Advies gevraagd bij de zoektocht naar een mechanisch horloge

Hoewel geen echte verzamelaar, ben ik wel een liefhebber van horloges. Ik zou graag een mechanisch horloge willen hebben waarbij je het mechaniek door een glazen bodem kunt zien. Ik noem maar even het (onbetaalbare) merk Glashütte. Ik wil er ongeveer 500 euro voor uitgeven. Daar zijn in ieder geval gebruikte maar soms ook wel eens een nieuwe voor te krijgen

Om een modelrichting aan te geven, merken en modellen die me aanspreken zijn het eerder genoemde Glashütte (Original en Nomos), Universal Genève, Eberhard & Co en Meistersinger.

Omdat er heel veel merken zijn, en omdat die vaak zowel automaten als mechanische horloges hebben, is zoeken een hele klus! Zeker als we de (recent) tweedehands er ook nog bij betrekken.

Zouden jullie me daarom wat merken kunnen noemen die dergelijke horloges hebben? De wensen zijn dus: mechanisch, een glazen bodem, lichte (wit/creme) wijzerplaat en een leren band? En die binnen het budget passen dus :wink:

Ik ben op zoek naar een bruikbaar horloge (niet voor dagelijks gebruik maar toch betrouwbaar) dus erg oude specialistische modellen die veel onderhoud nodig hebben liever niet. Dat zou ik namelijk allemaal moeten laten doen. Het merk is minder van belang maar een merk met historie heeft de voorkeur.

Alvast bedankt!

Groet,

Guus

hoi guus,

een meistersinger moet kunnen lukken binnen het budget
glashütte valt af of je moet wel heel veel geluk hebben. (spezimatic lukt natuurlijk wel)
nomos zou gebruikt ook moeten kunnen lukken , al worden ze niet veel aangeboden
eberhard traverstollo met glasbodem voor 500,- zal lastig worden ,maar je weet het nooit

realiseer je wel dat een nomos kwa maat een stuk kleiner is dan bijv een meistersinger , nomos meestal rond de 35 a 36 mm , meistersinger 38 / 43 mm , eberhard hangt af van het model 39 / 43 traverstollo.
glashütte is meestal ook max 39mm

misschien een model van tissot of een oris

http://www.oris.ch/english/index.html

mvrgr joost

misschien is dit wat, een goede prijs goed afgewerkt. En eigen modellen.

http://www.archimede-uhren.de/EN/Watches/7919-a25.htm

Maurice LaCroix, Pontos e.a.
Tissot LeLocle
Epos
kijk anders op de merkenpagina bij de wat lager geprijsde namen…

groet

Koop anders eerst eens een Seiko 5. Vaak met glazen achterkant zodat je het mechanisme kunt bekijken. Geen spectaculair mooi mechanisme, met geblauwde schroeven en veel rubies in beeld, maar wel een betrouwbaar en niet kapot te krijgen horloge.

Voor een eerste mechanische kennismaking zijn de Russische horloges ook aan te raden. Veel historie, zeer betrouwbaar en voor nederlandse begrippen messcherpe prijzen.

Een goed adres is http://www.poljot24.de

Bijvoorbeeld deze Poljot chronograaf met opgelegde cijfers

Je zou inderdaad kunnen kijken voor een Oris, Poljot, Maurice lacroix en Seiko. Maar ook een Zeno is voor dat bedrag te krijgen.

Bedankt voor jullie reacties

Ik zoek een horloge wat compleet anders is dan mijn Tissot T-Touch. Gewoon voor erbij. Dit horloge heb ik al een hele tijd en het voldoet nog steeds. De aparte sensortechniek was indertijd de reden om dit horloge te kopen. Het is anders dan gewoon een variant op een al bestaand product, er zit een verhaal achter. Dat vind ik leuk.

Leuke anekdote. Toen ik het kocht waren de titaan modellen nog niet leverbaar in Nederland dus die moest ik natuurlijk beslist hebben :wink: Nee meneer, dit horloge bestaat alleen in staal vertelde de dame in de winkel vol overtuiging. De Tissot site liet echter wel de nieuwe titanium modellen zien. Ik heb hem daarom apart uit Duitsland laten komen.

Datzelfde zou ik waarschijnlijk hebben met een Bulova Accutron, ook zoiets aparts toentertijd.

Maar dus nu een mechanisch horloge waarbij ik het mechaniek kan zien aan de achterkant. Jullie noemen enkele modellen die ikzelf niet als mechanisch had ingeschat. Zijn ze dat wel allemaal dan?

