Atmos / Ato klokken

Wie verzamelt ze ook?

Een drietal JLC klokken:

En een Junghans:

8 likes

Ik niet maar ik begin ze wel steeds meer te waarderen, ik was laatst bij een JLC dealer en ze worden blijkbaar nog steeds nieuw gemaakt. Erg fraai.

1 like

Nog niet, maar een atmos is op mijn wishlist :slight_smile:
Om heerlijk te zijn vind ik ze meestal leelijk, maar zo een mecanism is bijna perfectie !

1 like

Ja klopt, heerlijk om naar te kijken, inderdaad JLC maakt nog gewoon nieuwe, Cartier geloof ik ook.

Nuttig te weten: geen enkele vorm van smering op de tappen.

1 like

Inderdaad! dank!

Ik heb nog ergens een oude ATO klok. Zal hem eens opzoeken en foto’s maken.

Ko

1 like

Zoals beloofd mijn ATO klok. Eerst even een laag stof verwijderd.
Hij is van geperst glas gemaakt. Art deco periode. Jaren 20-30 vorige eeuw.
Zo’n dikke ronde 1,5 volt batterij er in en hij loopt ook nog.
Ooit op een techniek beurs gekocht. Eenvoudig electrisch uurwerk met magneet spoel die de slinger aandrijft. Spoel trekt magneet slinger aan, stroomkring wordt onderbroken, slinger valt terug, stroomkring weer gesloten en nieuwe puls wordt gegeven. De gebruiksaanwijzing zit in de achterdeksel geplakt.

Atmos en Ato klokken hebben zijn trouwens totaal verschillend van elkaar. Enige overeenkomst is dat het beide klokken zijn. Uurwerktechnisch zijn ze niet te vergelijken.

Ko
3 likes

Oh die is nog mooi zeg! Dank hiervoor, heel mooi!

Bedankt voor de toelichting ik was al aan het zoeken naar Junghans klokken die werken als een Atmos maar die bestaan dus niet…

Klopt, de Junghans borduurt voort op het Ato systeem met magneet slinger en spoeltjes. Electrisch slinger uurwerk dus.
De Atmos werkt totaal anders. Een barometerdoos reageert op de luchtdruk en temperatuur verschillen en die bewegingen winden het uurwerk op. Uurwerk loopt dus gewoon op een veer. En op die manier loopt hij in principe eeuwig door.

Ko

Ik heb er ook eentje: een jaar of drie geleden gekocht van een specialist in deze klokken in Amerika. het is geloof ik een 528 uit de 60’er jaren.

Is in zeer goede staat en loopt als drie jaar perfect (afwijking is wel een beetje groot, probeer hem af en toe iets bij te regelen, maar het blijft lastig. Omdat hij nooit stilstaat loopt de afwijking natuurlijk ook steeds verder op …

De basis van de Atmos is een klok die ongeveer een jaar kan lopen zonder opwinden, wat al heel bijzonder is. En daar is het automatische opwindmechanisme aan toegevoegd.

Ik heb weinig met klokken maar voor een JLC Atmos maak ik graag een uitzondering. Een bevriende antiekhandelaar heeft er drie staan:
20160524_114748

Misschien toch eens kijken of ik er niet eentje ga aanschaffen, super gave techniek.

2 likes

Er zijn echt heel knappe Atmos modellen van JLC.

Iets dat ik heel graag op mij kast zou willen zetten, ik zou er alle gezeur van mijn vrouw bijnemen en zelf op papier zetten dat ik ze wekelijks afstof, de hele kast erbij als het moet.

En neen, ik woon niet onder een sloefenwinkel.:grinning:

[URL=http://s988.photobucket.com/user/klongy/media/atmos-1_zpsg5snrwsv.jpg.html][/URL]

1 like

Voor de technisch geĂŻnteresserden die Duits begrijpen hier een afhandeling over dit soort klokken uit het boek van Krug, Elektrische Uhren

@Maurits : Dat is voor electrieke klokken, het heeft niets met atmos te maken. Een atmos is een “gewone” mecanieke klok met een veer die altijd en alleen maar door een temperatuur verschil opgewonden wordt.

Maar wel met ATO als je kijkt!

Klopt, maar die eerder getoonde ATO is ook een Electrische klok… er zijn electro-magnetische slingeruurwerken… volgens mij is dat gewoon een “Groot uitgevoerd” transistorwerk…

die Atmos klokken… dat werkt inderdaad met luchtdruk en temperatuurverschillen… da’s ongeveer “as close as it gets” naar een Perpetuum Moblie

1 like

Ja, maar als men zo vlug jou boek extract leest na de atmos foto kan het misleiden.
Daarom wilde ik deze opmerking maken
:wink:

Haha, even een oud topic weer leven inblazen. Ik liep vandaag tegen een LeCoultre Atmos klok aan en eigenlijk vind ik het een fantastisch ding.

Prijstechnisch heb ik echter geen benul wat die dingen mogen doen.

In dit geval gaat het om een zwarte Atmos China uitvoering zoals hieronder getoond:

Iemand die me in de juiste richting kan duwen?

1 like