10 Jaren plan, realiseerbaar of

Hallo allemaal,

ik heb momenteel een bestelling staan en dat duurt nog een maand of 2 voor die eindelijk binnen is. Dan heb ik, tezamen met de IWC, mijn betaalbare wenshorloge’s in huis. :slight_smile:

De tijd van impulsaankopen is geweest en ik wil me dus alleen nog richten op horloge’s die ik écht graag wil hebben. Eentje daarvan behoeft een nogal lang spaarplan, uitgerekend kom ik uit op zo’n 10 jaar!!!

Nou is mijn vraag: is dit te doen, of is dit onbegonnen werk?

Het horloge wil ik zoiezo niet nu of morgen al halen (heb er het geld ook niet voor) want het is echt iets voor later als ik wat ouder ben (over 10 jaar zou iik dus 33jaar zijn). Zelf heb ik er wel goede hoop in dat het lukt, omdat ik de komende 10 jaar me kan vermaken met de 2 horloge’s die ik dan dus al in bezit heb. Maar nu wil ik dus graag de meningen of visies horen van anderen (meer ervaren spaarders/verzamelaars).

Alle spaartips, opmerkingen oid zijn welkom. :slight_smile:

Bedankt.

Hallo Jaap-Wim,

Met een glimlach heb ik jouw post gelezen. Tot een jaar of drie terug dacht ik ook zo. Ik legde iedere maand geld opzij met als bestemming horloge. Ik spaarde niet voor 1 specifiek horloge, maar spaarde wel. Ook liet ik mij tot nu toe niet afleiden door Limiteds en dergelijke. Totdat…

Ik een vriendin kreeg die ook wat aandacht wou. Om die aandacht te realiseren kon ik dus minder sparen. En nu krijgen we over een paar weken de sleutels van ons nieuwe huis en heeft het hele spaartegoed een totaal ander doel gekregen. Je kan wel raden welk doel…

Mijn advies is om automatisch te sparen. Misschien wel op een manier zodat je het geld ook niet makkelijk liquide kan maken. Wij hebben afgesproken dat ik iedere maand voor een horloge mag sparen. Ik moet dat geld wel echt sparen, dus wanneer ik roep dat ik virtueel al 1000 euro heb gespaard heb ik een probleem. Tot op heden werkt dat erg goed.

Maar zoals met veel dingen: het is ook van belang hoe je hier zelf mee omgaat. Heb je veel of weinig discipline en dat soort dingen. Maar om terug te komen op jouw vraag: ja, ik denk dat het kan om op de lange termijn voor iets (lees: horloge) te sparen.

Gerwin

Hoi Jaap-Wim

Ik denk dat het met plan niets mis is. Het plan kan die 10 jaar makkelijk overbruggen. Ik denk dat er in de komende 10 jaar met jou nog genoeg gaat gebeuren. Mogelijk heb je over een paar jaar wel een volledig ander hobby, waar ook geld in gaat zitten. In het algemeen is het goed om wat te sparen voor welk doel tzt dan ook.
Succes.

Spreekwoord: " Het begin van het krijgen is het einde van het verlangen… "

Ook als je daarvoor 10 jaar hard hebt gespaard.

Gewoon doen wat je op dat moment leuk vind, de jacht op een horloge is vaak net zo leuk als het daadwerkelijk toevoegen aan je collectie.

Op dit moment heb ik liever een aantal zaken in mijn huis geregeld dan een horloge van ong 5000 euries of meer.
Gelukkig heb ik al een horloge :smiley:

Succes (tu)

Ik dacht dat ik die IWC toch al weer te koop had zien staan, of heb je je (weer) bedacht :wink:

Weet je wat het is, een droomhorloge bestaat alleen als je er van droomt, het bezit is het einde van het verlangen, daarna zul je jezelf toch weer een nieuw doel stellen, waarschijnlijk in de vorm van een nieuw droomhorloge.

Mijn idee, blijf lekker dromen van dat droomhorloge, en geniet van het leven :smiley:

Ruud

Jaap-Wim, neem een spaarvorm waar je iedere maand automatische een bedrag op laat storten waar je de eerste 10 jaar niet aan kan komen anders moet je boete rente betalen en als die 10 jaar om zijn kun je er een mooi horloge van kopen. Dit alles gaat zo geruisloos dat je er niet meer aandenkt enne… 10 jaar zijn zo om hoor…!

