Ik heb genoten van je verhaal Mark, je hebt ons mooie dingen laten zien.

hele mooie serie. kijk nu al uit naar een eventueel vervolg/nieuwe reis.

maar toch even een vraag, ik vroeg mij af hoe je bij al die specialisten “binnen” komt.

je bent werkzaam in de branche, of een hele goede klant??

groeten Arno.

Bedankt voor alle verslagen, je bent er maar druk mee geweest. Het was een genot om te zien hoe ambachtelijk deze vaklieden te werk gaan. Heel mooi! :smiley:

Nee, niet werkzaam in de branche…
Enne - was 't maar waar dat ik een hele goede klant ben :slight_smile: helaas geen Dufour of Roth bij mij op het nachtkastje.

Het gaat allemaal om het hebben van de juiste vriendjes…

Groet
Mark

Mark, enorm bedankt voor al deze schitterende reportages. Wat een reis is dat geweest… De creme de la creme van echte vakmanschap.

gr,
Hans Mennink

Hartelijk dank, Mark

Enne… vergeet de luchtvochtigheidsgraad niet.
Daniel Roth vertelde ons dat hij GEEN Cote de Geneve aanbrengt als het regent. Hij heeft geen airco, dus de luchtvochtigheid in zijn werkkamer is dan kennelijk te hoog om deze decoratie volgens zijn standaard aan te brengen…

Kijk, DAT is perfectionisme :slight_smile:

Volgende keer dat ik bij Dufour ben zal ik je vragen overbrengen… Ik zag in Dufour’s achtertuin koeien lopen. Het papje om het hout te “laden” deed me wel een beetje denken aan wat koeien achterlaten op een sappig weilandje. Wie weet ?!

Groet
Mark

Bedankt Mark voor de mooie reportages.

Paul, als je de cote de Génève bekijkt die Dufour heeft aangebracht, zie je dat de ene streep groffer is dan de andere. Dit komt door het verminderen van de zandkorrels tijdens het wrijven, daardoor krijgt men nooit een regelmatig patroon.
Er bestaan rubbertjes met metaaldeeltjes in, maw een lang cylindrisch steentje dat ronddraait en geljkmatig afslijt en de korrelstructuur gelijk blijft. Dit syseem wordt toegepast door de meeste grote merken.
Als ik tijd heb zal ik er eens foto’s van maken, heb deze steentjes hier liggen.

Mooie serie, Mark (tu)

Ik ga alle delen nog eens op mijn gemak nalezen. Ik vind dat jouw serie dat wel verdiend.
Hartelijk dank voor alle delen.
Uit ervaring weet ik dat er zeer veel tijd gaat zitten in het maken van dit soort posten.

Het moet een inspirerende reis zijn geweest.

Hartelijk dank voor dit zeer uitgebreide en boeiende reisverslag Mark (en de tijd die je er in hebt gestoken!), een genot om te lezen!