Een samenvatting per merk
Meistersinger - vind ik mooi, iemand ervaring met dit merk? Die ene wijzer van de 1Z is ook zo lekker typisch.

Glashütte Specimatic - spreekt me qua model niet zo aan, ook ouder model lijkt me? Een echte/mooie Glashütte is dunkt me niet haalbaar.

Nomos - inderdaad veel kleiner in diameter dan ik me had gerealiseerd. Wel een mooi strak horloge (Tangomat). Omdat je het bijna niet tegenkomt is het ook moeilijk te bepalen wat het kost.

Eberthard & Co. Traversetolo - inderdaad te duur

Oris - maakt zeker mooie modellen maar hoe duur zijn de mechanische versies?

Tissot LeLocle - is dit wel een mechanisch horloge met een zichtbaar uurwerk?

Archimede - echt zo’n merk waar alles voor spreekt, maar waar je toch zo’n gevoel in je buik van houdt, is het wel echt wat :wink: Iemand ervaring mee?

Maurice LaCroix - mooie modellen, zeker de Pontos modellen. Maar hebben ze wel een glazen achterkant? Lijken me ook nog wel vrij duur. Iemand een idee?

Epos - ook enkele mooie modellen. Hier dezelfde vraag, wel een glazen achterkant? Kan ik ergens prijzen vinden?

Seiko 5 - deze modellen lijken me eerlijk gezegd niet aan te sluiten bij wat ik zoek. Ze ogen nogal grof in verhouding tot de andere genoemde merken. Is dit een oudere serie? Seiko heeft trouwens wel mooie horloges. De nieuwe Kinetics worden steeds mooier.

Poljot - inderdaad een merk wat je veel vind als je een mechanisch horloge zoekt. Sommige modellen lijken best mooi op de foto, maar zijn ze ook echt mooi afgewerkt? En is een Poljot betrouwbaar?

Zeno - ook enkele mooie modellen. Idee over de kwaliteit en prijs?

Er is heel veel moois te koop maar omdat ik op meer vlakken een dergelijke tic heb leg ik mezelf maar een grens op wat ik er maximaal voor uit wil geven. Anders komt het niet goed met het huishoudboekje ben ik bang :wink:

Wat is trouwens jullie ervaring met gebruikte horloges? Ik moet toegeven dat ik meer neig naar een nieuwe maar misschien is m’n droomhorloge nu net wel bereikbaar als gebruikt exemplaar.

Groet,

Guus

Meistersinger - vind ik mooi, iemand ervaring met dit merk? , = aardig wat forum mensen hebben er 1 en het is een prima klokje
Eberthard & Co. Traversetolo - inderdaad te duur = met dicht achterkant moet net gaan
Oris - maakt zeker mooie modellen maar hoe duur zijn de mechanische versies? = beginnen volgens mij bij ongeveer €500,-
Archimede - echt zo’n merk waar alles voor spreekt, maar waar je toch zo’n gevoel in je buik van houdt, is het wel echt wat :wink: Iemand ervaring mee? = al meerdere forum leden hebben er 1 en ik heb nog niks verkeerds over dit klokje gelezen.

Wat is trouwens jullie ervaring met gebruikte horloges? = hier moet je natuurlijk ook een beetje geluk mee hebben

mvrgr joost

Deze hebben alle een glazen bodem. De LeLocle is 330 euro
Pontos moet voor 5 a 600 in staal wel lukken.
Epos rond 4 a 500 heb je een automatische.

groet

Wat wil je nog meer. Een merk met geschiedenis (en Stowa gebruikte dit design al eerder dan Nomos)
Bovenste kost 450 euro, de onderste kost 299 euro.

De le locle is een automaat. Oris maakt alleen maar mechanische modellen. Eberhard en maurice l zijn idd te duur denk ik. En Archimede zijn gewoon technisch en qua afwerking mooie horloges ( de moeite waar qua prijs ook, er zit geen tussenhandel in, dat scheelt toch 2 keer de prijs) ze hebben saffierglas en zijn 50 m waterdicht. Meistersinger is idd ook prima.

Kijk ook een naar Cimier, Du Bois & Fils 1785, Louis Erard en Limes (even googelen). Deze merken voeren allemaal modellen die rond het opgegeven budget zitten. Erg fraaie exemplaren zitten er bij. Big bang for the buck!

groet Jeroen

En wat denk je van Graf Zeppelin???
Groetjes,
Miguel

Bedankt voor jullie reacties allemaal. Ik heb een flink gedeelte van het weekend achter de computer gezeten om alles op te zoeken. Niet alleen de genoemde merken en modellen maar ook wat ze ongeveer kosten bij de diverse aanbieders en heel veel fora bekeken. Het duizelt me wel een beetje moet ik bekennen.