Vraag me af of het droomhorloge van nu ,over 10 jaar nog steeds je droomhorloge is ? :slight_smile:

ik heb zelf ook een droomhorloge : een vintage Patek uit de 60ties ref 2497 die zal niet zo snel vervangen worden door een ander horloge, mede omdat dit model al jaren op mijn lijstje staat, met stip
ik kan er ook niet echt voor sparen omdat dit model alsmaar duurder word,

-----'t bezit van de zaak is het eind van 't vermaak ----dat klopt ook meestal wel.
en daarom lig ik er ook niet echt wakker van,dat de Patek er waarschijnlijk toch nooit komt.
maar er is natuurlijk niks op tegen ,om zo wie zo wat geld te sparen voor een bizonder horloge zolang het realiseerbaar is binnen niet al te lange tijd,
anders kun je natuurlijk ook iedere maand een paar staatsloten kopen :slight_smile:

Groet André

Ik zal je adviseren om het niet te doen.
Kijk dat je wilt sparen voor een duur horloge is goed zoals Gerwin al aangeeft, maar 10 jaar is lang en in die tijd kan er veel gebeuren. Stel je spaart 5 jaar lang voor dat horloge maar op de een of andere manier heb je na die tijd veel meer geld (loterij, erfenis, beter werk enz.) dan heb je dus 5 jaar lang gespaart voor een horloge dat je opeens kunt kopen. Dan zou je die voorafgaande 5 jaar op horlogegebied als verloren kunnen beschouwen. Als je teveel op de toekomst gaat focussen dan mis je wat er in het heden gebeurt. Maar nogmaals je moet het zelf weten en misschien heb je een heel goede reden om die 10 jaar wel te sparen.

Maar uit nieuwschierigheid, mag ik vragen wel horloge jij zo begeerd dat je er 10 jaar voor wilt sparen?

Wat een nuttige en mooie heldere antwoorden allemaal. Bedankt allemaal daarvoor.

Die vorm van automatisch sparen (Gershwin en Dominic) dat spreekt mij erg aan, ik zal eens een systeem bedenken, of langs de bank wippen om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Aan de anderen, ik ben me er van bewust dat er onverwachte uitgaven (of inkomsten) kunnen komen. Momenteel zit ik nog op school en heb nog niet echt een vast inkomen, hoe dan ook, het maandelijkse spaarbedrag moet m.i. enigzins rendabel zijn, daarom is het denk ik ook een zolang uitgesteld plan. Om jullie wat meer licht op deze zaak te bieden:

zoals sommigen misschien wel weten heb ik hiervoor een van der Klaauw gehad, een gecompliceerd horloge máár met en vrij basic uurwerk. (desalniettemin, een erg mooi horloge met een erg mooi uurwerk)

Nou wil ik dus graag nog eens een echt goed en mooi gecompliceerd uurwerk die zijn prijs enigzins kan rechtvaardigen (dus geen opgetuigde 7750), hierbij kwam ik uit op een Perpetual Calander 3940 van Patek Phillipe.

Na veel zoeken en prijzen vergelijken ben ik er gaandeweg achter gekomen dat deze 2ehands, in nette staat en compleet met boekjes en garantie e.d. zo om en nabij de 25.000euro kan/zal gaan kosten. Dit is uiteraard een hele hoop geld en is niet iets dat je van de een op andere dag besluit te kopen (daarom dat ik het ook niet nú al zou willen, als ik hem nu al zou kunnen kopen). Dit heeft tijd en inspanning nodig en ben dus ook wel bereid hiervoor 10 jaar wat apart te moeten leggen. Mijn maandelijkse bedrag dat ik van plan was te sparen is… nu wel uit te rekenen denk ik. :wink:

Misschien dat het zo iets duidelijker is waarom ik er zo lang over nodig heb en als er nog andere horlogesuggesties of spaartips of gewoon opmerkingen zijn, ik hoor het graag. :smiley:

Hoi Jaap-Wim,

Ik heb sinds lange tijd niet zo gelachen als bij het lezen van dit draadje.

Jaap-Wim die 10 jaar lang geen horloge wil kopen, om te sparen voor dat ene droomhorloge??? Dat zal echt onmogelijk worden voor iemand die het woord impulsief zelf heeft uitgevonden. Ik wil hier wel een vaatje Perfect Draft bier naar keuze op zetten dat je plan echt niet gaat lukken.

Ik zie trouwens dat je gisteren nog geinformeerd hebt naar de prijs van een vintage Eterna horloge. En het andere droomhorloge (de IWC) had je toch onlangs nog te koop staan?

Maar ff serieus… het is natuurlijk een heel goede discussie. Ga je voor meerdere (Betaalbare) horloges in je verzameling, of ga je voor 1 bijzonder (en daardoor ook vaak duur) horloge? Dit jojo effect herken ik ook van mezelf. Mijn oplossing is als volgt:

Maak een short-list van horloges die je enorm graag in je bezit wilt hebben (Het begrip short-list is wel relatief, die van mij bestaat uit tientallen horloges). Doe onderzoek naar de horloges op die short-list, en bepaal per horloge wat je maximale prijs voor een gaaf exemplaar. Zorg dat je deze short-list met bijbehorende maximale bedragen uit je hoofd op kunt dreunen.

Vervolgens: Wees geduldig, en laat alle andere fantastische aanbiedingen rustig aan je voorbijgaan. Ga je op alle impulsen in, dan wordt je slechts afgeleid van je oorspronkelijke doel.

