Bijzonder gereedschap - case opener pump

Ik heb een gouden Certina Quartz horloge waarvan het batterijtje vervangen moest worden. Normaal gesproken een eitje, achterkant los, batterij erin, klaar. Maar dit horloge had geen caseback en de hele case is uit 1 stuk. Prima, dan moet hij er dus via de voorkant uit. Maar met een glasklauw kreeg ik het glaasje ook niet los, tenminste harder aandraaien durfde ik niet. Ik was in gesprek met Melvin die aangaf dat de stem in twee delen zou zijn en toen realiseerde ik mij dat ik al heel lang een prachtig maar ongebruikt stuk gereedschap in een bureaula had liggen. Een case opener pump van jawel, Certina!

De kroon trek je er gewoon uit met wat meer geweld dan je gewend bent en dan komt hij gewoon los. Dan trek je de pomp uit zodat de cilinder zich vult met lucht, je legt het horloge op zijn kant, zet het plastic mondje op de tube en drukt dan de pomp omlaag!

Bang! Het glaasje vliegt eruit en het horloge is open.

Ik heb echt veel verschillende openers maar dit is de enige die ik nog nooit had gebruikt, altijd leuk om iets voor het eerst te doen!

8 likes

Mijn beste,

Wat leuk zeg!!
Nooit van dit vernuft geweten!!

Maar voor straks: “Buona Notte” en morgen gezond weer op.

Orologio Signaturis Temporis. :wink:

Als je de juiste spullen maar hebt…
Mooi werk! :grinning:

Ik snap het principe maar loop je niet het risico inwendig wat te beschadigen als je de kroon er zomaar uittrekt?

De stift is in twee delen, waarbij het buitenste deel een grijper vormt, als je wat harder trekt gaat het bekje iets verder open waardoor hij het andere deel loslaat. Dat werkt dus zo by design.

Even wat plaatjes van internet geplukt ter illustratie.
Dit stuk van de stift gaat in het uurwerk.

En deze klikt er overheen.

De horlogemakers term is “tige brisée”

Mooi maar nu het glaasje er weer op ?

Dat is in de regel geen probleem, meestal kun je ze er met de hand indrukken en anders heb ik een glazenpers. Lastiger is dat het uurwerk (quartz) wel tikt maar niet loopt…

Schoonmaakbeurtje :wink:

Fietspomp lukt in de regel ook. :wink:

Ik zag op Youtube ooit een "handigheidje… als je de stift met het “nokje” verticaal zet bij monteren… dan kun je de kroon in de kast plaatsen… en het uurwerk met de stift zo in het klauwtje laten zakken… zodra je de kroon ook maar een kwartslag draait… kan het uurwerk er al niet meer uit… Glaasje er weer inzetten… klaarrrr… :smile:

Een injectie spuit 10cc (bij je huisarts halen of kopen bij de apotheek) is goedkoper en handiger.