Dure adressen, goedkope adressen, oude modellen, nieuwe modellen, overjarige modellen, speciale aanbiedingen en ook een flinke partij bagger :wink:

Wat opvalt is dat je van sommige merken (oudere) modellen hebt die bijvoorbeeld heel goedkoop zijn, terwijl ze daarnaast ook nieuwe modellen hebben die best duur zijn. Dat deed me denken aan een best prijzige Dugena die ik ooit bij een juwelier kocht. Toen ik jaren later eens op internet zocht bleken er ook heel veel goedkope klokjes van dat merk te zijn. Als je dan toch iets meer uitgeeft, dan liever niet aan een merk waarvan ook modellen van €50 van te koop zijn. Misschien wat snobistisch maar vooruit dan maar :wink:

Het is ook erg lastig om te bepalen of het model wat ik mooi vind eigenlijk wel in de prijsklasse valt of niet. Vaak moet je het doen met modellen die er wel op lijken maar die net anders zijn. Als ik wat merken en specifieke modellen noem zouden jullie me dan kunnen helpen uit te zoeken wat ze kosten? Misschien moet ik dan ook wel tot de conclusie komen dat de horloges die ik echt mooi vind een aanpassing van het budget vereisen.

Veel van de genoemde merken vind ik mooie modellen hebben maar deze heb ik ook altijd interessant gevonden.

http://www.frederique-constant.com/fc/Site2006/Home.asp?taal=nl

Is meen ik door een Nederlander nieuw leven ingeblazen. Maar is het een goed merk?

Guus

Het is niet nieuw leven ingeblazen maar opgericht door een Nederlands stel en de merknaam is een samentrekking van de twee voornamen van beide overgrootvaders. Een heel behoorlijke kwaliteit. De prijs ligt echter wel iets hoger dan het opgegeven budget.

die bovenste Stowa vind ik een mooi horloge

is die nog in productie? ik kan 'm op de Stowa.de niet vinden, althans niet deze uitvoering zonder kleine sekonden-wijzer en datum

Ik heb de afgelopen week een aantal juweliers bezocht om de diverse horloges in het echt te bekijken. Dat valt alleen nog niet mee omdat de meeste juweliers, hier in Zwolle maar elders waarschijnlijk ook, niet alle modellen in huis hebben.

Ik heb een Maurice Lacroix bekeken. Helaas had men de Pontos modellen niet op voorraad maar ik heb wel wat prijzen meegekregen. De Day/Date automaat met venster is €715. De mooiere Réserve de Marche komt op €1365.

Dan een Meistersinger. De 1Z met handopwinding komt op €549 maar de eigenlijk nog mooiere versie met Unitas 6497 uurwerk komt al op €950.

Ik heb ook een Frédérique Constant bekeken maar die konden me eigenlijk minder bekoren dan de Meistersingers. Deze juwelier was heel enthousiast over zijn horloges en liet me ook nog even een Alpina zien. Dat merk schijnt ook van dezelfde Nederlandse eigenaar te zijn als FC. De prijs/kwaliteit verhouding van een FC schijnt ook exceptioneel te zijn.

Vanmiddag heb ik ook nog een Tissot LeLocle bekeken maar dat was het eigenlijk ook niet. Misschien ook wel omdat ik graag naast mijn T-Touch eens een ander merk wil. De Meistersingers staan tot nu toe op de één.

De conclusie is wel dat ik voor €500 niet het horloge krijg wat ik zou willen. Ik heb de keuze nog even te wachten en dan misschien toch wat hoger (€1000) te gaan. Ik vraag me alleen af of horloges in verhouding jaarlijks toch flink in prijs stijgen. Dat zou namelijk verklaren waarom oudere modellen toch flink aan de prijs zijn en blijven. Ik bedoel dus dat ik de indruk heb dat ze sneller stijgen dan andere producten. Klopt mijn gevoel?

Guus
PS ik heb natuurlijk wel de keus om de Poljots nog eens goed te gaan bekijken. Daarbij is de aantrekkelijke prijs wel een mooie instapper in een mechanisch horloge.

Hier is het bewijs

GR.

SW

Hier is het bewijs

GR.

SW