Je zult zien, na verloop van tijd zal er een horloge uit jouw short-list voorbijkomen, binnen het gestelde budget. Op dat moment is het dus tijd om direkt en adequaat te handelen.

Nu is een short-list niet statisch, maar zal regelmatig veranderen. (Als b.v. Andre weer een fantastisch draadje over de Angelussen heeft geplaatst, of als Ruud zijn mooie Seiko’s laat zien, of Gerard zijn Minerva en andere fraaie stukken uit zijn collectie , enz, enz…) Dit kan tot gevolg hebben dat je horloges in je verzameling hebt die niet meer voldoen. Op dat moment kun je de betreffende horloges met een gerust hart verkopen.

Als je goed inkoopt, kun je ze ook weer voor ongeveer hetzelfde bedrag verkopen, en zo blijft deze hobby betaalbaar. Je kunt zelf beslissen of je je verzamling wilt upgraden naar meer kostbare horloges. In dat geval moet je dus wel weer meer investeren, maar nogmaals…als je goed inkoopt blijft de investering intact.

Jaap-Wim, deze post is absoluut niet lullig richting jouw bedoeld, maar ik moest echt heel hard lachen.

gr,
Hans Mennink

als je het lange sparen op kunt brengen zal ik zeker ontzag voor je hebben.
ik hoop dat het de moeite waard is, dit niet om het horloge opzich maar als het zo duur wordt en je er zo lang voor moet sparen is het dan wel draagbaar?
ik zou me niet prettig voelen met een klokje van 25.000 om de pols wetende dat ik daar 10jaar lang voor krom gelegen heb.

mvrgr joost

Een leuke afwisseling dit draadje, zal eens proberen vanuit een andere invalshoek te reageren; Je bent nu 23, geweldige leeftijd, geniet er van en doe leuke dingen. Hoe vreemd het ook moge klinken, maar de 200 euro per maand (x12x10jaar=25K)die je nu met moeite opzij legt (en dus onttrekt uit je “leuke dingen” budget) zijn over een paar jaar wellicht peanuts. Wat ik wil zeggen, als je met 23 nog op school zit doe je in ieder geval een leuke studie neem ik aan. Straks met een leuk inkomen kan je relatief makkelijk over die 200 euro beschikken. Wie weet wat er kan gebeuren in die 10 jaar, vrouw ontmoeten, carriere maken, andere hobby enz. Dus geniet er nu van, hou je wish list gewoon in je hoofd en tzt komt er gewoon wel of niet van.

Denk met lichte weemoed aan toen ik 23 was, verdiende toen net zo veel als ik nu per maand aan gas/water/licht betaal…

Jaap


dit is de Patek ref. 3940 met eeuwigdurende kalender waar Jaap-Wim 't over heeft ,kost geen 25K maar eerder 40K volgens mijn info.
zal over 10 jaar ,als dit model nog in het programma zit van Patek,zeker niet goedkoper worden.

dit is de vintage Patek ref 2497 wat mijn favoriet is :slight_smile: , kost helaas wel iets meer :frowning:
groet, André

ik denk dat je voor iets moet sparen wat je redelijkerwijs kan realiseren .10 jaar voor een horloge sparen is m.i.z. te lang. 10 jaar sparen vind ik meer iets voor een inboedel van een koophuis of iets dergelijks.ik bedoel als je tien jaar sparen over hebt voor een horloge, hoeveel jaar moet je dan uitrekken voor andere duurzame artikelen/goederen ?

Je kunt ook vijf jaar sparen en dan alles in het casino op rood zetten… kan helpen (of niet) :smiley:
Zonder gekheid: ik zou nooit zo lang gaan sparen voor een horloge. Bovengenoemde argumenten (nu genieten, wellicht kun je straks wat makkelijker het horloge veroorloven) zijn valide en ik sluit me daar bij aan. Daarentegen kan ik me wel voorstellen dat je je droomhorloge (want het is echt een beauty) graag zou willen hebben. Maar zoals je weet: de meeste dromen zijn bedrog…

Ik zie dat nog niet zo 1,2,3 lukken bij jou JW. En bij 99 van de 100 ander posters hier ook niet trouwens.

10 jaar sparen…? Wat voor een horloge ben je dan wel niet van plan om te gaan kopen…???

Ik weet niet voor wat voor horloge je wilt sparen maar over 10 jaar is het horloge dat je nu wilt hebben waarschijnlijk twee keer zo duur.

Als je je JW een beetje kent dan weet je dat dit hem nevernooit gaat lukken.

i rest my case.

Petje af voor het 10jaren plan idee! Ik zou zeggen, als je ze kunt missen, leg dan beslist die ? 200€ per maand opzij. Maar doe dat met een algemener doel, omdat je inderdaad nooit kunt weten wat je in de komende 10 jaar met dat spaargeld zou willen doen. Smaken evolueren, hobbies komen en gaan … en helaas is het niet zo dat leuke studies per definitie en onvermijdelijk leiden tot goed betalende banen (praat maar eens met een willekeurige promovendus of post-doc).